files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Slovenské juniorky naplnili svoj sen a postúpili do Dánska

Michalovská Mestská športová hala bola v závere minulého týždňa dejiskom kvalifikačnej skupiny o postup na ME 2013 junioriek. Súperkami Sloveniek o jedinú postupovú miestenku na kontinentálny šampionát do Dánska boli hádzanárky Srbska, Moldavska a Islandu. O všetkom sa rozhodovalo v poslednom stretnutí turnaja, v ktorom nakoniec Slovenky zdolali Island 26:23 (16:9) a vybojovali si tak postup na majstrovstvá Európy.

Sen sa stal skutočnosťou

Do Dánska, kde sa uskutočnia majstrovstvá Európy, viedla z Michaloviec naozaj tŕnistá cesta. V ako jedinej kvalifikačnej skupine totiž postupoval iba víťaz. „Samozrejme, uvedomovali sme si, že máme o to ťažšiu situáciu. Veľmi sme však chceli postúpiť a náš sen sa stal skutočnosťou,“ poznamenala po víťazstve 26:23 (16:9) nad Islandom v poslednom zápase turnaja šťastná trénerka tímu Darina Sveráková, ktorá juniorky viedla spoločne s Petrom Olšavským. „Od začiatku sme dievčatám verili a ja som rada, že sa im to nakoniec aj podarilo,“ podotkla Sveráková. Tá so svojimi hráčkami postúpili už na druhý kontinentálny šampionát, keďže pred dvoma rokmi sa s nimi zúčastnila aj ME kadetiek v Brne a Ostrave. „Tento postup si určite cením viac, keďže teraz postupoval iba víťaz skupiny. Pred dvoma rokmi to boli dve družstvá a hoci sme hrali v Bielorusku, kde nám skoro nikto neveril, postúpili sme z druhého miesta. Teraz sme našu kvalifikačnú skupinu vyhrali a o to je ten postup vzácnejší,“ zdôraznila Darina Sveráková, na ktorej slová nadviazala aj jedna z líderiek tímu Martina Sláviková. „Tento postup bol určite ťažší. Museli sme totiž vyhrať skupinu, kde boli ťažkí súperi ako Srbsko a Island. Teraz postupoval iba jeden tím a aj preto si tento postup vážim viac.“

Na Európu ešte nemyslia

Po štyroch odohratých zápasoch kvalifikačnej skupiny bolo jasné, že o postup sa pobijú hráčky Islandu a domáceho Slovenska. Trošku prekvapujúco ostali mimo hry najväčšie favoritky Srbky, ktoré po dvoch dňoch mali iba jediný bod za remízu 24:24 práve s domácimi hádzanárkami. Tie vedeli, že keď chcú postúpiť museli v poslednom zápase turnaja zdolať dovtedy stopercentné Severanky. Slovenky začali fakt vynikajúco, už v 8. minúte viedli 6:0 a v priebehu prvého dejstva dokonca aj o deväť gólov (16:7). „V šatni sme si pred zápasom povedali, čo by malo na Islanďanky platiť. Som veľmi rada, že sme k tomu výborne pristúpili a už od úvodu kráčali pevne za víťazstvom,“ zdôraznila spojka šalianskeho Dusla Martina Sláviková, ktorá vo „finálovom“ súboji zaznamenala sedem presných zásahov. V druhom dejstve sa ale obraz hry zmenil. Severanky poriadne pridali a zo sedemgólového polčasového vedenia bolo v 40. minúte už iba dvojgólové. „Ani neviem, čo sa vtedy stalo. Tréneri nás v šatni upozorňovali, že nemôžeme poľaviť a máme hrať ako za stavu 0:0. Bohužiaľ, ich slová sme si asi nezobrali k srdcu. Našťastie v závere sme sa vrátili k našej hre a postup už nepustili z rúk.“ Výkon v stretnutí so Severankami ocenila aj trénerka tímu. „Môžem povedať, že to bol jeden z našich najlepších výkonov. Hlavne v prvom polčase mu nič nechýbal. Som veľmi rada, že dievčatá predviedli takýto výkon práve v zápase, ktorý rozhodoval o postupe,“  uviedla Sveráková, podľa ktorej družstvo na postup Európu ešte nemyslí. „To určite nie. Šampionát sa uskutoční až v auguste a to je ešte veľmi ďaleko. Teraz si ho chceme poriadne užiť. Musíme vypracovať plán prípravy a ja verím, že sa naň veľmi dobre pripravíme.“  My len dodajme, že v úspešnom družstve mali zastúpenie aj Michalovce. V kádri figurovala trojica hráčok Iuventy Michalovce Sofia Nagyová, Veronika Habánková aj Mária Olšovska, ďalšiu dvojicu Janu Špakovú s Vladimírou Kišíkovou vyradilo z účasti zranenie. Navyše, masérom družstva je ďalší Michalovčan Marin Kasakov.

Konečné poradie na turnajoch kvalifikačných skupín (17. - 19. 5. 2013) o postup na ME v hádzanej hráčok do 19 rokov v Dánsku (1. - 11. 8. 2013):
1. skupina (Nové Veselí/ČR): 1. Maďarsko 6 bodov, 2. Česko 4, 3. Ukrajina 2, 4. Izrael 0
2. skupina (Poissy/Fr.): 1. Francúzsko 6, 2. Portugalsko 4, 3. Taliansko 2, 4. Čierna Hora 0
3. skupina (Helsingborg/Švéd.): 1. Švédsko 6, 2. Nemecko 4, 3. Turecko 2, 4. Fínsko 0
4. skupina (Craiova/Rum.): 1. Rumunsko 6, 2. Slovinsko 4, 3. Poľsko 2, 4. Veľká Británia 0
5. skupina (Tulln/Rak.): 1. Holandsko 6, 2. Rakúsko 4, 3. Bulharsko 2, 4. Arménsko 0
6. skupina (Dugo Selo/Chor.): 1. Španielsko 6, 2. Chorvátsko 4, 3. Švajčiarsko 2, 4. Litva 0
7. skupina (Michalovce/SR): 1. Slovensko 5, 2. Island 4, 3. Srbsko 3, 4. Moldavsko 0

Na európsky šampionát postúpili prvé dva tímy z 1. - 6. skupiny a víťaz 7. skupiny.

Peter Brendza



Uverejnené: 20.05.2013 16:16:23

Fatal error: Allowed memory size of 536870912 bytes exhausted (tried to allocate 32 bytes) in /data/c/c/cce2f648-a924-4e5d-bcd4-7adf9f66146e/chemkostavarena.sk/sub/novinyzemplina/clanky.php on line 623