files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Jeseň MFK Zemplín priniesla viacero sklamaní

Pred niekoľkými dňami ukončili futbalisti MFK Zemplín svoje účinkovanie v jesennej časti. Preto je čas na hodnotenie. Zverenci trénera Alberta Rusnáka budú zimovať po jeseni na siedmom mieste tabuľky, s čím určite nie je spokojný nikto.

Ako na hojdačke

Na hodnotenie jesennej časti sme si nechali priestor niekoľko dní po jej skončení. Chceli sme si všetko preležať hlavou a nič nešiť horúcou ihlou. Aj po niekoľkých dňoch však musíme nahlas povedať, že máme za sebou ďalšiu zbabranú jeseň, po ktorej je postup do Corgoň ligy pravdepodobne v nedohľadne.

A tak sa to dobre začalo ... Michalovskí futbalisti totiž boli po 5. kole, v ktorom vo výbornom zápase doma pokorili Bardejov 4:3 (hoci po úvodnej pätnásťminútovke prehrávali 0:2), na prvom mieste tabuľky, keď v piatich zápasoch zaznamenali dvanásť bodov. Potom ale prišli štyri prehry v rade, čo malo za dôsledok tabuľkový pád. Ten nezastavila ani štvorzápasová séria bez prehry, v ktorej Michalovčania zaznamenali desať bodov, pretože po nej prišli tri prehry v rade. Hlavne prehra 0:4 na pôde zachraňujúceho sa Liptovského Mikuláša (ten predtým dal v trinástich kolách dokopy rovnaký počet gólov, ako Michalovciam za celý zápas!!!) bola obrovskou ranou do fanúšikovho srdca.

Následne futbalisti MFK Zemplín síce trochu pookriali jeho dušu výborným výkonom a víťazstvom v domácom zápase nad dovtedajším lídrom Dunajskou Stredou (1:0), no v zostávajúcich dvoch jesenných stretnutiach získali iba bod za domácu remízu s Dolným Kubínom (1:1), a tak zaslúžene zimujú na siedmom mieste tabuľky.

Toto umiestnenie ale vôbec nekorešponduje so stanovenými cieľmi a spokojný s ním nie je nikto, od fanúšika, cez hráčov, realizačný tím až po vedenie. Upokojovať sa tým, že na lídra strácame iba deväť bodov, čo je pri trojbodovom systéme dohnatelná strata, teraz vôbec nesedí. Takých istých deväť bodov totiž na Michalovčanov stráca aj predposledný Liptovský Mikuláš, a tak je medzera medzi bojom o špicu tabuľky a záchranárskymi prácami veľmi úzka. Stačia dva podarené alebo nepodarené zápasy a...  

Viac negatív ako pozitív

Družstvo počas jesene ukázalo niekoľko pozitív, no tie by sme vedeli spočítať aj na prstoch jednej ruky. K nim treba určite zaradiť úvod jesene, kde boli Michalovčania na prvom mieste tabuľky, štvorzápasovú sériu bez prehry (od 10. – 13. kola), ale aj domáci výkon jesene proti Dunajskej Strede. Tým sa výpočet pozitív asi končí.

A negatíva ... No, kde začať. Prvé negatívum sa udialo ešte pred úvodným výkopom. Vedenie klubu sa totiž rozhodlo zvýšiť vstupné na majstrovské zápasy z dvoch na tri eurá. To by nebolo úplne najhoršie. Divákovi to však akosi zabudli oznámiť a správa o zvýšení vstupného sa v médiách objavila až v deň zápasu. Veľa ľudí tak o tomto kroku vôbec nevedelo. Nie, opäť nechceme kritizovať cenovú politiku vedenia klubu. Len nás trochu zaskočilo to, že sa o zvýšení vstupného fanúšikovia nedozvedeli skôr (napríklad prostredníctvom internetovej stránky klubu).  

