files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Rok michalovského futbalu v znamení pozitív aj negatív

Michalovskí futbalisti v minulých rokoch ani raz poriadne neprekročili svoj tieň. Rok 2013 mohol byť v tomto smere prelomový, no žiaľ nebol. Zemplínčania mali úspešnejšiu druhú polovicu roka. Tá prvá im absolútne nevyšla a nadviazali v nej na nepodarenú jeseň z roku 2012. Sezóna 2012/2013 tak bola jednou z najhorších, aké odohrali v druhej najvyššej futbalovej súťaži. Cez leto sa však situácia mierne obrátila a Michalovčania hlavne na domácom trávniku viackrát potešili svojich priaznivcov. Aj keď tretie miesto po jesennej časti tomu nezodpovedá, môžeme skonštatovať, že v jeseni sa veľa chýb nedopustili. Tak ako po minulé roky, ani teraz neviedol družstvo v kalendárnom roku iba jeden tréner. Ako poslednému (a jedinému) sa to podarilo v roku 2011 českému kormidelníkovi Vlastimilovi Petrželovi. Dovtedy ani potom to nedokázal ani jeden tréner. Rok 2013 začínal na lavičke MFK Zemplín Albert Rusnák. Ten však doplatil na nepriaznivé výsledky. Jeho nástupcom sa od leta stal Jozef Bubenko, no ten po pol roku v Michalovciach skončil a tím do jarnej sezóny 2013/2014 už povedie iný lodivod. Jeho meno bude známe v najbližších dňoch.

Nevyšli z jesenného tieňa

Sezóna 2012/2013 sa určite nezapíše v michalovskom futbalovom klube do análov veľkými písmenami. Družstvo počas nej kráčalo od desiatich k piatim a až na pár svetlých momentov by sme ju mohli označiť ako podpriemernú. Jednoducho chýbali výsledky a ani výkony tímu neboli adekvátne tomu, aké vedenie vytváralo hráčom podmienky. Tréner Albert Rusnák viackrát odolal tlaku, no situáciu po domácej prehre s Podbrezovou v 29. kole, keď MFK viedol v druhom polčase 2:1, no hosťom sa napriek dvojitému oslabeniu podarilo otočiť a vyhrať 3:2, už neuniesol ani on. Vedenie klubu nového trénera nevymenovalo ihneď, v zostávajúcich štyroch kolách viedla tréningový proces dvojica najskúsenejších hráčov Vladimír Janočko - Miroslav Božok. Výsledkom toho všetkého bolo piate miesto a obrovská vyše dvadsať bodová strata na postupujúcu Dunajskú Stredu. Útok na popredné priečky a možno aj vysnívaný postup do najvyššej súťaže teda opäť nevyšiel. Aj preto túto sezónu môžeme hodnotiť ako neúspešnú.

Albert Rusnák doplatil na zlé výsledky

Bubenkovo oživenie

Pred začiatkom letnej prípravy bola najväčšou otázkou tá, kto povedie družstvo do novej sezóny. Vedenie klubu nakoniec vsadilo na osvedčenú kartu, keď angažovalo známeho lodivoda Jozefa Bubenka. Prešovský rodák sa so svojim asistentom Jozefom Valkučákom pustil do roboty, ktorej bolo po nevýraznej sezóne ako na kostole. A efekt sa naozaj dostavil. Hlavne v domácich zápasoch Michalovčania predvádzali ofenzívny futbal, ktorý sa divákom páčil. Z desiatich domácich duelov zaváhali „bubenkovci“ akurát raz, keď remizovali s trnavskou rezervou 1:1.

