files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

"Slovo "amatérska" hokejová liga už nie. Teraz je to o inom".

Mestská hokejová liga má za sebou ďalší ročník. Titul obhájili opäť hráči GS 52. Porozprávali sme sa o uplynulom ročníku s hlavným organizátorom V. Andrašovom, ktorý ma na stúpajúcu kvalitu svoj názor.


Ako hodnotíte uplynulý ročník?

V porovnaní s minulým ročníkom bola súťaž vyrovnaná iba do polovice a už po tretej časti bolo viac menej jasné, že prvenstvo obháji mužstvo GS 52. To sa napokon aj vyplnilo a aj na dalších miestach ostalo poradie také, ako v ročníku 2008/2009. Jediná zmena bola na mieste poslednom, kde odstúpené mužstvo Excelentu nahradil nováčik, Tigri. Čo sa týka urovne jednotlivých zápasov, horší začiatok mali Tigri a Devils, no po doplnení novými hráčmi, aj bývalými profesionálnymi hokejistami, postupne svoju hru vylepšovali a na konci boli každému súperovi vyrovnaným partnerom. Obhájca GS 52 sa počas celej súťaže dokázal vyhnúť väčším výkyvom a až na prehru s Vlkmi a tak trochu debaklom od Gasstarsu podával stabilné výkony. Druhý Gasstars mal excelentný  vstup do súťaže, vyhral prvé tri stretnutia, no potom štyri prehral a posunul dopopredia Vlkov, ktorí po druhej časti boli na druhej priečke iba s 5 bodovou stratou na GS 52. Keďže však Vlci nedokázali v tretej a štvrtej časti zopakovať výsledky z prvých dvoch, v poslednom zápase už iba zachraňovali remízou s Devilsom a konečnú tretiu priečku, zlepšujúci sa Gasstars ich napokon predstihol o dva body. Najlepším strelcom sa stal Liška s 21 gólmi z GS 52 tesne pred Huňadym  z Devilsu  a Karchom z Gasstarsu – 19 gólov.

V lige hrá už ozaj veľa hokejistov, čo vy nato?

Je pravdou, že keď liga začínala pod názvom „mestská amatérska“ bolo tomu skutočne tak. V lige hrali väčšinou iba amatérskí nadšenci a pár bývalých starších hráčov, ktorí svoje profesionálne korčule zavesili na kliniec už skutočne dosť dávno. Pravidlá obmedzovali vstup bývalých hokejistov podmienkou trojoročného „státia“, no postupne sa aj títo „čakatelia“  dostávali na súpisky jednotlivých mužstiev a skoro všetkých „amatérov“  zo súpisiek a ligy vytlačili. Myšlienka zakladateľov ligy, aby si hokej mohli zahrať všetci tí ktorí ho majú radi a nikdy súťažne nehrali, sa tak pomaly, ale isto odtiaľ vytráca. Kvalita hry sa síce zlepšila, čo je samozrejme plusom, no na druhej strane aj z tohto dôvodu ligu opustilo nielen viacero dlhoročných hráčov, amatérov, ale aj kompletné mužstvá ako Victoria (víťaz nultého ročníku), Excelent (pod názvom Excelent Cup liga fungovala niekoľko ročníkov) a tak slovo „amatérska“ z názvu našej súťaže už  asi definitívne vypadlo.

Už od polovice súťaže bolo jasné, že titul získajú GS 52, nechýbajú teda play-off zápasy tak, aby sa zatraktívnila súťaž?

Play –off zápasy sa hrali naposledy pri účasti šiestich mužstiev, no v tomto ročníku pri účasti piatich mužstiev sme nedokázali nájsť dohodu, ako by prípadné play – off prebiehalo.

Čo hovoríte na mnohé výnimky pre registrovaných hráčov a bývalých hokejistov?

