files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Laborecká vrchovina

Pôvodne plánovanú akciu Laboreckou vrchovinou posunula šéfka podujatia, Monika Copková, kúštiček na východ do severozápadného cípu Národného parku (NP) Poloniny v Bukovských vrchoch, susediaceho s chránenou krajinnou oblasťou (CHKO) Východné Karpaty, cez ktorú zo začiatku aj trochu prechádzali.

Členovia najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista (NM KST T) www.kst-turista.sk sa cestou tam zastavili v obci Pčolinné pri pamätníku Oslobodenia (25.11.1944)  a v obci Hosťovice so zaujímavým erbom. Samotnú túru začali zarána  pri bezoblačnej oblohe bezvetrí a teplote okolo 17 ºC z obce Osadné (394 m n. m.)  do r. 1948 Telepovce. Ústne je prvá zmienka o obci z r. 1212 no písomne až z r. 1543. Pustili sa po ledabolo, miestami až neviditeľne „vyznačkovanom“, zrejme dlho neobnovenom žltom turistickom chodníku, takže nielen michalovskí značkári KST si nerobia svoju robotu (platenú) tak, ako by mali.

Niekoľko km po tvrdom asfaltovom povrchu dolinou Udavy ich doviedlo do lokality Diakov, kde na tabuľke miestnej orientácie ale aj v Osadnom, či na Balnici na smerovke je skreslený údaj minimálne o 100 výškových metrov oproti mape, či GPS prístroju. Iná káva ale už bol vstup na medzinárodný lesnícky náučný chodník Udava-Solinka na mieste zvanom Uhliská. Pekne upravená cestička s mostíkmi, schodíkmi, preklenutými bažinami množstvom informačných panelov, či tabuliek oznamujúcich napríklad aj tu prítomných medveďov. Celé to vedie po starom „krčmárskom chodníku“, s krátkou odbočkou do prírodnej rezervácie Udava – jedľovobukovského pralesa, až na hrebeň Beskýd do oblasti Balnica na slovensko–poľskej hranici. Chodník na našej strane vybudovali Lesy SR a správa NP Poloniny. Výlet si chceli spestriť kultúrno–poznávacou činnosťou (KPČ) povozením sa na „Bieszczadzkiej kolejki leśnej – úzkokoľajke, ktorá preváža turistov z Balnice cez Majdan a Cisnu do Przyslupa. Hoci podľa cestovného poriadku mal vláčik premávať, po dvoch hodinách márneho čakania, pustili sa bez zážitku na spiatočnú cestu do východzieho bodu túry. Popoludní slniečko už „fest“ pripekalo, poniektorí sa aj pekne opálili, teplota sa vyšplhala  na máj na úctyhodných 27 ºC, a tak sa naši turisti aspoň trochu schladili v krypte – kostnici v Osadnom. V priestore krypty o rozmeroch 1,5 m x 4 m a hĺbke viac ako 7 m sú uložené kosterné pozostatky 1025, zväčša ruských vojakov padlých v okolí počas I. svetovej vojny v r. 1914 – 1915.

Neobišli ani miestny cintorín, na ktorom sú obnovené 2 masové hroby s ostatkami 1467, poväčšine rakúsko-uhorských vojakov tiež z tohto obdobia. V obci si ešte obzreli zopár posledných dreveníc, slúžiacich pravdepodobne už len ako chalupy, postáli pri soche medveďa odhalenej v r. 2008, skontrolovali „tatramatku“ pri práci v potoku, či nakukli do miestnej krčmy, ktorú strážil statný „havo“, na zbierku predmetov (artefaktov) pripomínajúcich boje prebiehajúce v okolí.

Nádherná príroda a ideálne počasie dodali punc výnimočnosti ďalšej veľmi vydarenej akcii v NM KST T.

Anton Hasák

predseda KST Turista Michalovce



Uverejnené: 14.05.2013 23:10:59

Fatal error: Allowed memory size of 536870912 bytes exhausted (tried to allocate 32 bytes) in /data/c/c/cce2f648-a924-4e5d-bcd4-7adf9f66146e/chemkostavarena.sk/sub/novinyzemplina/clanky.php on line 623