Divák si aj napriek tomu cestu na štadión našiel. Videl nielen hore spomenuté pozitíva jesene, ale aj odchod jedného z posledných hráčov "predpetrželovskej éry" a odchovanca klubu Pavla Ruskovského, štvorzápasovú sériu prehier (aj s domácimi zakopnutiami proti Podbrezovej a Sencu), neštandardnú najprv dohodu a potom nedohodu funkcionárov s vtedajším kapitánom Milanom Krmpotičom (ten si po vypršaní zmluvy musel zbaliť veci a odísť, hoci dva týždne predtým bol s vedením klubu slovne dohodnutý na novom kontrakte a medzitým odmietol zaujímavú zahraničnú ponuku), ďalšie domáce zakopnutia so Šamorínom (0:0), Šaľou (1:2) a Dolným Kubínom (1:1), ako aj domáci zápas proti Ružinej, kde síce futbalisti MFK vyhrali 2:0, no z futbalu a z ich výkonu boleli oči.

Dokedy ešte?

Aj počas tejto jesene sme boli svedkami toho, že družstvo sa posilňovalo zahraničnými legionármi, ktorí mali byť posilami. Hovorí sa, že legionár musí byť o triedu lepší ako domáci hráč. Naozaj nimi v lete kúpení Španieli boli? No pre štvrtoligovú rezervu možno. Na mieste stojí otázka. Dokedy ešte sem budeme ťahať druhotriednych legionárov, ktorí by sa vo svojej domovine živili všeličím iným, len nie hraním futbalu. Dokedy ešte?

A samozrejme, nemôžeme zabudnúť nato, že opäť nastali turbulencie v kádri, keď sa odchody aj príchody doň, udiali aj počas rozbehnutej sezóny. To samé sa však opakuje už niekoľko rokov a pravdupovediac sme si na to už aj trochu zvykli. V Michalovskom futbale stále márne hľadáme koncepčnú robotu. Tá neprišla za trénera Petrželu a bohužiaľ, zatiaľ ju nevidno ani za lodivoda Rusnáka. Dokedy ešte? 

Pýtame sa teda, či vzhľadom na nepodarenú jeseň nenastal čas na konsolidáciu kádra a vytvorenie priestoru pre koncepčnú prácu. Podľa posledných informácii sa veci v tejto oblasti pohli. S niektorými hráčmi sa totiž podpísali viacročné kontrakty a s viacerými sa o nových zmluvách rokuje. Zdá sa teda, že možno michalovskému futbalu konečne začne svitať na lepšie časy.

Potreba posilnenia

Družstvo jednoznačne potrebuje posilniť. Celú jeseň bolo vidno, že mu chýba kvalita v strede poľa, kde sme stále nenašli konkrétneho futbalistu na v súčasnom futbale azda najdôležitejší post defenzívneho stredopoliara. Tí, čo na tomto poste alternovali počas jesennej časti totiž nepresvedčili. Takisto mužstvu chýba strelec, proste hráč, ktorý keď je to potrebné, dokáže dať gól aj z tribúny. Nájde ich vedenie klubu spolu s trénermi počas zimnej prestávky?

Odpoveď na túto otázku nájdeme až po až 7. januári, kedy začína michalovským futbalistom zimná príprava. V nej absolvujú Michalovčania viacero prípravných zápasov a je potešiteľné, že až päť z nich odohrajú proti corgoňligistom. To, či tím do zimnej prípravy privedie súčasný lodivod Albert Rusnák je ešte otázne. Veľa sa totiž hovorí o jeho konci vo funkcii prvého trénera na lavičke MFK Zemplín. Reči sa však hovoria a chlieb sa je. V súčasnosti je michalovským lodivodom práve tento prešovský rodák a je dosť pravdepodobné, že družstvo povedie aj do zimnej prípravy. Iba žeby ...

Plusy

+  Výborný vstup do súťaže, keď MFK trónil po piatich kolách s dvanástimi bodmi na prvom mieste

+  Cenné výhry na pôde Rimavskej Soboty a Dubnice

+  Domáce víťazstvo ale hlavne výkon v súboji s Dunajskou Stredou

+  Šesť gólov Pavla Jurča a päť presných zásahov Martina Regáliho

Mínusy

-  Domáce straty so Šamorínom (0:0), Šaľou (1:2) a Dolným Kubínom (1:1). Nebyť ich, Michalovčania zimujú na treťom mieste s minimálnou stratou na prvú Podbrezovú.

