files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Volejbal v Michalovciach napreduje

Aj v našom meste sa športuchtiví ľudia stretávajú pri menej preferovaných športoch, ako sú futbal, ľadový hokej a hádzaná. Napriek tomu, že výkonnostní aj rekreační volejbalisti súťažia až v štyroch súťažiach rôznej výkonnostnej úrovne, o tomto športe sa veľa v meste Michalovce nehovorí.

Majstrovstvá zemplínskeho regiónu

Najdlhšie sa volejbalu venujú muži volejbalového oddielu TJ Štart Odeta Michalovce, ktorí  od roku 1983 až do sezóny 2000/2001 štartovali v najvyššej krajskej súťaži v „Majstrovstvách Východoslovenského kraja“ (s výnimkou sezóny 1992/1993, kedy hrali v druhej slovenskej lige skupine Východ). Od sezóny 2001/2002 sa rozhodli neprihlásiť do majstrovskej súťaže (boli do nej prihlásené len tri družstvá zo západnej časti Východoslovenského kraja) a zorganizovali novú súťaž „Majstrovstvá zemplínskeho regiónu“, v ktorej odvtedy pôsobí pravidelne každú sezónu a v jej začiatkoch boli aj niekoľkonásobnými víťazmi. Do tejto súťaže sa v každej sezóne zapája sedem až desať družstiev z rôznych okresov Zemplína. Pravidelným účastníkom sú aj v Michalovce, vo viacerých sezónach dokonca aj s dvoma družstvami. Okrem Michaloviec sa do tejto súťaže zapájajú aj družstvá z miest Humenné, Snina, Strážske, Trebišov, Veľké Kapušany, Vranov n/T, Bardejov, Košice, Sobrance (v prvých 2 sezónach  štartovali aj Pavlovce n/U). Tieto majstrovstvá sú v poradí treťou najvyššou súťažou. V tejto sezóne prebieha už jej trinásty ročník. Stretnutia sú sa často odohrávajú v napínavej atmosfére a kvalitou dosahujú úroveň prvej ligy, čo môžu potvrdiť aj hráči, ktorí hrajú alebo hrali aj súťaže najvyššej úrovne.

Prvá a druhá mestská liga    

Už piatu sezónu funguje aj mestská volejbalová súťaž „O pohár primátora mesta Michalovce“. V prvom roku bola iba jedna liga, v ktorej štartovalo osem družstiev. Po prvej sezóne sa družstvá rozdelili na prvú a druhú mestskú volejbalovú ligu. V tejto sezóne sa do prvej ligy prihlásili štyri družstvá a do druhej ligy šesť tímov. V oboch je podmienkou, aby na ihrisku boli v každom stretnutí minimálne dve ženy. Do prvej mestskej volejbalovej ligy sa prihlásili tieto štyri tímy: Región - Malex, Areca, Svojina, Kamošši. Súťaž sa hrá štvorkolovým systémom každý s každým na štyri hrané sety, pričom družstvá získavajú bod len za každý vyhraný set. Stretnutia tejto súťaže sa odohrávajú v telocvični Strednej zdravotníckej školy na Masarykovej ulici v Michalovciach. Každý štvrtok, s výnimkou sviatkov a prázdnin, sa hrajú po dve stretnutia, prvé so začiatkom o 19.00 h a druhé o 20.30 h. Prvé kolo tejto súťaže sa uskutočnilo dňa 24. novembra minulého roku. Súťaž posledným kolom, ktoré je naplánované na 6. marca tohto roku. Do druhej mestskej volejbalovej ligy sa prihlásilo týchto 6 družstiev: Slniečko, Pohoďáci, VK Michalovce, Cerveza team, IV.ZŠ - Pravdáže, Hej-Hop. Súťaž sa hrá dvojkolovým systémom každý s každým na tri hrané sety, pričom družstvá získavajú bod za každý vyhraný set. Stretnutia tejto súťaže sa odohrávajú každý utorok v telocvičniach ZŠ J. Švermu (II. ZŠ). Hrá sa v oboch telocvičniach, preto je možné odohrať tri stretnutia. Prvé stretnutia sa začínajú o 17.30 hod. súčasne v oboch telocvičniach, tretie začína hneď po skončení jedného zo stretnutí. Prvé kolo tejto súťaže sa uskutočnilo 17. decembra, posledné je naplánované na 25. marca tohto roku.

