files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Postupové šance Iuventy pred odvetou minimálne

Hádzanárky Iuventy Michalovce v prvom zápase druhého predkola Ligy majstrov proti Ferencvárosu Budapešt veľkú dieru do sveta neurobili. Po štrnásťgólovej prehre 26:40 (10:15) je totiž aktuálny držiteľ Pohára víťazov pohárov a maďarský vicemajster jednou nohou v najprestížnejšej ženskej klubovej súťaži. Sobotňajšia odveta, ktorá sa neodohrá v maďarskej metropole, ale v hale Dabas, by tak mala byť už len formalitou.

Fradi prišli ako veľká voda a ovládli celé hľadisko

Maďarky ukázali svoju silu

Takmer do posledného miesta zaplnená Chemkostav aréna videla od prvej do poslednej minúty prevahu maďarského celku. Tím FTC Rail Cargo Hungaria totiž už od začiatku nenechal nič na náhodu a jasne ukázal, kto je pánom na ihrisku. Maďarky hnalo dopredu svojimi hlasivkami zhruba 250 fanúšikov, ktorí dokázali prekričať zvyšok „komornej“ diváckej návštevy. Vytvorili tak pre svoj tím takmer domáce prostredie. Hráčky FTC sa im za to odvďačili štrnásťgólovým víťazstvom 40:26 a prakticky už v prvom zápase rozhodli o svojom postupe do skupinovej fázy Ligy majstrov. „Teší ma vysoké víťazstvo mojich zvereniek,“ rozhovoril sa na tlačovej konferencii tréner maďarského celku Gábor Elék. „Ak mám pravdu povedať, trochu som sa tohto zápasu obával. Vedeli sme totiž o sile Iuventy, ktorá v jarnej časti svojej ligy prehrala iba dvakrát. Dobre sme sa však na ňu pripravili a pokryli sme ich silné stránky. Som veľmi rád, že moje zverenky nič nepodcenili a vďaka vysokému víťazstvu sme jednou nohou v Lige majstrov,“ doplnil lodivod Ferencvárosu.

Chceli dosiahnuť viac

O výhre maďarského vicemajstra nebolo pochýb už od začiatku. Hosťujúce hráčky si totiž už v úvode vypracovali päťgólový náskok 3:8 a tento si udržiavali až do konca prvého dejstva. Iuvente sa síce na začiatku druhého polčasu podarilo znížiť na rozdiel štyroch gólov, no to bolo všetko načo sa Michalovčanky v tomto zápase zmohli. Strelkyne slovenského majstra počas celého duelu stroskotávali na brankárke Pastrovicsovej, ktorá likvidovala jednu šancu za druhou. Po jej úspešných zákrokoch vyrážali hráčky FTC do rýchlych protiútokov, z ktorých trestali každú jednu chybu Iuventy. „Z našej vysokej prehry som veľmi sklamaná. Určite sme chceli dosiahnuť viac. Vyspelý súper dnes potrestal našu každú jednu chybu, či to bola strata lopty, alebo nepremenená šanca. Škoda toho úvodu druhého polčasu, kde sa s výsledkom dalo ešte niečo urobiť. Následne prišli góly Ferencvárosu a ich výsledkom toho je naša vysoká prehra,“ uviedla po štrnásťgólovej prehre najlepšie strelkyňa Iuventy v tomto stretnutí Lucia Tobiašová, ktorá zaznamenala šesť presných zásahov.

Rozhodli pohárové skúsenosti

Michalovčanky sa prakticky v celom stretnutí nedostali k svojej najsilnejšej zbrani, ktorou je rýchly protiútok. Práve na to sa maďarský tím dobre pripravil a rýchlym návratom eliminoval najväčšiu prednosť slovenského majstra. „Chcel by som pogratulovať súperovi k zaslúženému víťazstvu,“ začal svoje hodnotenie tréner Iuventy Ján Packa. „Musím povedať, že od svojich dievčat som dnes čakal viac. Ukázalo sa, že skúsenosti hosťujúcich hráčok z pohárových zápasov sú obrovské a boli v podstate rozhodujúce v dnešnom stretnutí. Dievčatá boli dobre pripravené na toto družstvo, Ferencváros totiž hral to, čo som od nich očakával. My sme to však nedokázali ubrániť,“ pokračoval Packa, ktorý zároveň podotkol, že prehra jeho tímu nemusela byť taká vysoká. „To samozrejme, že nemusela. Aj my sme totiž mali dostatok streleckých príležitosti. Moje zverenky dobre vedeli o slabinách maďarských brankárok, no strieľali to úplne opačne. To bola voda na mlyn pre súperky, ktoré následne potrestali každú jednu našu chybu. Takto hrá družstvo európskej špičky.“


Jedným z mála pozitívnych momentov bol výkon Marianny Rebičovej

Odveta len formalitou

Sobotňajšia odveta, ktorá sa neodohrá v Maďarskom hlavnom meste, ale v neďalekej hale Dabas, by tak po štrnásťgólovej výhre Ferencvárosu mala byť už len formalitou. „Do odvety pôjdeme, ako do každého iného zápasu. Chceme sa dôstojne rozlúčiť. Pohárové zápasy s Ferencvárosom totiž pre nás nie sú poslednými zápasmi v sezóne. Čakajú nás aj ďalšie a to nielen na domácej, ale aj európskej scéne,“ dodal lodivod michalovského celku. My len dodajme, že v prípade vyradenia, čakajú na Iuventu zápasy v 2. kole PVP, v ktorom im v ceste bude stáť aktuálny víťaz WHIL, české Veselí.

Naša poznámka

Pravé európske zrkadlo

Zápas na, ktorý sa tak dlho čakalo, ukázal slovenského majstrovi to, čo sa už dávno vedelo. Iuventa síce patrí na Slovensku, či v Česko - Slovensku k absolútnej špičke, no konkurovať najlepším európskym tímom zatiaľ nemôže. Bola to krutá realita. Stredajší stretnutie ukázalo Michalovčankám pravé európske zrkadlo. Domáce hráčky zaostávali za súperkami prakticky vo všetkom. Aj tréner Packa na tlačovej konferencie hovoril, že súčasná hádzaná je o najmenšom možnom počte urobených chýb. Iuventa ich spravila viac ako dosť a Maďarky ich za každú jednu kruto trestali. Tak sa hrá dnešná moderná hádzaná.

Netreba však vešať hlavu. Slovenský majster aj napriek vysokej prehre urobil za posledný rok výrazný pokrok. Či už je to v hráčskej, alebo organizačnej réžie. Funkcionári klubu totiž zorganizovali rizikový duel na jednotku. V tomto smere si dovolíme povedať, že slovenský majster už výrazne za Európou nezaostáva. Aj po vypadnutí z Ligy majstrov, však nie je všetkým dňom koniec. Iuventa má v sezóne viacero cieľov a takisto jej púť nekončí ani v Európe. Treba len dôstojne odohrať sobotňajšiu odvetu a potom sa naplno sústrediť na ich dosiahnutie.  

Peter Brendza



Uverejnené: 20.09.2012 21:34:58 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.