files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Dukla v prvej lige (5.)

Po úspešnej sezóne 2011/2012 sa v hokejovej Dukle udiali významné zmeny. Tie sa týkali vedenia, trénerskej stoličky, ako aj hráčskeho kádra. Aj tieto zmeny prispeli k tomu, že Dukla skončila po základnej časti prvýkrát v prvej štvorke a v play-off prvýkrát začínali jej hráči doma. Vo vyraďovacej časti Michalovčania nadviazali na základnú časť a postupom do finále ešte viac vyšperkovali úspech z minulej sezóny.

Kľúčové zmeny na úvod

Ešte sa ani nezačala prvá fáza letnej prípravy a v hokejovom klube sa udiali významné zmeny. Ako sme písali v poslednom príspevku, na svojom poste skončil doterajší prezident klubu Milan Mráz, ktorý odišiel ako povedal v záverečnom rozhovore s čistým stolom a ten prenechal novému prezidentovi Alexandrovi Černegovi. Ten sa následne musel boriť nielen s hráčskymi problémami, keď v družstve skončili viacerí hokejisti z úspešnej sezóny, ale sa musel zaoberať aj trénerskou otázkou, keďže Ján Vodila si to namieril do Poľska. Novým lodivodom HK Dukla sa tak stal podobne, ako na začiatku sezóny 2011/2012 Miroslav Ihnačák. Keďže v minulých sezónach bola trénerská stolička v Dukle veľmi horúca, Černega sľúbil, že Ihnačák dostane príležitosť celú sezónu. A tak sa aj stalo. Miroslav Ihnačák sa tak stal prvým trénerom, ktorý na lavičke HK Dukla vydržal celú sezónu.

Hráčsky káder sa tvoril za pochodu

Významnými zmenami prešiel aj hráčsky káder Dukly. V ňom neostal po úspešnej sezóne kameň na kameni a v jeho radoch zostali len ôsmi úspešní hráči (brankár Tomáš Petro, obrancovia Maroš Žemba, Ľubomír Chovan, Ján Šeliga a útočníci Richard Šechný, Miloš Palovčík, Ľuboš Fajčák či Martin Drotár). Na odchod zatrúbil kapitán Ivan Boržík a spolu s ním odišli aj ďalší hokejisti (Martin Slovák, Juraj Minčák, Ivan Králik, Juraj Pavličko, Rastislav Gašpar ...) Hráčsky káder sa tak musel tvoriť za pochodu. Postupne ho vystužovali kvalitní korčuliari, ktorí už v minulosti v drese iného klubu niečo dokázali. Či už to bol bývalý slovenský reprezentant Slavomír Vorobel, alebo aj útočníci Anton Čavrk, Ivan Zorvan, Peter Cmorej a ďalší.

Sezónu začali excelentne

Michalovčania tak s úplne novým kádrom vstupovali do sezóny s veľmi opatrnými vyjadreniami. Jediným cieľom bola účasť v play-off. Dukla však tento cieľ výrazne prekročila. Od začiatku jej hráči „šľapali“ ako hodinky. Hlavne v domácich súbojoch svojich súperov doslova drvili. Výnimkou bol iba zápas úvodného kola, kedy Michalovčania doma podľahli Topoľčanom 3:4 po samostatných nájazdoch, hoci už viedli 3:1. Od tohto zápasu však jej hráči potiahli osemzápasovú víťaznú sériu, ktorá ich vyšvihla po prvej štvrtine na prvé miesto tabuľky. Postupne však ich hra hlavne na súperových klziskách upadala. Na domácom ľade to tak ale nebolo. Hlavne tu získavali dôležité body, ktoré ich držali celú základnú časť v prvej štvorke.