Jeho nástupca Jozef Bubenko síce hru oživil, no skončil aj on

V ostatných dueloch sa tešili z výhry. K negatívam však patrí ich účinkovanie na ihriskách súperov, kde postrácali dôležité body. Z desiatich zápasov zaznamenali akurát desať bodov. Hlavne to malo za dôsledok, že Michalovčania skončili na treťom mieste tabuľky, keď na lídra z Podbrezovej strácajú sedem bodov. Táto strata sa v zostávajúcich trinástich kolách bude doháňať veľmi ťažko. Napriek tomuto faktu skúsený trénerský matador nesklamal a družstvo pod ním výrazne ožilo. Dokázal zobudiť jesenného kráľa strelcov Michala Hamuľaka, ktorý zaznamenal v jeseni pätnásť presných zásahov a navyše pod ním pookriali viacerí ďalší jednotlivci. O to prekvapujúcejší je fakt, že v prvých januárových dňoch Jozef Bubenko na lavičke MFK Zemplín skončil. Spolu s ním skončili jesenné opory Miroslav Božok a Igor Obert, a v hre sú aj ďalšie odchody. Sú to dôsledky toho, že vedenie klubu v snahe ušetriť finančné prostriedky „dáva nohu z plynu dole“ a v jarnej časti bude družstvo fungovať v úspornejšom režime. Kto bude novým trénerom MFK ešte zatiaľ známe nie je, no už teraz môžeme povedať, že jeho situácia bude ťažšia, pretože vedenie chce aj napriek utiahnutým opaskom stále rúbať v tabuľke vysoko.

Biely balet vypredal štadión

Viac ako prvému tímu sa počas roka darilo mládeži. Tá má za sebou jeden z najúspešnejších rokov. Výkladná skriňa mládeže starší dorast skončil v sezóne 2012/2013 na parádnom treťom mieste, čo je najlepšie umiestnenie pre michalovský dorastenecký výber od jeho postupu do najvyššej súťaže v sezóne 2007/2008. K medailovému umiestneniu mali našliapnuté aj mladší dorastenci. Tí sa dlho pohybovali na druhom mieste tabuľky, no v závere im došiel dych a po dvoch prehrách v posledných dvoch kolách skončili na štvrtom mieste. Aj toto umiestnenie však išlo do sveta a ukázalo, že mládežnícky futbal v Michalovciach bol v sezóne 2012/2013 lídrom na východe Slovenska. Ešte viac teší fakt, že v mládežníckych reprezentáciách sa udomácňuje čoraz viac hráčov MFK. Ten mal v tomto roku zastúpenie v každej kategórii od 15 až po 20 rokov. Michalovský futbalový klub sa môže pýšiť aj úspešným dorasteneckým turnajom.

Do posledného miesta zaplnený futbalový štadión počas zápasu turnaja Michalovce Cup 2013 MFK Zemplín Michalovce - Real Madrid

Ten v roku 2013 napísal svoju štvrtú kapitolu a vyznačoval sa aj „kráľovskou účasťou“. Do Michaloviec totiž zavítal španielsky gigant Real Madrid. Jeho výber do sedemnásť rokov sa stal víťazom štvrtého ročníka dorasteneckého turnaja Michalovce Cup a do histórie michalovského futbalu sa zapísal aj tým, že v jeho stretnutí s domácim MFK Zemplín (1:1) sa prvýkrát stalo, že futbalový štadión bol úplne vypredaný. Dovtedy sa to nestalo ani raz. V Michalovciach už síce bola reprezentácia do 21 rokov, hralo sa tu atraktívne finále Slovenského pohára Slovan Bratislava - Spartak Trnava a dorasteneckého turnaja sa zúčastnil aj taliansky gigant Juventus Turín. Vypredať štadión sa však podarilo až kráľovskému Realu Madrid.   

Pohľad na športové výsledky v roku 2013 sme teda zakončili v diváckom najatraktívnejšom športe – futbale. Aj z nášho pohľadu môžeme konštatovať, že bol pre michalovský šport veľmi úspešný. Kľučku na dverách u primátora mesta si podávalo viacero športovcov a aj preto hodnotíme nedávno skončený rok za jeden z najúspešnejších. Darilo sa hádzanárkam, hádzanárom, hokejistom, no nielen im. Úspešné boli aj ďalšie športy, či už kolektívne alebo individuálne. Veľa sa hovorilo o extraligových florbalistoch, ktorí si však najvyššiu súťaže zahrali iba jednu sezónu, ale napríklad aj o basketbalistoch. Tí sa stali víťazmi základnej časti druhej basketbalovej ligy. Úspešné boli aj silové športy, ako džudo, silový trojboj ale aj bojovníci MMA. Darilo sa aj mládeži. Dlhodobo dosahujú dobré výsledky mladé hádzanárky, teraz sa k nim pridali aj hádzanári a futbalisti. Už tradične medaily získavali atléti. Dúfajme, že ten nasledujúci rok bude z pohľadu športu minimálne taký úspešný, ako bol rok 2013. Bude to však veľmi ťažké, pretože športovci nasadili veľmi vysokú latku.  

Peter Brendza



Uverejnené: 07.01.2014 21:09:02 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.