files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Chcete darovať 2% svojej dane?

V poslednom období sa rozpútal doslova „boj“ o získanie čo najväčšieho počtu dobrovoľníkov, ktorí by darovali svoje 2% dane tretiemu sektoru. Z každej strany sa na nás valia výzvy od rôznych organizácií. Vybrali ste si už ktorej finančne prispejete, no neviete ako na to?


Takúto možnosť majú do 31. marca pracujúci občania, živnostníci, ale aj firmy. Jedinou podmienkou je, aby včas podali svoje daňové priznanie a zaplatili aj príslušnú daň. Daň musí byť teda odpísaná z účtu daňovníka najneskôr v posledný marcový deň. Fyzické a právnické osoby svoje 2% z dane podávajú vyhlásením, ktoré je súčasťou ich daňového priznania. Naopak zamestnanec, za ktorého podáva daňové priznanie zamestnávateľ, musí podať rozhodnutie formou vyhlásenia na osobitnom tlačive najneskôr do 30. apríla zamestnávateľovi.

Ak ste teda zamestnaní:

1.Požiadajte svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov a o vystavenie potvrdenia o zaplatení dane.
2.Vyplňte vyhlásenie o poukázaní
2 % dane. Uveďte vaše meno, rodné číslo, bydlisko a sumu zodpovedajúcu 2% zaplatenej dane.
3.Najneskôr do 30. apríla 2010 pošlite/doručte formuláre daňovému úradu v mieste vášho bydliska.

Je dôležité vedieť, že zatiaľ čo fyzická osoba môže svoje 2% poukázať iba jednému subjektu, právnická osoba tak môže urobiť v prospech viacerých subjektov.
Číslo účtu prijímateľa netreba vedieť, a ani sa nikde neuvádza, pretože peňažné prostriedky na jeho účet prevedú najneskôr do 90 dní priamo daňové úrady. Mnohí si myslia, že ak tieto 2% nedarujú, tak im jednoducho ostanú. Omyl! Ak ich nedarujete, tak o nich tak, či tak prídete – „darujete ich štátu“ !
Neostaňte voči tejto možnosti ľahostajní a darujte svoje 2% z dane subjektu o ktorom viete, že ich využije tým správnym spôsobom. Ak tak neurobíte, nebudete môcť ich ďalšie využitie ovplyvniť.
       Veronika Kmecová

 

 



Uverejnené: 18.03.2010 09:10:58 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.