-  Domáci výkon s Ružinou

-  Štvorzápasová séria bez bodu (od 6. - do 9. kola)

-  Štvorgólový výprask na pôde Liptovského Mikuláša

-  Nevyrovnanosť výkonov

-  Siedme miesto v tabuľke, ktoré vôbec nezodpovedá cieľom tímu, no treba dodať, že je obrazom reality

-  Slabá defenzíva, ktorú nevyliečil ani návrat očakávaného Luboša Hrušku

-  Vypadnutie v Slovenskom pohári na pôde treťoligového Lučenca

Zaujali

-  Jednoznačným ofenzívnym ťahúňom MFK bol počas jesene Pavol Jurčo. Šesťgólový strelec a po odchode Milana Krmpotiča aj kapitán tímu, bol pravým lídrom na ihrisku.

-  Okrem Jurča bol veľmi dobrým nákupom aj golman Tomáš Jenčo. Ten viackrát družstvo počas jesene podržal. Spolu s jeho náhradníkom Milošom Brédom  vytvoril, paradoxne aj napriek vysokému počtu inkasovaných gólov, jednu z najlepších brankárskych dvojíc v druhej lige a dovolíme si povedať, že by sa obaja nestratili ani v najvyššej súťaži.

-  Výkonnostne počas jesene vyskočil aj ďalší útočník Martin Regáli. Ten strelil počas svojej prvej pol sezóny v prvom tíme päť gólov, čo je na nováčika viac ako dobrá bilancia.

-  Výborné výkony počas jesene podávali aj dvaja mladíci Róbert Kovaľ a Stanislav Danko. Spolu s nimi dostali príležitosti aj ďalší viacerí mladíci (Kunca, Leško, Korijkov ...), čo takisto kvitujeme.  

Nepresvedčili

-  Španielski legionári Immorlano, Vernon či Grondona - Sanchez mali byť výraznými posilami a oživením kádra, spomenutá trojica však len rozšírila počet hráčov v štvrtoligovej rezerve.

-  Nepresvedčil ani stredopoliar Tomáš Sedlák - ten prišiel ako zvučná posila, no zaostal za očakávaním

-  Za očakávaniami zaostal aj stopér Luboš Hruška. Mal však objektívne príčiny, keďže viacero mesiacov pre zranenie nehral. V závere jesene sa už výrazne ukázal jeho tréningový deficit a od skúseného hráča jeho kalibru každý čaká viac, ako ukázal v závere tejto časti. Po kvalitnej zimnej príprave to však môže byť ten pravý Hruška, ktorého sme zažili po jeho príchode do Michaloviec. 

-  Sklamal aj útočník Michal Hamuľák. Ten síce v úvodných dvoch kolách zaznamenal tri góly, no potom jeho strelecký prach zvlhol. Po výbornom začiatku sa od neho čakalo viac.

-  Viac sa čakalo aj od ďalšieho legionára Francúza Kevina Garela, ktorý svoju útočnú kvalitu pretavil len v dva vsietené góly

Štatistiky hráčov

Brankári: Tomáš Jenčo (15 zápasov/0 gólov), Miloslav Bréda (4/0).

Obrancovia: Ján Čarnota (11/0), Jaroslav Dargaj (2/0), Milan Krmpotič (6/0), Luboš Hruška (8/1), Marcos Calero Perez (12/0), Michal Vanák (16/0), Oliver Podhorin (7/0), Ľubomír Korijkov (9/0), Vernon De Marco Morlacchi (10/0).

Stredopoliari: Kevin Garel (18/2), Adrián Leško (5/0), Stanislav Danko (13/1), Kevin Zonzon (12/0), Róbert Kovaľ (14/0), Georgii Gamkrelidze (16/1), Francisco Immorlano (9/0), Leonid Shytov (3/0), Tomáš Sedlák (11/0), Lukáš Jacko (1/0).

