files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Michalovčania málo separujú

Prevažná väčšina Michalovčanov komunálny odpad jednoducho neseparuje. Pritom jeho pravidelné triedenie má veľmi pozitívny vplyv na ochranu životného prostredia.

Nedávno sa v periodickej tlači objavil údaj, podľa ktorého Michalovčania vyseparujú len 9 percent z celkového množstva komunálneho odpadu, ktorý za rok vyprodukujú. Toto číslo však nie je presné. Zahŕňa iba ten objem odpadu, ktorý vyseparovali Technické a záhradnícke služby mesta. Obyvatelia mesta však triedia odpad aj individuálne. Totiž trh so separovanými zložkami odpadu je v súčasnosti finančne výhodný. Preto individuálny spôsob jeho triedenia využívajú Spoločenstvá vlastníkov bytov, ale aj jednotlivé fyzické osoby. Stále však platí, že väčšina občanov z okresného mesta netriedi odpad.

Pritom vďaka jeho separovaniu je chránené životné prostredie. Zároveň sa znižuje percento odpadu triedené na klasickej skládke TKO. Vďaka tomu sa predlžuje životnosť takejto skládky a zároveň v relatívne krátkom čase nie sú potrebné ďalšie investície na výstavbu novej skládky. Nehovoriac o tom, že po prejdení separačnou linkou sa vytriedený odpad recykluje. To znamená, že nekončí na voľnom priestranstve, kde sa len napríklad plasty rozkladajú celé desaťročia.  Recyklovaný odpad sa využíva na ďalšie použitie, čím je aj naďalej potrebný pre človeka.  Mesto Michalovce hľadá aj iné spôsoby zhodnocovania odpadu. Mohol by sa využívať pri výrobe elektrickej a tepelnej energie, ale aj na ďalšie druhotné spracovanie.

(jan)



Uverejnené: 17.04.2013 22:11:16 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.