files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Maratón pod Vihorlatom je športovou stálicou

Atletický klub Michalovce sa zúčastňuje slávnych behov v zahraničí. Atletika v Michalovciach má zastúpenie najmä medzi nadšencami, ktorých združuje klub, čo pravidelne usporadúva jeden z najúspešnejších maratónov v republike. Príprava viac než 40 kilometrovej trate si vyžaduje trpezlivosť a dávku schopností.

 

Pri behu neexistuje nič iné

Atletický klub Michalovce vznikol ako občianske združenie pred dvoma desaťročiami, keď nahradil michalovský oddiel atlétov TJ Zemplín Vihorlat. Každoročne organizuje jeden z najslávnejších a najtradičnejších maratónov na Slovensku. Asfaltová trať pod Vihorlatom je dlhá 42 km. Bežci zdolajú ulice Michaloviec a neskôr pokračujú cez dediny v okolí Zemplínskej šíravy a rekreačné strediská.

V oddiele nie sú žiadne mládežnícke kategórie. Členovia klubu vykonávajú športové aktivity popri zamestnaní a vo voľnom čase. K behu pristupujú ako k svojmu koníčku, ktorého sa nechcú vzdať. Niektorí z členov sú na tom lepšie po rýchlostnej stránke, iní vynikajú vytrvalosťou. Dĺžka tratí umožňuje pretekárom zmerať si navzájom sily a uspieť. Členovia atletického klubu majú radi beh s názvom Klokočovská päťka, Silvestrovský beh do Horoviec či polmaratón v Čečehove. Za vrchol všetkých podujatí v roku považujú účasť na Medzinárodnom maratóne mieru v Košiciach.

„Keď som bol mladý, hrával som futbal. V roku 1984 som sa dopočul, že sa pripravuje prvý ročník Podvihorlatského maratónu,“ spomína si predseda Atletického klubu Michalovce Vladimír Hirjak. „Mal som chuť vyskúšať niečo nové. Bol som samouk a nadšenec. Najviac ma priťahoval beh. Na prvom ročníku Podvihorlatského maratónu som obsadil 101. miesto. Vtedy som ešte netušil, že ho zakrátko budem sám organizovať.“

Atléti z Michaloviec vynikajú vo veteránskych kategóriách, do ktorých sa radia bežci po štyridsiatke. Súťažia na behoch v Prahe a Krakove. Jozef Doležal, jeden z členov klubu, sa zúčastnil najstaršieho maratónu na svete v americkom Bostone.

 

Maratón pod Vihorlatom

V prípravnom období sa športovci snažia nabehať čo najviac kilometrov. Na domácej pôde organizujú okrem najúspešnejšieho maratónu v Zemplínskom regióne aj Michalovskú hodinovku a Beh o štít mesta. Každoročne vyhodnocujú Oblastnú bežeckú ligu, ktorej sa v lani zúčastnilo viac ako sto pretekárov.

„Terajší ročník Podvihorlatského maratónu vynikal tým, že bolo veľmi horúco,“ hovorí V. Hirjak. „Slnečné počasie bežcom neprialo. Počet účastníkov sa však z roka na rok zvyšuje aj vďaka maratónu v inline korčuľovaní. Na prvomájovom podujatí tohto roka vytvoril korčuliar Róbert Kustra nový traťový rekord, keď 42 kilometrový pretek zdolal za hodinu a desať minút. Michalovce sú jediným mestom na Slovensku, ktoré organizuje súťažné korčuľovanie na maratónskej trati.“

K jedným z najúspešnejších bežcov na Podvihorlatskom maratóne patrí Vladimír Lipovský zo Strážskeho, ktorému sa podarilo vyhrať štyrikrát. Organizátorov teší účasť zahraničných bežcov, ktorí šíria dobré meno maratónu pod Vihorlatom za hranicami Slovenska.

 

 Inline maratón priťahuje každý rok viac a viac ľudí.

 

Členovia klubu behajú pre radosť a svoju záľubu berú ako koníček.


 

Lukáš Mano



Uverejnené: 26.06.2012 07:56:18 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.