files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Jeseň na cestách, preventívne rady

Počas kontroly policajti odhalili 215 priestupkov, až 179 vodičov prekročilo rýchlosť

S cieľom pozitívne ovplyvniť bezpečnosť a plynulosť na cestách, najmä zabrániť ďalším stratám na ľudských životoch a celkovo znížiť počet dopravných nehôd v Košickom kraji vykonali policajti v piatok (19.10.) na území Košického kraja osobitnú kontrolu zameranú na dodržiavanie najvyšších dovolených rýchlostí a dodržiavanie základných povinností vodičov. Akcie sa zúčastnilo 57 policajtov dopravnej a poriadkovej polície.

Policajti počas štyroch hodín zistili celkom 215 priestupkov, z tohto počtu riešili 198 priestupkov v blokovom konaní. Napomenutím vybavili 11 priestupkov a 6 priestupkov oznámili na dopravný inšpektorát. Najviac priestupkov riešili za rýchlosť. Rýchlosť prekročilo až 179 vodičov. U vodičov požitie alkoholických nápojov nezistili. Zadržali 7 vodičských preukazov a 1 osvedčenie o evidencii vozidla. Dopravné kontroly budú policajti v Košickom kraji vykonávať i naďalej.

 

Jeseň na cestách, preventívne rady

Dlhšie noci, znížená viditeľnosť aj počas dňa, nízke teploty a zhoršené počasie prinášajú so sebou negatíva, na ktoré by nemali vodiči zabúdať. Mali by sa v prvom rade pripraviť na častejšie hmly, poľadovice, dážď, možno aj sneh na cestách. Vodiči za zníženej viditeľnosti používajte svetlá do hmly. Na klzkom povrchu znížte rýchlosť jazdy na potrebnú mieru, pretože to zvýši vašu bezpečnosť. Chodci používajte reflexné prvky na oblečení. Dôležité je, aby vás na cestách bolo vidieť. Odporúčame vodičom si v tomto období skontrolovať najmä osvetlenie vozidla, funkčnosť stieračov a keď poklesnú teploty k nule zájsť do pneuservisu a prezuť letné pneumatiky za zimné. V zimnom období by už mali byť zimné pneumatiky samozrejmosťou. Zákon totiž hovorí, že ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad, alebo námraza, vodič osobného auta môže takéto vozidlo použiť v cestnej premávke len ak má na všetkých nápravách zimné pneumatiky. Nákladné autá, autobusy, musia byť vybavené zimnými pneumatikami aspoň na jednej z hnacích náprav. V čase od 15.11. do 31.03. a mimo tohto obdobia v prípadoch ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad, alebo námraza.

 

 

Vzhľadom na to, že rýchlosť je spolu s ďalšími faktormi jednou z hlavných príčin dopravných nehôd,  vodičov upozorňujeme na povinnosti súvisiace s dodržiavaním rýchlosti:

Vodič je povinný rýchlosť jazdy prispôsobiť najmä svojim schopnostiam, vlastnostiam vozidla a nákladu, poveternostným podmienkam, stavu a povahe vozovky a iným okolnostiam, ktoré možno predvídať. Taktiež podľa zákona o cestnej premávke vodič smie jazdiť len primeranou rýchlosťou, aby bol schopný zastaviť vozidlo na vzdialenosť, na ktorú má rozhľad. Toto ustanovenie o povinnosti vodiča jazdiť primeranou rýchlosťou má svojim charakterom prednosť pred ustanovením o najvyšších povolených rýchlostiach, prípadne pred rýchlosťou ustanovenou dopravnou značkou. Všetci vodiči by si mali uvedomiť, že podľa  tohto ustanovenia sú vodiči povinní znížiť rýchlosť jazdy  napr. na neprehľadných miestach ako aj pri zníženej viditeľnosti, kde je vzdialenosť, na ktorú majú rozhľad, obmedzená dosahom svetlometov vozidla. Teda je potrebné všetkých vodičov upozorniť, že zákonom, resp. dopravnou značkou povolené rýchlosti sú najvyššie, ktoré zákon alebo značka povoľuje. Pre vodičov z toho vyplýva, že pokiaľ mu to vyššie popísané okolnosti nedovoľujú, musí znížiť rýchlosť jazdy.

 

 

 



Uverejnené: 22.10.2012 10:13:09 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.