files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Mužský tím HC winLand Michalovce po troch sezónach skončil

Mužská hádzaná má v Michalovciach bohatú tradíciu. Z jej liahne vyšlo viacero kvalitných hráčov, ktorí neboli ťahúňmi len vo svojich kluboch, ale aj v reprezentácii. Darilo sa aj michalovskému klubu. Ten bol viacero rokov účastníkom najvyššej Česko – slovenskej súťaže. Na začiatku tretieho tisícročia však sláva michalovskej mužskej hádzanej začínala upadať a v roku 2004 vtedajší klub Hak Zempmilk úplne zanikol. Michalovská mužská hádzaná sa znova vrátila na mapu o šesť rokov. Do klubu vstúpila silná fima winLand a jej majiteľ Stanislav Hudák sa stal predsedom predstavenstva novovzniknutého klubu.

Stanislav Hudák si vzal na svoje plecia obrovské bremeno

Ten do sezóny 2010/2011 vstupoval s cieľom etablovania sa v prvej hádzanárskej lige a po dvoch – troch rokoch zaútočiť na postup do najvyššej extraligy. Trénerom tímu sa stal Ladislav Štofa, ktorý sa ihneď pustil do roboty. Bolo totiž potrebné káder vyselektovať a následne ho aj stabilizovať. Tvorili ho prevažne Michalovčania a hráči z blízkeho okolia. Možno aj kvôli tomu bol vtedajší domovský stánok hádzanárov telocvičňa GPH každý zápas zaplnený prakticky do posledného miesta. V jesennej časti skončil HC winLand v prvej lige s desiatimi bodmi za päť výhier a šesť prehier na siedmom mieste tabuľky.

Príchodom Pavla Jana zmena ambícii

Umiestenie, ale aj herný prejav, však nezodpovedal predstavám majiteľa klubu. Ten sa po skončení jesennej časti rozhodol Ladislava Štofu odvolať z jeho funkcie. Nástupcom tohto lodivoda sa stal ambiciózny Pavol Jano, ktorý ihneď po svojom príchode zmenil ambície klubu a hneď sa s tímom chcel predrať do extraligy. Káder vystužil bývalý slovenský reprezentačný golman Maroš Kolpak, ktorý sa ihneď zaradil medzi opory družstva.

Po výbornej zimnej prípravy, kedy sa družstvo zúčastnilo troch turnajov, sme mohli v jarnej časti vidieť doslova spanilú jazdu tímu. V jedenástich zápasoch zaváhali Michalovčania iba raz – na pôde víťaza prvej ligy rezervy Tatrana Prešov. Jarná bilancia hráčov winLandu katapultovala na konečné tretie miesto. To síce nestačilo na vybojovanie vytúženej extraligovej miestenky, no následne winLand do extraligy posunul svojim rozhodnutím zväz, keďže rezerva prešovského Tatrana do najvyššej súťaže postúpiť nemohla a druhý tím Šaľa nesplnila základné podmienky stanovené zväzom. Michalovčania teda hneď po roku prvú hádzanársku ligu opustili a nabrali smer najvyššia súťaž.

Extraliga už v Mestskej športovej hale

Michalovskí hádzanári začínali svoj reštart v telocvični GPH, ktorá hlavne v posledných zápasoch jarnej časti kapacitne nevyhovovala, keďže na hráčov winLandu bolo zvedavých čoraz viac ľudí. Aj preto sa vedenie klubu začalo obzerať po inom stánku. Ako najvýhodnejšie riešenie sa zdalo presťahovanie do neďalekej Mestskej športovej haly. Tam však už dlhšiu dobu „úradovali“ basketbalisti 1. BK, ktorí sa po skončení mužskej hádzanej v roku 2004 tejto haly ujali a starali sa o ňu.

Blížiaci spor medzi oboma klubmi muselo vyriešiť až mesto, ktoré sa nakoniec postavilo na stranu hádzanárskeho klubu. Pravdepodobne rozhodlo to, že winLand sa dostal do Extraligy, a tak získali Mestskú športovú halu do svojho nájmu predstavitelia HC winLand. Predstavitelia klubu sa museli pustiť do práce, pretože hala a hlavne jej palubovka nezodpovedala extraligovým kritériám a muselo teda dôjsť k jej výmene. Tá sa uskutočnila doslova na poslednú chvíľu a prvý tréning na novej palubovke absolvovali Michalovčania krátko pred svojou domácou extraligovou premiérou, v ktorej privítali Košice.

Impozantný vstup

Pri vstupe do Extraligy nemal winLand len nový stánok, ale prakticky aj nový káder. Ten vystužili nielen slovenský reprezentačný krídelník Tomáš Urban, alebo ďalší bývalí či vtedajší mládežnícki reprezentanti, ale aj štyria Ukrajinci (Sadovij, Tibulevyč, Kučer, Svyridovič – v priebehu sezóny prišli ďalší dvaja Pilipenko s Kuzmenkom), ktorí doniesli do tímu výraznú kvalitu. V tíme ale na druhej strane čoraz viac absentovali domáci hráči, čo dával najavo svojou neúčasťou aj divák. Ten sa nedokázal stotožniť s tímom viacerých „cudzích“ hráčov, a tak očakávane divácke návštevy aj napriek kvalite či vynovenému stánku neprichádzali.