Útočníci: Michal Hamuľak (12/3), Dominik Kunca (11/0), Pavol Jurčo (18/6), Martin Regáli (14/5), Ricardo Rafael De Oliveira Torres (6/2).

Jeseň MFK Zemplín v číslach:

1. kolo: Michalovce - MFK Dubnica nad Váhom  2:1 (1:0)
Góly MFK: 24. a 52. Hamuľak    
 
2. kolo: TJ Baník Ružiná - Michalovce  1:2 (1:1)
Góly MFK: 5. Hamuľak, 81. Gamkrelidze    

3. kolo: Michalovce - MFK Tatran Liptovský Mikuláš  1:0 (0:0)
Gól MFK: 73. P. Jurčo
   
4. kolo: FK Slovan Duslo Šaľa - Michalovce  3:1 (1:0)
Gól MFK: 71. M. Regáli
    
5. kolo: Michalovce - Partizán Bardejov  4:3 (2:2)
Gól MFK: 24., 27. a 81. P. Jurčo, 58. vlastný L. Zápotoka
    
6. kolo: FK DAC 1904 Dunajská Streda - Michalovce  2:1 (0:0)  
Gól MFK: 77. M. Regáli
 
7. kolo: Michalovce - ŽP Šport Podbrezová  0:1 (0:0)
 
8. kolo: MFK Dolný Kubín - Michalovce  3:1 (1:0)   
Gól MFK: 79. M. Regáli
 
9. kolo: Michalovce - ŠK SFM Senec  0:2 (0:0)
   
10. kolo: MŠK Rimavská Sobota - Michalovce  1:3 (1:2)
Góly MFK: 23. Garel, 29. M. Regáli, 84. P. Jurčo
   
11. kolo: Michalovce - FC ŠTK 1914 Šamorín  0:0   

12. kolo: MFK Dubnica nad Váhom - Michalovce  1:2 (0:2)   
Góly MFK: 3. P. Jurčo, 9. De Oliveira Torres (11 m)

13. kolo: Michalovce - TJ Baník Ružiná  2:0 (0:0)   
Góly MFK: 50. De Oliveira Torres (11 m), 90+. M. Regáli

14. kolo: MFK Tatran Liptovský Mikuláš - Michalovce  4:0 (0:0)  
 
15. kolo: Michalovce - FK Slovan Duslo Šaľa  1:2 (1:1)
Gól MFK: 19. S. Danko

16. kolo: Partizán Bardejov - Michalovce  1:0 (0:0)   

17. kolo: Michalovce - FK DAC 1904 Dunajská Streda  1:0 (0:0)
Gól MFK: 59. Garel    

18. kolo: ŽP Šport Podbrezová - Michalovce  2:0 (2:0)   

19. kolo: Michalovce - MFK Dolný Kubín  1:1 (0:1)
Gól MFK: 67. L. Hruška

Tabuľka II. futbalovej ligy po jesennej časti

1. ŽP Šport Podbrezová
19 9 8 2 24 : 11
35
2. FK DAC 1904 Dunajská Streda
19 10 4 5 21 : 16
34
3. ŠK SFM Senec
19 9 5 5 23 : 12
32
4. FK Slovan Duslo Šaľa
19 9 3 7 26 : 21
30
5. Partizán Bardejov
19 9 3 7 26 : 22
30
6. MFK Dubnica
19 8 5 6 23 : 18
29
7. MFK Zemplín Michalovce
19 8 2 9 22 : 28
26
8. FC ŠTK 1914 Šamorín
19 5 8 6 15 : 18
23
9. MFK Dolný Kubín
19 4 9 6 21 : 26
21
10. MŠK Rimavská Sobota   19 4 6 9 19 : 29
18
11. MFK Tatran Liptovský Mikuláš    
19 4 5 10 12 : 22
17
12. TJ Baník Ružiná 19 3 6 10 20 : 29 15

 Peter Brendza



Uverejnené: 05.12.2012 18:35:35 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.