files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Neznáme rieky sú postrachom


Leto je pre organizmus nebezpečné, musíme sa chrániť

 

Extrémne horúci začiatok leta nás láka k vode, o ktorej často nevieme, aké nebezpečenstvá skrýva pod hladinou. Netrápime sa ani ostrými slnečnými lúčmi či dodržiavaním pitného režimu. Podceňovanie horúčav môže vyústiť do nepríjemných zdravotných stavov, častokrát kolapsov.

 

V neznámych vodách

Studené vody rieky Laborec vítajú okrem rybárov už aj mládež, ktorá sa chce počas dňa osviežiť. Takmer každý rok pribudnú v ambulanciách prípady, kedy má človek nežiaduci účinok, akým je najčastejšie infekcia tráviacej sústavy. Prejavuje sa najmä zvracaním a hnačkami. Riziku sú vystavené predovšetkým deti. Pri kúpaní môžu vodu prehltnúť. Baktérie môžu vojsť do tela i cez malé ranky na koži.


Lekári sa stretávajú aj s prípadmi, pri ktorých sa im pozastavuje rozum. Do kalnej a nepriehľadnej vody sa niektorí odvážlivci neboja skočiť, pričom nemajú potuchy, čo sa nachádza na dne Laborca.

„Ak ideme k riekam či na kúpaliská, nemali by sme zabúdať na to, že nebezpečenstvo nehrozí iba pod vodou,“ upozorňuje MUDr. Milana Štefánková, všeobecný lekár pre deti a dorast. „Ľudia podceňujú slnečné žiarenie. Zabúdajú na pokrývky hlavy a v horších prípadoch sa ani nenatrú opaľovacím krémom. Mali by sme nosiť ľahké vzdušné oblečenie. Prvým príznakom úpalu je zápal kože. Vplyvom tepla a alkoholu sa naše cievy rozširujú, preto je veľmi nebezpečné vchádzať do studenej vody v podnapitom stave. Človeka môže postihnúť infarkt alebo mozgovocievna príhoda. Riziko pribúda s narastajúcim vekom.“    


 

Strácajú pocit smädu

Ak človek dostane úpal, musí ihneď prejsť na chladnejšie miesto. Jedným z účinných prostriedkov ošetrenia pokožky je vlažná sprcha – nie chladná! Postihnutý by mal prijímať veľa tekutín najmä v podobe bylinných čajov.

„Mal by piť minerálky, lebo pri silnom potení sa minerály vytrácajú,“ hovorí MUDr. Štefánková. „Ochladzujeme slabiny, podpazušie a krk – na týchto miestach máme cievy najväčšie.“

Tekutiny sa však nedokážu nahradiť v priebehu dvanástich hodín, organizmus potrebuje čas a oddych. Človek by sa mal pred slnečným žiarením chrániť aspoň dva dni. I dodržanie pitného režimu je pre každého človeka individuálne. Optimálne by sme však mali vypiť najmenej 2 litre vody každý deň.

„Starší ľudia strácajú pocit smädu, preto by mali piť vodu priebežne,“ upozorňuje doktorka Milana Štefánková.      

 

 

Lukáš Mano       



Uverejnené: 11.07.2012 11:32:11 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.