files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Mimoriadne zručný žiak

Trinásťročný Róbert Hunder je na svoj vek mimoriadne zručný. Dokáže zhotoviť poľnohospodársky pluh. Nemá problém s opravou bicykla. Vie robiť s drevom.


„Viackrát som opravil malotraktor. Doporiadku som dal pokazené nástenné hodiny. Vyznám sa v elektrine,“ pochválil sa mladý vynálezca. R.Hunder je najviac hrdý na zhotovenú poľnohospodársku techniku.
Je vystavená na dvore za rodinným domom na konci Michaloviec (pri starej ceste na Z. šíravu). Vedľa seba stoja radlice, pluhy či rôzne súčiastky. Róbert nám názorne ukázal fungovanie pluhu. Za minútu ním prekypril pôdu, v ktorej budú o dva mesiace  priesady paradajok, papriky, uhoriek...

Siedmak z V.ZŠ na Školskej ulici sa svojej veľkej záľube venuje najmä po vyučovaní. „Pripravím si postup práce. Vytvorím drevený prototyp a potom už idem naostro,“ priblížil skromný mladík. Dĺžka výroby je rôzna. Niekedy má predmety hotové za pár minút. Inokedy sa poriadne zapotí. Raz dokonca opravil školské dvere. „Mojimi výhodami sú predovšetkým predstavivosť a logické myslenie,“ podotkol. Domácu prípravu na školské vyučovanie však Róbertov koníček časovo neohrozuje. „Viem si povinnosti rozumne rozložiť,“ dodal. Spolužiakom sa príliš nechváli. Hodnotné výrobky zatiaľ ukázal len najlepším kamarátom. Časom ich možno niekde vystaví.  

„Pri zhotovovaní náradia používam domáci materiál, no niečo si aj zoženiem,“ konštatoval mladý Michalovčan. S konštruovaním výtvorov začal ako 9-ročný. V hospodárskej budove za domom má malú dielničku. Nájdete v nej pílky, zverák, klince, šraubováky i vŕtačku. Jeho záľubu najviac podporuje mama. Tá je šikovnosťou svojho 13-ročného syna doslova uchvátená. Dvaja Róbertovi bratia si s manuálnom zručnosťou príliš nepotykali. Majú úplne iné koníčky. „Ani nikto z blízkej rodiny nie je až tak šikovný,“ dodal. Takže, ťažko povedať po kom Róbert zdedil mimoriadnu zručnosť. „Viem pracovať s drevom, kovmi, plechom a inými materiálmi,“ vyjadril sa.

V súčasnosti je siedmakom. Už o dva roky končí štúdium na ZŠ. „Buď budem študovať elektrotechniku alebo poľnohospodársku výrobu,“ uviedol. Definitívne sa rozhodne v deviatom ročníku. R.Hunder pevne verí, že v dospelosti bude aj v jeho prípade platiť známa múdrosť, podľa ktorej má remeslo zlaté dno.                (janč)



Uverejnené: 19.03.2010 21:48:20 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.