V hre aj kadetky či juniorky

Už tretí rok sa do súťaže zapájajú aj kadetky a juniorky z volejbalového klubu VK Michalovce. Ten začal fungovať na základe výzvy samotných dievčat, ktoré v našom meste nemajú takú možnosť športového vyžitia ako chlapci, a volejbal je pre nich ideálnym športom. Dievčatá svoje domáce dvojzápasy hrajú v telocvični Strednej zdravotníckej školy v Michalovciach. Hracím dňom je nedeľa so začiatkom prvého stretnutia o 10.00 hod. VK Michalovce vznikol v máji roku 2011. Do pravidelného tréningového procesu sa zapojilo dvadsať dievčat, skoro zo všetkých stredných škôl v Michalovciach. Najlepších dvanásť dostalo šancu zahrať si súťažne. V sezóne 2011/2012 klub prvýkrát prihlásil svoje družstvo kadetiek do súťaže organizovanej Slovenskou volejbalovou federáciou. V spojenej súťaži žien, junioriek a kadetiek oblasti východ súťažilo desať družstiev z celého východného Slovenska. V tejto sezóne išlo hlavne o to, aby hráčky nazbierali prvé skúsenosti, keďže predtým volejbal súťažne nehrali. V prvej sezóne sa umiestnili na poslednom mieste s jedným víťazstvom a niekoľkými vyhratými setmi. V sezóne 2012/2013 boli dievčatá prihlásené do spojenej súťaže junioriek a žien východnej oblasti, v ktorej štartovalo päť družstiev. Do družstva pribudli aj nové dievčatá, už nielen z Michaloviec, ale aj okolitých dedín a miest. Sezónu družstvo nakoniec ukončilo na štvrtom mieste. O tom, že u dievčat je veľký záujem o volejbal, svedčí fakt, že na súpiske družstva sa  nachádzalo dvadsaťdva hráčok. V sezóne 2013/2014 je družstvo prihlásené opäť do kadetskej súťaže. Tréningy pravidelne navštevuje dvadsať dievčat a počet stále rastie. Preto od ďalšej sezóny klub plánuje prihlásiť do súťaže až dva tímy. Jeden do súťaže junioriek a druhý do súťaže kadetiek.

Hľadajú sponzorov

Hlavným sponzorom klubu VK Michalovce je michalovská stavebná firma CSM-STAV, ktorá sa stará o finančné a materiálne zabezpečenie klubu. S druhým družstvom sa však potreba finančných zdrojov zdvojnásobí, preto sa klub snaží o získanie nových sponzorov. VK Michalovce by touto cestou rád oslovil všetkých drobných živnostníkov, majiteľov firiem, inštitúcie a subjekty, ktoré chcú pomôcť sľubne sa rozvíjajúcemu projektu. Volejbalový klub ponúkne sponzorom napr. umiestnenie reklamných pútačov s logom firmy na svojich športových podujatiach a podľa dohody aj iné možností reklamy pre tých, ktorí pomáhajú alebo pomôžu.

Peter Brendza a VK Michalovce



Uverejnené: 05.02.2014 22:03:25

Fatal error: Allowed memory size of 536870912 bytes exhausted (tried to allocate 32 bytes) in /data/c/c/cce2f648-a924-4e5d-bcd4-7adf9f66146e/chemkostavarena.sk/sub/novinyzemplina/clanky.php on line 623