files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Túra cez Machnatý vrch k sanitke

Názov turistickej akcie najstaršieho michalovského KST Turista  bol síce  "SKALNÁ SKALA" ale nakoľko sme tam už boli a atraktívnejšie sa javili rašeliniská a aj záujem bol zjavný rozhodol som sa ako vedúci akcie pozmeniť cieľ na RAŠELINISKÁ za TROMI TABLAMI.

Ráno sme sa všetci záujemcovia o turistiku zišli za výškovou budovou v Michalovciach a za odprevádzania predsedom Tonom Hasákom, ktorý odchádzal na 60. celoslovenský zraz turistov KST do Bratislavy, sme sa vybrali na cestu dvomi autami smerom na Remetské Hámre. Keď sme dorazili na parkovisko Krivec pod Morským okom bolo počasie ešte tesne pred dažďom, no nevyzeralo to na prietrž ale maximálne na prehánky, a tak sme sa rozhodli pokračovať už pešo.

Zdalo sa, že nám už v túre nič nezabráni a tak sme sa vybrali k Morskému Oku, no neprešli ani 300 metrov, keď sa na nás spustil lejak dokonca s drobnými krúpami tak, že sme to otočili späť na parkovisko k autám. Tu sa cesty dvoch posádok áut rozdelili pretože jedna partia chcela vyčkať zlepšenia počasia a druhá nie. Tí čo chceli vyčkať zišli do Remetských Hámrov a tam sa dohodli kam ďalej.

 

Pre rozmočený terén padlo rozhodnutie na asfaltovú trasu z Falašovho potoka cez Machnatý Vrch smerom k Pilníkovej Lúke. Po necelých dvadsiatich minútach relaxačnej chôdze sme vystúpali na Machnatý Vrch, kde sme si na informačnej tabuli mohli prečítať niečo o tejto lokalite. O pár minút sme dorazili na vyhliadkové miesto, kde sa nám naskytol netradičný pohľad na celú Zemplínsku šíravu aj s podstatnou časťou pohoria Vihorlatu ako kopce Ostry či Lysák, Vihorlat a Roh. Cez končeky kríkov sme zahliadli aj komíny elektrárne vo Vojanoch a aj Senianske rybníky.

Asfaltová cesta nás ďalej viedla miernym stúpaním hlbšie do lesa kde sme natrafili na krmence pre vysokú, päsť na diviaky a dokonca veterána motorky pionier na ktorej tam pricestoval hubár. Na konci tejto asfaltky nás čakal vrak sanitky rok výroby 1984, ktorá tam už zjavne "oddychuje" niečo  cez jedno desaťročie. Po zdokumentovaní tohto muzeálneho kúsku techniky sme sa po tej istej ceste vrátili naspäť k Falasovmu potoku.

Nakoniec počasie vyšlo, urobili sme niečo pre svoje zdravie a možno vylúštime záhadu stratenej sanitky.

Turizmu zdar !

Miroslav Baraniak



Uverejnené: 08.07.2013 16:12:23

Fatal error: Allowed memory size of 536870912 bytes exhausted (tried to allocate 32 bytes) in /data/c/c/cce2f648-a924-4e5d-bcd4-7adf9f66146e/chemkostavarena.sk/sub/novinyzemplina/clanky.php on line 623