files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Futbalovej mládeži sa v minulom roku darilo

Michalovská futbalová mládež má za sebou tak na športovom, ako aj na funkcionárskom poli, úspešný rok. Dorastenecké tímy sa pohybovali v strede tabuľky, do prvého tímu sa tlačí čoraz viac odchovancov, klubu sa podarilo zorganizovať kvalitný dorastenecký turnaj. Najviac však zarezonovali prestupy dvojice Jakub Hromada a Atila Varga do slávneho talianskeho gigantu Juventusu Turín. O týchto prestupoch, úspešnom roku, budúcnosti turnaja Michalovce Cup, no aj o ďalších zaujímavých témach sme sa porozprávali s koordinátorom mládeže MFK Zemplín Marekom Zahorčákom.

Vydarený rok

Pán Zahorčák, v minulom roku uspela michalovská futbalová mlaď tak na hráčskom, ako aj funkcionárskom poli. Ako by ste tento minulý rok zhodnotili?

"Veľmi kladne. Bol to zase posun vpred. Som veľmi rád, že sa nám podarilo zorganizovať príchody hráčom z okolitých miest Východného Slovenska. Navyše sa nám podarili aj dva transfery do Juventusu Turín, kde sa zo Slovenska neprestupuje každý deň. Podľa môjho názoru sme zvýšili kvalitu a ideme každý rok dopredu."

Splnili vaše predstavy aj dorastenecké družstvá?

"Čo sa týka dorasteneckých tímov, tie opäť zvýšili svoju kvalitu. Pohybovali sa na tých miestach tabuľky, kde ich sme si to aj predstavovali. Samozrejme, nároky na tieto družstvá sa každý rok zvyšujú a každý rok sa aj budú zvyšovať."

Sledovali ich vyše roka

Vrátime sa k prestupom Hromadu a Vargu do Juventusu Turín. Bolo tieto prestupy ťažké zrealizovať?

"Takéto transfery sú náročné z hľadiska jednaní, pretože ide o prestup hráča do 18 rokov na úrovni FIFY a je to náročne z hľadiska legislatívy. Z hľadiska záujmu o spomenutých hráčov, ktorí boli videní aj v reprezentácii a takisto aj na klubovej úrovni, to nebolo až také ťažké. Chlapci boli v reprezentácii, čo im v tomto prestupe určite pomohlo. V nej ukázali potenciál, čo si všimol aj takýto veľký futbalový gigant."

Mali títo hráči ponuky aj z iných tímov?

"Áno mali. Juventus ale konal najrýchlejšie a najserióznejšie. Práve preto odišli tam."

Vedeli by ste nám povedať, ako dlho Juventus týchto hráčov sledoval?

"Skauting v takýchto kluboch prebieha dlhodobo. Od vyhliadnutia hráča až do realizácie prestupu je veľmi dlhý čas. Niekedy tento proces trvá kratšie, niekedy dlhšie. Čo sa týka týchto hráčov, bolo to asi okolo jedného roka, kým sa prestup uskutočnil."

Kedy ste boli presvedčený, že sa tieto transfery zrealizujú?

"V prípade Jakuba Hromadu nastal ten zlom v novembri roku 2011, kedy som sa stretol so športovým riaditeľom Juventusu počas zápase U 16 Taliansko – Slovensko v talianskej Portonere. Oni o ňom už vtedy vedeli a práve vtedy sa rozhodli, že Hromadu jednoznačne chcú."

Iba v Katare a Michalovciach

Dalo by sa povedať, že práve tieto prestupy pomohli k tomu, že Juventus Turín k nám zavítal na dorastenecký turnaj Michalovce Cup?

"My sme s týmto klubom nadviazali veľmi dobré kontakty. Pri transferovom procese sme absolvovali viacero rokovaní, ktorých výsledkom bolo aj to, že sem Juventus naozaj prišiel."

Vrátime sa ešte k dorasteneckému turnaju Michalovce Cup. Vy ste ho presunuli zo zimného termínu, do letného. Prečo sa tak stalo. Bolo to aj v tom dôsledku, že práve vtedy mohol tento taliansky gigant prísť do Michaloviec?

