files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Sídlisko Východ je najväčšie

V predposlednej časti nášho pravidelného seriálu si zaspomíname na výstavbu michalovského Sídliska východ. Je postavené na pomerne malom priestore.  Nejde ani o sídlisko s najvyšším počtom bytoviek v centre Zemplína. Napriek tomu je najväčšie. Žije na ňom približne 11-tisíc obyvateľov. Teda podľa počtu ľudí je o polovicu väčšie ako Juh.

Je tu aj druhá najväčšia bytovka v Michalovciach. Ide o obytný blok B/1 na Ulici Jána Hollého. Pozostáva až z dvanástich vchodov. Strechu nad hlavou tu našlo až zhruba 1 200 ľudí. To znamená, že táto bytovka je počtom obyvateľov porovnateľná s priemerne veľkými obcami na Slovensku. Hustá sieť panelákov je predovšetkým za nákupným centrom Idea. Na malom území je ich aj päť. Skrátka, Východ je riadne zaľudnený. Má tri sekcie činžiakov – A, B a C.

Najpočetnejšie je v poradí druhá sekcia. Budovanie tohto sídliska prebiehalo v rokoch 1980 až 1988. Keďže posledná bytovka – blok C/10 na Jilemnického ulici – bola dokončená v lete 1988, problémy s nedostavanými bytmi sa Východu tesne vyhli. Ak by bol dokončený, povedzme len o rok neskôr už by možno nastali ťažkosti.  Na zmenu politického systému v roku 1989 však doplatila občianska vybavenosť sídliska. Po nežnej revolúcii na ňom dlhé roky strašili nedokončené skelety stavieb. V prvom prípade išlo o priestory na Ulica Jána Hollého, kde malo byť zdravotnícke stredisko. Táto „barabizňa“ chátrala 14 rokov!

V roku 2003 bola dokončená, keď sa do nej presťahovala automobilka Seat. V súčasnosti na tomto mieste sídli záhradkársky hypermarket Mountfield. No a bez pohnutia celú večnosť stála aj opacha pri Idei. Pôvodne v nej malo byť zriadené kino.  Napokon bola pred desiatimi rokmi zbúraná. Na tejto ploche sa nachádza obchodná sieť LIDL. Len tak pre zaujímavosť, práve na tomto sídlisku bol vo februári v r.1993 zriadený prvý väčší supermarket v Michalovciach pod názvom Idea. V r. 2008 až 2012 mesto zrealizovalo obnovu medziblokových priestorov Východu. Zabezpečilo vynovenie chodníkov, ciest a parkovísk. Pribudli aj nové parkovacie plochy a nové prvky detských ihrísk.

Ján Čúrny



Uverejnené: 21.11.2013 19:09:56 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.