V play-off po prvýkrát začínali doma

V novom roku sa Michalovčania opäť ukázali ako družstvo dvoch tvári. Na domácom ľade súperov valcovali, no vonku už do konca základnej časti nevyhrali. Aj napriek tomu skončili hráči Dukly po základnej časti na treťom mieste, čo bol najlepší výsledok od návratu do prvej ligy. Po prvýkrát sa tak stalo, že michalovskí hokejisti začínali vyraďovaciu časť doma. Súperom Dukly v štvrťfinále play-off bol opäť Liptovský Mikuláš. Domáce prostredie zrejme Michalovčanom zväzovalo ruky aj nohy a hneď v prvom zápase svojmu súperovi podľahli 5:6 po predĺžení. Druhý domáci duel sa takisto skončil remízou po základnej časti, no tentokrát sa tešili z výhry Michalovčania, ktorí zvíťazili 5:4 po samostatných nájazdoch. Keď chceli zverenci trénera Miroslava Ihnačáka postúpiť ďalej, museli teda prelomiť kliatbu zápasov vonku a na Liptove vyhrať aspoň raz. V treťom stretnutí štvrťfinálovej série sa im to ešte nepodarilo (0:1), no vo štvrtom už áno a víťazstvom 4:1 si vynútili nielen piaty rozhodujúci zápas, ale v roku 2013 dosiahli aj prvé víťazstvo na súperovom ľade. Prišlo v doslova hodine dvanástej. V piatom zápase sa nakoniec usmialo šťastia na Michalovčanov, ktorí po víťazstve 3:2 postúpili do semifinále. Treba podotknúť, že o postup sa výrazne zaslúžil aj osemnásťročný golman Dávid Okoličány, ktorý prišiel do brány od druhého duelu a výraznou mierou svojim pomohol k naplneniu cieľa.

Bardejov bol opäť nad ich sily

Do semifinále prvej ligy sa prebojovali aj tímy Bardejova, Prešova či Detvy. Hlavne Stredoslováci sa postarali o obrovské prekvapenie, keď sa do play-off dostali iba na poslednú chvíľu, no vo vyraďovacej časti si poradili s víťazom základnej časti Senicou. Michalovským hokejistom v semifinále stáli v ceste hráči Prešova. Dukla opäť začínala doma a domáce prostredie v tejto sérii zohralo výraznú rolu. Michalovčania totiž dokonale využili výhodu vlastného ľadu a po výhrach 5:3 a 4:3 cestovali do Šariša s cieľom potvrdiť postup. V prvom stretnutí sa im to síce nepodarilo, keď prehrali 1:4, no druhý zápas už bol v ich réžii a po výhre 4:3 tak dosiahli fantastický úspech, postúp do finále. V ňom už nestačili na suveréna play-off Bardejov (ten vo vyraďovacej časti neprehral ani raz) a hladko prehrali 0:4 na zápasy. Aj napriek tomu im fanúšikovia pripravili oslavy, ako keby boli zlatí.

Káder HK Dukla v sezóne 2012/2013
Brankári: Tomáš Petro, Roman Kurali, Dávid Okoličány
Obrancovia: Jozef Hrubý, Maroš Žemba, Slavomír Vorobel, Ondrej Briják, Štefan Rusnák, Ján Šeliga, Ľubomír Chovan, Tomáš Tkáč, Patrik Gavura, Ladislav Halapy, Patrik Vojtaššák.
Útočníci: Richard Šechný, Martin Drotár, Ľuboš Fajčák, Miloš Palovčík, Martin Opatovský, Filip Macejka, Patrik Gergeľ, Martin Wojtovič, Peter Cmorej, Ivan Zorvan, Anton Čavrk, Tomáš Banovský, Dominik Šimčák, Peter Čížek, Jaroslav Kmiť, Jakub Linet.

V priebehu niekoľkých dní sme vám priniesli prierez všetkými piatimi sezónami od návratu hokejistov HK Dukla do prvej ligy. Tieto chvíle nám prinieslo veľa sklamania či negatívnych momentov, ale aj radosť v podobe úspechov. Michalovská Dukla si v predchádzajúcich dvoch sezónach postavila latku veľmi vysoko a preskočiť ju v nastávajúcich rokoch bude obrovský problém. Veríme však, že sa to môže podariť. Aj pred nadchádzajúcou sezónou sa udejú určite zmeny. O všetkom vás určite budeme informovať.

Peter Brendza



Uverejnené: 15.04.2013 23:10:07
files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.