files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Michalovská bytová výstavba po roku 1989

Komplexná bytová výstavba bola jednou z domén predchádzajúceho politického systému.  Hustota osídlenia sa každým rokom zvyšovala a prudko stúpali počty obyvateľov slovenských miest. Michalovce neboli výnimkou. Po páde socializmu v roku 1989 sa bytová výstavba výrazne utlmila. Nové byty pribúdajú len pomaly a ich súčasné tempo stavania sa s tým z minulosti vôbec nedá porovnať.

Komplikovaná dostavba Sídl. SNP

Na výrazné spomalenie bytovej výstavby dosť doplatilo aj michalovské Sídlisko SNP. Pôvodne malo mať až 40-tisíc obyvateľov. Sídlisko sa malo končiť až pri Petrovciach nad Laborcom. Malo ísť o tzv. nové Michalovce, v ktorých by mali byť vybudované aj nový futbalový štadión a nová krytá plaváreň.  Prevažná väčšina projektu však zostala iba na papieri. Sídlisko sa napokon stavalo len tri roky. Od roku 1988 do roku 1991. Už nejestvujúce Pozemné stavby stihli vybudovať sedem panelákov. Dva z nich (A/1 a A/3) boli odovzdané v r.1991 ešte zo socialistických peňazí. Zvyšok sídliska chátral.

Zmenilo sa to až v r.1994. Armáda kúpila nedokončený bytový dom A/4. Má iba dva vchody, hoci pôvodne ich mal mať až osem. Do neobývaného činžiaka sa postupne nasťahovali nájomníci. Na ďalšie odovzdanie bytovky sa čakalo do roku 1998. Vtedy boldaný do užívania obytný blok A/2. Ak si uvedomíme, že bol dokončený ešte v r.1989, tak dobrých deväť rokov zíval prázdnotou. Ide o najväčšiu bytovku v Michalovciach. Má až trinásť vchodov. Dokončenia sa dočkal aj panelák A/5. Nájomníci sa doň nasťahovali v r.2003. Má vkusnú oranžovo-žltú fasádu. Skolaudovaná bola aj bytovka A/6. A to len tak-tak. V r.2009 totiž naplno prepukla ekonomická kríza, čo sa dosť prejavilo aj na kúpnej sile obyvateľstva. Preto nie sú všetky byty obsadené. Dokonca v minulom roku sa našli aj vchody, v ktorých žili jeden-dvaja nájomníci. Jediným nedokončeným činžiakom je blok A/7 so 144 bytmi. Už ho výrazne nahlodal zub času. Opadaná fasáda, rozobraté balkóny a zabávajúci sa bezdomovci – tak toto je charakteristika bytovky, v ktorej sa už skoro 22 rokov nič nedeje.

Pribudli ďalšie byty

Zhruba pred desiatimi rokmi pribudli nové byty aj v bývalej administratívnej budove Československej autobusovej dopravy na Železničnej ulici. Obývajú ich sociálne slabšie rodiny. Pred siedmimi rokmi bol zásluhou vtedajšej samosprávy konečne dokončený aj bytový dom H na Konečnej ulici na Sídlisku Stráňany.  Bol dobudovaný ešte v roku 1989 počas zahusťovania bytovej siete na Sídlisku. No na jeho kolaudáciu už vtedy neboli peniaze. V r.2005  sa uvoľnili byty v obytnom bloku C/1 na Sídlisku juh. Rovných štyridsať rokov v ňom bývali Rómovia. Tí však neplatili nájomné, a tak mesto predalo bytovku dvom fyzickým osobám z Popradu. Tie ju dokončili a pred šiestimi rokmi sprístupnili na bývanie. V r.2008 a 2009 zásluhou mesta prebiehala výstavba dvoch bytoviek na Ulici obrancov mieru. V súčasnosti už naplno slúžia svojmu účelu. No a len nedávno ľudia obsadili novú bytovku so šesťdesiatimi bytmi na Okružnej ulici.

(jan)



Uverejnené: 12.01.2013 15:18:49 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.