Keď sme začínali tento ročník, tak ako po minulé roky mali družstvá predložiť súpisky .Dlho sa nedarilo zísť sa v plnom počte a vedúci jednotlivých mužstiev argumentovali, že hráčov je nedostatok a snažili sa vybaviť výnimky pre pár bývalých, väčšinou michalovských hokejistov .Tomuto tlaku sa napokon podvolila väčšina a dohodlo sa, že títo hráči sa na súpisku napísať môžu.Chybou bolo, že aj napriek môjmu upozorneniu sa tieto výnimky neupravili v pravidlách, a tak sa stalo, že v priebehu súťaže si niektoré mužstva začali pravidlá vysvetľovať po svojom, a tak sa postupne objavili na súpiskách aj hráči, ktorí nie tak dávno ešte obliekali prvoligový, resp. druholigový dres, hoci pravidla to striktne zakazujú. V súčasnosti mám už pripravené nové pravidlá na ročník 2010/2011, ktoré v najbližšej dobe predložím na schválenie vedúcim jednotlivých mužstiev. Po ich odsúhlasení dúfam, že situácia z tohto ročníka sa už nebude opakovať a následujúci ročník odohráme celý v rámci platných pravidiel.

Čo do budúcna? Máte záujem o ďalšie mužstvá, alebo súťaž ostane pri piatich účastníkoch?

Záujem sme mali každý rok. V minulosti tu bol záujem dokonca  aj zo strany humenských amatérov, no tesne pred začiatkom súťaže svoju účasť odriekli. Viacerí z účastníkov si však určite pamätajú ročník 2002/2003, keď bolo v súťaži osem mužstiev a zápasy končili v neskorých nočných, resp. ranných hodinách. To je aj dôvod na otázku kedy a v akých časových termínoch hrať ligu s väčším počtom účastníkov. O ľadovú plochu je v Michalovciach čoraz väčší záujem a keďže je tu „áčko“, juniori, dorast, ak by sme chceli zachovať jeden hrací deň, už pri počte šiestich účastníkov by sa situácia z rokov 2002/2003 zrejme zopakovala a zápasy by opäť končili v neskorých nočných hodinách. Všetko je však otázka dohody medzi zástupcami ligy a majiteľmi hokejového štadióna. Ak by sme našli nejaky kompromis (napr. rozdeliť ligu na  dva hracie dni) rozšíreniu ligy sa samozrejme nebránime, v opačnom prípade to vidím skôr na ten model, ktorý je teraz.

Momentálne začal zaujímavý turnaj Multi sport Cup, ako sa to zrodilo?

Už druhý rok hráme systémom každý s každým štyrikrát. Odohrá sa 20 kôl a je koniec súťaže. V tomto roku ma oslovili viacerí vedúci mužstiev, aby sme odohrali súťaž päť – kolovo, no keďže v pravidlách sme v tomto ročníku s týmto nepočítali , ponúkol nám pán Kločanka majiteľ predajne Multi – šport aby sme piate kolo predsa len odohrali v podstate  turnajovým spôsobom (každý s každým raz) a keďže s tým všetci súhlasili 18.02.2010 sa pod názvom Multi sport Cup tento turnaj aj začal.
Je to úplne nová súťaž, koho tipujete za víťaza?

Keďže tohto  turnaja sa môžu zúčastniť aj bývalí hokejisti michalovskej Dukly (obmedzenia z ligy neplatia), netrúfam si jednoznačne tipnúť, no niečo mi hovorí, že o trofej sa pobijú GS 52 a Gasstars.

Vy osobne hráte v lige od jej začiatku, staráte sa o celkový chod ligy, dokedy plánujete ešte spájať  Váš voľný čas s MHL?

Máte pravdu . S výnimkou nultého ročníka som bol zatiaľ účastníkom všetkých ročníkov. Začínal som ako hráč a postupne sa zo mňa stal aj „funkcionár“. Tak, ako jednotliví kolegovia zanechávali svoje funkcie, ja som ich, ani neviem ako, postupne dostával. Takže v súčastnosti robím nielen dopisovateľa do novín(sedem rokov), ale aj matrikára, no a posledný ročník aj pokladníka ligy. Keďže vekom patrím medzi najstarších účastníkov, aj funkcionárov ligy, veľmi rád by som niektoré svoje „funkcie“ (aj naraz) nejakému mladšiemu, respektíve viacerým nástupcom odovzdal. Ak mi zdravie dovolí a nebudem mladším spoluhráčom na ľade až príliš zavadzať, hokej by som si aj súťažne, no už bez starostí o chod ligy ešte pár rokov zahral.      (juke)



Uverejnené: 01.03.2010 09:59:42 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.