files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Sezóna Dukly v znamení úspechu

Sezóna 2012/2013 sa zapíše do análov hokejovej Dukly. Tá v tejto sezóne dosiahla historický úspech, keď od svojho návratu do prvej ligy v sezóne 2008/2009 prvýkrát v základnej časti skončila v prvej štvorke a jej hráčom sa darilo aj v play-off, keď prekročili brány štvrťfinále, ako aj semifinále. Vo finále už michalovskí hokejisti nestačili na Bardejov, ktorý tak obhájil primát v prvej lige a v baráži o extraligu tak vyzve Martin. V budúcich dňoch sa budeme venovať aj jednotlivým formáciám Dukly a takisto sa obzrieme aj po minulých sezónach, odkedy sa michalovskí hokejisti vrátili do prvej ligy.

Prvýkrát jediný tréner

Po minulej sezóne, keď Dukla dosiahla semifinále, nastali v klube viaceré zmeny. Novým prezidentom sa stal Alexander Černega, ktorý na tomto poste vystriedal doterajšieho prezidenta Milana Mráza. Zmena nastala aj na kormidelníckom poste, keď sa novým lodivodom HK Dukla stal Miroslav Ihnačák. Ten sa stal prvým trénerom HK Dukla, ktorý vydržal na svojom poste celú sezónu. Ani jednému z jeho doterajších predchodcov (v sezóne 2011/2012 trénoval Duklu aj samotný Ihnačák) sa to nepodarilo. Alexander Černega, okrem toho, že v klube stanovil novú kultúru, teda splnil jeden zo svojich sľubov, že tréner dostane voľnú ruku a pri tíme zostane celú sezónu.

Miroslav Ihnačák a Alexander Černega. Tandem čo doviedol Duklu skoro na výslnie

Úspešný vstup do súťaže

Miroslav Ihnačák nemal na začiatku prípravy na ružiach ustlané. Musel totiž budovať úplne nový tím, keďže z predchádzajúceho úspešného družstva ostalo len torzo hráčov (brankár Petro, obrancovia Žemba, Chovan a útočníci Šechný, Drotár, Palovčík, Fajčák). Po príprave, kde družstvo nemalo najlepšie výsledky, však prišiel výborný úvod sezóny a po prvej štvrtine súťaže trónila michalovská Dukla na čele tabuľky. Prišla ale novembrová reprezentačná prestávka a po nej išli výkony tímu trochu dole. Prejavilo sa to hlavne na domácej prehre s Trnavou (2:6), ako aj s Prešovom (1:3). Treba ale podotknúť, že aj napriek slabším výkonom michalovskí hokejisti hlavne v domácom prostredí zbierali body a viaceré vydreté víťazstva priniesla aj z vonku. Aj vďaka tomu sa jej hráči ustavične pohybovali v prvej štvorke, z ktorej nespadli až do konca základnej časti.

Objav sezóny Tomáš Banovský

Môj dom - môj hrad

Toto pravidlo v tejto sezóne pri Dukle stopercentne platilo. Zemplínčania totiž na domácom ľade body nerozdávali a v základnej časti zaznamenali akurát štyri prehry (okrem Trnavy a Prešova podľahli Michalovčania aj Topoľčanom 3:4 po samostatných nájazdoch a Senici 2:3). Vonku už Dukla tak nedominovala. Hlavne v januári sa Michalovčania v šiestich zápasoch v rade na ľade súpera netešila ani raz z víťazstva. Zápasy vonku ich tak obrali o ešte lepšie umiestenie, aj keď bolo tretie miesto po základnej časti výbornou vizitkou.

Stabilizovaný káder

Tretie miesto po základnej časti bolo aj výsledkom toho, že káder sa počas sezóny nemenil a až na jednu výnimku, všetky získané posily doň zapadli ako chýbajúce kolieska do stroja. Tou jedinou výnimkou bol Filip Macejka. Ten sa nepresadil určite ani podľa svojich predstáv a počas sezóny bol jediným hráčom, ktorý nedobrovoľne opustil káder Dukly. Tým druhým bol Jaroslav Kmiť. Ten však odišiel dobrovoľne, keďže prijal ponuku rumunskej Czsiszkardy. Stabilizovaný káder, bez zásahov, bol takisto rozdiel oproti minulosti, keďže v minulých sezónach sme v Dukle mohli pozorovať priveľkú fluktáciu hráčov.