"Práve preto, že sme boli s Juventusom v kontakte sme sa rozhodli tento turnaj presunúť na leto, čo sa veľmi osvedčilo. Keď sme mali prisľúbenú účasť, museli sme im vyjsť v ústrety a Michalovce Cup zorganizovať v auguste. Tento termín prichádzal ako jediný v ich prípade do úvahy. Hlavne preto sme zmenili zimný termín za letný, čo prinieslo aj divácky efekt. Hralo sa pod umelým osvetlením v teple a to si určite vychutnali aj diváci, ktorých prišlo naozaj požehnane."

Ako by ste v spätnom zrkadle tento turnaj zhodnotili?

"Bola to podľa mňa vydarená akcia. Určite sme ho posunuli zo športového hľadiska výrazne dopredu."

Bol tretí ročník tohto turnaja najvydarenejší?

"To určite. Bol samozrejme najnáročnejší z hľadiska organizácie, no podľa mňa stál zato." 

 

Ako sa vám z tribúny pozeralo nato, že michalovskí mladíci zdolali slávneho giganta pomerne jednoznačne 4:1?

"Bolo to určite potešujúce. Našich chlapcov samozrejme nebolo treba motivovať. Už len to, že hrali pri dvojtisícovej návšteve pri umelom osvetlení, bolo pre nich motivujúce. Na druhej strane treba povedať, že Juventus sem prišiel s úplne novým mužstvom, ktoré sa v tom čase budovalo len krátko. Bol tam aj Atila Varga, ktorý tak nastúpil proti svojim bývalým spoluhráčov. Všetky tieto okolnosti zapadli v náš prospech a mňa teší, že po športovej stránke ľudia videli výborný zápas. Naši chlapci dokázali, že futbal hrať vedia."

Dočkajú sa Michalovce v budúcnosti pozvánky na turnaj aj od slávneho gigantu?

"Tento tím neorganizuje takéto mládežnícke turnaje. Oni sa skôr takýchto turnajov zúčastňujú, aj to len v obmedzenom množstve. Podľa slov predstaviteľov klubu sa oni zúčastňujú počas roka iba dvoch turnajov. V roku 2011 boli v Katare a v Brazílii, minulý rok zase iba v Katare a Michalovciach."

Prioritou ostáva výchova hráčov pre prvý tím

Aká je budúcnosť dorasteneckého turnaja?

"Určite ho chceme zorganizovať aj tento rok a určite to bude v letnom termíne. O účastníkoch či modeli turnaja sa ešte nechcem vyjadrovať. Momentálne sa na nich intenzívne pracuje. Chceli by sme tú latku minimálne udržať, čo bude veľmi náročné."

Poďme k výsledkom, ktoré dosiahli dorastenecké družstvá. Ako ste s nimi boli spokojný?

"Pre nás výsledky týchto družstiev nie sú najpodstatnejšie. Keby v našom staršom doraste pôsobili Kovaľ, Danko, Breda i Leško, som presvedčený o tom, že bojujeme o titul. Toto však nie je našim prioritným cieľom. Tým je výchova hráčov pre prvý tím, prípadne pre vrcholový futbal."

Družstvo mladšieho dorastu sa v tejto sezóne pohybuje okolo tretieho miesta tabuľky. Čo hovoríte na toto umiestnenie?

"Samozrejme, tieto výsledky nás tešia. Tretie miesto mladších dorastencov je potešujúce a dobre sa na tabuľku pozerá. Rozhodujúci je však pre nás herný prejav družstva a individuálne napredovanie tých najlepších hráčov."

Dalo by sa povedať, že sa v jari budete viac sústrediť na tento tím?

"Ako som povedal, my máme iné priority, ako sú výsledky. Nie je rozhodujúce, či tím skončí na treťom alebo na piatom mieste. Rozhodujúce je to, koľko hráčov z tohto tímu sa presadí vo vrcholovom futbale. To je hlavnou úlohou mládežníckeho futbalu."

Peter Brendza



Uverejnené: 21.03.2013 15:59:40 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.