files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Mládež Iuventy opäť získavala cenné kovy

Aj napriek poklesu cenných kovov sú v Iuvente Michalovce s nedávno skončenou sezónou v oblasti mládeže spokojní. Titul majsteriek Slovenska si tentoraz vyslúžili iba staršie žiačky a so strieborných medailí sa tešili staršie dorastenky. Aj táto bilancia však robí z Iuventy z pohľadu výsledkou mládeže najúspešnejším kolektívom klubom v meste.

Po futbalovej a hokejovej mládeži sme sa tentokrát zamerali na ďalšiu baštu michalovského mládežníckeho športu - Iuventu Michalovce. Aj tá dosiahla v žiackych či dorasteneckých kategóriách v minulej sezóne viacero úspechov. Na úvod treba povedať, že latku mali tieto tímy postavenú naozaj vysoko. V predminulej sezóne totiž dosiahli až päť cenných kovov, keďže sa zo zlatých medailí tešili juniorky v prvej ženskej lige, staršie dorastenky a mladšie žiačky a zo striebra mladšie dorastenky či staršie žiačky. Teraz až taká medailová žatva nenastala. Juniorky síce obhájili prvenstvo v prvej lige, no následne Iuventa získala už „iba“ dva cenné kovy – staršie žiačky sa tešili zo zlata a staršie dorastenky z striebra. Aj napriek tomu v tomto klube necítiť žiadne sklamanie a žiadny ústup z pozícii si nepripúšťajú. „To určite nie. V každej kategórii sme siahali na najvyššie priečky a opäť sme tak potvrdili, že vieme pracovať s talentovanými hráčkami. Naše dosiahnuté výsledky sa určite nedajú hodnotiť negatívne,“ poznamenal koordinátor mládeže v Iuvente Michalovce František Urban, ktorý následne dodal. „Aj keď vy „operujete“ prevažne medailami, je pravda, že tentoraz sme ich až toľko, koľko minulú sezónu nedosiahli. Staršie dorastenky zopakovali výkony z minulej sezóny, no žiaľ zlato im vyfúkla Nitra, ktorej teraz vyšla výborná generácia. Pri mladších dorastenkách nám takisto nevyšiel útok na medailu a naše dievčatá skončili tesne za stupňom víťazov, teda na štvrtom mieste. Dávam to za dôsledok aj tomu, že minulý rok tam boli silné individuality v podobe Jany Špakovej a Sofie Nagyovej. Povedzme si pravdu. V tých nižších kategóriách ešte výrazné individuality dokážu rozhodovať zápasy. Takéto osobnosti tentoraz v družstve absentovali. Navyše mladším dorastenkám chýbalo aj šťastie a niektoré stretnutia, ktoré rozhodovali o ich osude prehrali iba tesne. Nám v prvom rade nejde o cenné kovy. Dôležitejšie sú pre mňa dva iné faktory. Ten prvý je výchova talentov a ich zaradenie do ženského družstva. Som veľmi rád, že do tohto družstva sa na začiatku letnej prípravy zapojí až päť hráčok, ktoré boli na začiatku minulej sezóne ešte v príprave starších dorasteniek či junioriek. Teší ma aj to, že kadetky či juniorky Slovenska postúpili na kontinentálne šampionáty aj za pomoci našich hráčok, ktoré neboli v týchto družstvách len do počtu. V širšej kadetskej nominácii na ME máme tri hráčky, v nominácii junioriek dokonca štyri.“

