files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Talentovaná fotografka začínala s otcovým fotoaparátom

V Michalovciach sa objavil fotografický talent - Martina Králiková. Hoci nikdy neštudovala fotografiu, dnes má za sebou svoju prvú výstavu a profesionálnemu remeslu fotiek sa začína venovať naplno. Začínala fotiť s otcovým fotoaparátom, dnes si požičiava bratov.

 

Prešla si rôznymi profesiami

Martina Králiková vyštudovala marketing na Fakulte masmediálnej komunikácie UCM v Michalovciach. Ostala teda verná svojmu rodnému mestu. Kým sa dostala k profesionálnemu fotografovaniu, vykonávala rôzne zamestnania, napokon sa našla vo fotografii.,, Začala som ako ekonómka, neskôr ako kultúrna pracovníčka v galérii, technička archeologických výskumov, mediálna propagátorka, predajca reklamy či administratívna pracovníčka Regionálnej rozvojovej agentúry a popri tom všetkom som sa naplno venovala počas štúdia aj po jeho ukončení a doteraz venujem písaniu článkov a foteniu pre médiá,“ objasňuje svoju cestu Králiková.


 

Prvá výstava ju posunula bližšie k snu

V júni mala svoju prvú výstavu v galérii Mestského kultúrneho strediska v Michalovciach. ,,Už dlhší čas som uvažovala nad výstavou, ale až teraz sa mi to podarilo zrealizovať a za to som vďačná Ivane Mochorovskej, ktorá mi navrhla vystavovať fotografie spoločne so šperkárkou Emíliou Rudincovou.“ Nazvala ju Metamorfózy prírody. Fotky rozdelila do troch častí, krajina, portrét života, rastliny a prírodné zátišia.


 

S foťákom otravovala už od malička

,,Pamätám sa, keď si otec kúpil prvý foťák, tiež veľmi rád fotil a sám si aj fotky vyvolával, mohla som mať asi sedem rokov,“ pokračuje, že vždy si ho obzerala a hrala sa s ním. Neskôr skúšala robiť fotografie s otcovým fotoaparátom. ,,Keď som fotila dedka pri nejakej práci vždy na mňa hundral, prečo ho stále toľko fotím, chcela som si dedka uchovať na fotografiách ako živú spomienku,“ hovorí s úsmevom fotografka.

Na prvé fotografické pokusy spomína, keď mala 12 rokov. Fotoaparátom zachytávala všetko, čo ju zaujalo, najmä prírodu. ,,Postupom času som sa niečo naučila od svojho brata Petra Králika, multimediálneho umelca a kamarátky Veroniky Bažalikovej, profesionálnej fotografky,“ prezrádza Králiková. V detstve začínala s otcovým fotoaparátom, dnes si požičiava bratov.

 

Inšpiruje ju príroda

Fotografuje rôzne akcie, deti, rodiny, no najviac ju inšpiruje príroda. ,,Trávim v nej veľa času, čo sa odráža aj na mojich fotografiách.“ Hovorí, že to nie je povrchný pohľad ani vnímanie prírody, ale prechádza od veľkých celkov k detailom až k makrofotografii. Krásu krajiny a prírody vidí v jej prirodzenosti, čo je podľa nej v dnešnej dobe umelých postprodukčných vstupov do fotografií atypické až výnimočné. Fotografuje za každého počasia. ,,Minule mi jeden ujo vravel, keď začalo pršať a ja som sa vybrala na prechádzku – Martinka, ako vidím ty za každého počasia, či sneží, prší.“ Jej spoločnú výstavu so šperkárkou máte možnosť vzhliadnuť v galérii MSKS do konca mesiaca.

Veronika Cholewová

 

 

 



Uverejnené: 25.06.2012 10:42:03 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.