Takejto radosti sme v sezóne mohli vidieť viacero

V play-off prvýkrát začínali doma

Keďže michalovskí hokejisti skončili na treťom mieste tabuľky, získali možnosť začínať vyraďovaciu časť doma. Bolo to po prvýkrát od návratu Dukly do prvej ligy, kedy jej hráči hrali prvý zápas play-off doma. V štvrťfinálovej sérii stál proti Dukle ťažký súper MHK 32 Liptovský Mikuláš. Zopakovala sa tak štvrťfinálová séria z minulej sezóny, kedy sa títo súperi stretli takisto, len z rozdielnych priečok. V minulej sezóne totiž Liptáci boli tretí a Michalovčania šiesty. Teraz sa situácia v tabuľke otočila. Hráči z Liptova získali obrovskú výhodu, keď hneď v prvom štvrťfinálovom stretnutí v Michalovciach vyhrali 6:5 po predĺžení. Dukle sa v druhom stretnutí podarilo víťazstvom 5:4 po samostatných nájazdoch stav série vyrovnať. Michalovčania však do Mikuláša cestovali s cieľom minimálne jednej výhry a to sa im vo štvrtom stretnutí podarilo, keď zvíťazili 4:1. Séria sa tak sťahovala naspäť do Michaloviec a v piatom rozhodujúcom zápase zvíťazila podobne, ako v minulej sezóne Dukla. Jej hráči tak zopakovali úspech z minulého roka a opäť postúpili do semifinále, kde narazili na Prešov. Šarišania boli v tejto sérii považovaní za miernych favoritov, no doma začínala Dukla. Tá svoj ľad aj využila a po víťazstvách 4:2 a 4:3 jej hráči išli do Prešova s cieľom uhrať postup. Po prehre 1:4 v treťom stretnutí sa im to aj podarilo a po výhre 4:3 v štvrtom zápase série postúpili do finále.

Historické finále

Účasťou vo finále dosiahli michalovskí hokejisti historický úspech, ktorý chceli ešte viac zvýrazniť. Vo finálovej sérii im však už chýbali sily aj potrebné šťastie, ktorého povedzme si pravdu, mali počas sezóny viac ako dosť. Hneď v prvom stretnutí na ľade Bardejova prehrali hanebne 0:10 a tento zápas udal smer finálovej série. Bardejovčania následne zvíťazili doma 5:2, potom aj na ľade Dukly 4:2 i 6:5 po predĺžení a zaslúžene sa tešili z obhajoby primátu v prvej lige. Michalovčania však nemusia smútiť. Na ich krku totiž svietia strieborné medaily, ktoré by pred sezónou určite brali všetkými desiatimi.

Plné tribúny - sen každého tímu

Eufória ako za Pinďára

Okrem historického úspechu teší aj fakt, že na zápasy Dukly sa postupne vracal divák. Toho hráči ani raz nesklamali a ten im to vrátil podporou počas celej sezóny. Naplnila sa teda aj túžba Alexandra Černegu, ktorý pri  svojom vstupe do klubu povedal, že by bol rád, keby boli zaplnené tribúny a divák hráčom po stretnutí zatlieskal. To sa aj stalo. Michalovčania mali počas sezóny suverénne najvyššiu divácku návštevu, ktorú by im mohli závidieť aj niektorí extraligisti. Ani raz neklesol počet divákov pod tisíc. Takúto hokejovú eufóriu, ako tu bola v tejto sezóne, naposledy Michalovce zažili ešte za čias najväčšej michalovskej hokejovej legendy Petra Pinďára.

Káder Dukly v sezóne 2012/2013

Brankári: Roman Kurali, Tomáš Petro, Dávid Okoličány.

Obrancovia: Jozef Hrubý, Maroš Žemba, Štefan Rusnák, Ľubomír Chovan, Patrik Gavura, Ján Šeliga, Ladislav Halapy, Slavomír Vorobel, Ondrej Briják, Tomáš Tkáč.

Útočníci: Richard Šechný, Peter Čížek, Miloš Palovčík, Ľuboš Fajčák, Martin Drotár, Peter Cmorej, Anton Čavrk, Filip Macejka, Tomáš Banovský, Jaroslav Kmiť, Ivan Zorvan, Jakub Linet, Martin Wojtovič, Martin Opatovský, Patrik Gergeľ, Dominik Šimčák, Patrik Vojtaššák.

Hráčske štatistiky nájdete tu

Výsledky HK Dukla v sezóne 2012/2013 nájdete tu

Peter Brendza



Uverejnené: 12.03.2013 22:16:46 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.