Juniorka po novom

Radosť predstaviteľom klubu opäť robila juniorka, ktorá po druhýkrát po sebe triumfovala v prvej ženskej lige. Povedzme si však pravdu, tieto triumfy si michalovský klub zabezpečil aj vďaka účasti viacerých hráčok ženského tímu a to netajil ani predstaviteľ klubu. „Je to naozaj pravda. Na druhej strane pre nás ako špičkové družstvo je dôležité okrem toho, že dávame príležitosť mladým, mať aj takzvanú juniorku. Tá nám napríklad v tejto sezóne objavila Radku Vargovú, ktorú sme potom mohli vytiahnuť do prvého tímu. Keby juniorka neexistovala, táto hráčka by nemala kde hrať, keďže v doraste z obmedzenia veku skončila. V prvej lige sa následne vyhrala a dostala príležitosť aj v prvom tíme. Treba sa pozerať aj nato, že v tomto družstve dostali príležitosť aj Habánkova, Holešová, Nagyová či Olšovská a tieto skúsenosti budú môcť spomenuté hráčky využiť teraz v prvom družstve. Juniorka nám pomohla aj vtedy, keď sa hráčky vracali po zranení. Mohli sme to vidieť napríklad na Rebičovej alebo na Gubikovej, že práve krátke pôsobenie v tomto tíme im po zranení pomohlo. Aj preto má juniorka podľa mňa opodstatnenie. Na druhej strane vám v tomto smere dávam za pravdu. K triumfe v prvej lige pomohli hlavne v jarnej časti hráčky ženského družstva a aj na náš vkus ich bolo v tomto tíme veľa,“ uviedol František Urban, podľa ktorého to v budúcej sezóne bude inak. „Po porade s vedením klubu sme sa dohodli na tom, že v budúcnosti už na tento tím nebudeme klásť tie najvyššie ambície a príležitosť v ňom budú dostávať hlavne dorastenky, ktoré by takto mohli získavať obrovské skúsenosti z ťažkých zápasov. Prvá liga totiž má svoju kvalitu. Je tam Inter Bratislava, Banská Bystrica, teraz tam pribudnú napríklad Trenčín či UDHK Nitra. Som presvedčený o tom, že týmto hráčkam prvá ženská liga môže výrazne pomôcť a následne budeme môcť vytiahnuť do prvého tímu aj ďalšie mladé hráčky. Nevylučujem však, že v niektorých zápasoch do bojov zasiahnu aj hráčky prvého tímu, ktoré nebudú dostávať dostatok príležitosti  v ženskom družstve a juniorka ich tak udrží v hernej praxi.“

Česko - slovenský pohár výborným spestrením

V závere sezóny sa mohli staršie dorastenky michalovskej Iuventy vďaka tomu, že skončili na druhom mieste, zúčastniť zaujímavého projektu, ktorý začali spolu robiť slovenský a český zväz hádzanej. V kategóriách dorasteniek či dorastencov sa totiž súťažilo o poháre národných zväzov. Michalovské dorastenky sa zúčastnili turnaja v Olomouci, kde napokon skončili na treťom mieste, hoci siahali aj na prvenstvo. „Tento turnaj bol pre nás výborným spestrením. Dievčatá si mohli zmerať sily s českou špičkou a takúto konfrontáciu len a len vítame,“ zdôraznil koordinátor mládeže v Iuvente Michalovce, ktorý bol v Olomouci vedený ako hlavný tréner tímu. Mohol tak porovnať súčasné postavenie českých a slovenských dorasteneckých tímov. „Turnaja sa zúčastnili štyri tímy a zápasy ukázali dievčatám na čom majú pracovať. My sme prehrali s víťazným Olomoucom, ako aj so Slaviou Praha, no aj napriek týmto dvom prehrám som bol s ich výkonom vcelku spokojný,“ podotkol František Urban.

Tento rok sa turnaje mladších a starších dorasteniek uskutočnili za riekou Morava, dorastenci zase hrali na Slovensku. V budúcom roku sa situácia vymení a dorastenky odohrajú turnaje na Slovensku. Budú mať v Michalovciach ambíciu spomenutý turnaj zorganizovať? „To je ešte priskorá otázka. V prvom rade musia naše mladšie alebo staršie dorastenky skončiť do druhého miesta, čo určite nebude jednoduché. Po ďalšie. O dejisku turnaja rozhoduje zväz. Keď splníme podmienku umiestnenia do druhého miesta a dostaneme ponuku od zväzu, s veľkou radosťou takýto turnaj zorganizujeme. Bola by to totiž pre nás česť privítať českú či slovenskú špičku. Ale ako hovorím, to je priskorá otázka a zaoberať sa ňou teraz je ešte predčasné,“ dodal na záver koordinátor mládeže v najúspešnejšom michalovskom kolektívnom športovom klube.

Zdroj: Peter Brendza (Noviny Zemplína)



Uverejnené: 28.06.2013 14:40:26 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.