Extraligový nováčik vstúpil do súťaže vynikajúco. Takmer od začiatku sa družstvo pohybovalo v hornej časti tabuľky a z prvej štvorky nekleslo ani raz. Po výbornom začiatku ale prišla na družstvo prvá kríza, keď kvôli zraneniam pauzovalo čoraz viac hráčov. Navyše vznikala ďalšia fluktuácia v kádri, čo neprospievalo nikomu. Na výborné výkony z jesene sa nepodarilo nadviazať ani v jarnej časti, winLand síce plnil stanovený cieľ skončiť do štvrtého miesta, no z jeho hry sa vytrácala ľahkosť a družstvo nepodávalo očakávane výkony. Aj napriek tomu skončili Michalovčania v základnej časti na štvrtom mieste. Herná kríza sa naplno prejavila v play-off. V ňom winLand narazil na skúsenejšie Košice, ktoré síce v základnej časti skončili horšie, no napokon zvíťazili 3:1 na zápasy a do extraligového semifinále postúpili práve hráči 1. MHK.

Trénerská zmena družstvu pomohla

Herná kríza sa naplno prejavila v ďalších stretnutiach v skupine o 5.-8. miesto. Michalovčania síce najskôr po dvoch kŕčovitých výkonoch vyradili Topoľčany, no následne v súbojoch o piate miesto už nestačili na bratislavské ŠKP, ktoré síce najskôr zdolali na jeho palubovke 31:30, no po následnej domácej šesťgólovej prehre 23:29 v odvetnom súboji sa z piateho miesta tešili hráči z hlavného mesta. Michalovčania tak obsadili šiestu priečku.

 

S týmto umiestnením vo vedení spokojnosť nevládla a preto po vzájomnej dohode obidvoch strán skončil lodivod Pavol Jano. Jeho nástupcom sa stal Ľuboš Hudák. Zmena na poste lodivoda družstvu výrazne pomohla. Pred sezónou 2012/2013 doň pribudli niektorí zaujímaví hráči, po polročnej anabáze v maďarskom Mezokovesdi sa vrátil Lukáš Gamrát, do spojkového radu pribudol Ukrajinec Oleksander Petrov a hlavne kanonier Patrik Hruščák. Michalovský winLand odštartoval svoju druhú extraligovú sezónu výborne. Družstvo vedené novým trénerom si v jesennej časti počínalo výborne a prakticky vôbec nekleslo z pozície v prvej trojke.

Finančné problémy

Už vtedy sa však začalo nad mužským tímom HC winLand zmrákať. Koncom roka sa prevalilo dovtedy tajomstvo, že klub na tom nie je finančne najlepšie. Ďalším signálom bolo to, že v januári sa neuskutočnil tradičný WinLand Cup a takisto aj to, že Michalovčania odhlásili mladší dorast z najvyššej súťaže. Dlhy voči hráčom sa naplno aj v médiách prejavili v jarnej časti. Družstvo však spočiatku akoby táto finančná ťarcha netrápila a „hudákovci“ naďalej šliapali ako hodinky. Keď však už bolo jasné, že prvá trojka a finálový turnaj Final Four im už neujde, začalo ich trápiť aj to. Mohli sme to vidieť na ich domácich výkonoch s Hlohovcom a ŠKP Bratislava. Aj napriek tomu si HC winLand udržal tretiu priečku v základnej časti a tento fakt jeho hráčom vzápätí pomohol aj na záverečnom turnaji Final Four. Michalovčania síce v semifinálovom súboji podľahli Hlohovcu, no po víťazstve Prešova nad Považskou Bystricou bolo jasné, že HC winLand získa bronzovú medailu. O tretie miesto sa totiž nehralo, získalo ho družstvo, ktoré skončilo po základnej časti na lepšom mieste.

Bronzový medailista zo sezóny 2012/2013

Historický úspech a potom koniec

Bronzová medaila je pre michalovskú mužskú hádzanú historická. Partia, ktorú ukočíroval tréner Ľuboš Hudák je totiž prvou, ktorá získala cenný kov. Ani on ale existenciu mužského družstva nezachránil. Hráči winLandu síce dotiahli sezónu sužovanú finančnými problémami do úspešného konca, no ďalšej sa už tak skoro nedočkajú. Klub si totiž kvôli finančným problémom nepodal prihlášku do nastávajúceho ročníka Extraligy, a tak nastal zánik jeho mužského družstva. HC winLand však nekončí. Klub sa rozhodol orientovať sa na mládež. Aj v nej dosiahol túto sezónu obrovský úspech, keď mladší žiaci získali na majstrovstvách Slovenska strieborné medaily.

Mužský tím HC winLand teda fungoval tri roky, v ktorých poriadne rozčeril hladinu hádzanárskych vôd. Ambiciózny projekt majiteľa Stanislava Hudáka síce priniesol želaný efekt v podobe historickej medaily, no ďalej pokračovať nebude a mužská hádzaná v Michalovciach tak opäť zaniká. Či sa ešte niekedy mužská hádzaná postaví na nohy teraz s určitosťou povedať nemôžeme. Sme však presvedčení, že to môže nastať. Orientácia na mládež je v tejto najlepšie riešenie. Klub si totiž potrebuje vychovať vlastnú základňu, z ktorej by mohol následne čerpať aj mužský tím. Všetko však chce čas.

Účinkovanie mužského tímu HC winLand

Sezóna 2010/2011 - 3. miesto v I. lige (postup do Extraligy)

Sezóna 2011/2012 - 6. miesto v Extralige (po základnej časti 4. miesto)

Sezóna 2012/2013 - 3. miesto v Extralige (po základnej časti 3. miesto) – bronzová medaila (prvá medaila pre mužskú hádzanú v jej histórii)

Peter Brendza



Uverejnené: 02.07.2013 14:02:41 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.