files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Stanislav Danko verí v jarný reštart kariéry

Hoci iba v týchto dňoch oslávil dvadsať rokov, v kádri mužského tímu MFK Zemplín je už štvrtý rok. Reč je o talentovanom stredopoliarovi a bývalom slovenskom mládežníckom reprezentantovi Stanislavovi Dankovi. Jeho kariéra sa v poslednom roku vinou toho, že nedostával príležitosti zabrzdila. Príchodom trénera Ondreja Dudu prišla pre neho nová šanca, ktorú chce bezpodmienečne využiť.

Chýbajúca trénerova dôvera

Vlastimil Petržela pri svojom príchode do michalovského klubu vytiahol zo staršieho dorastu trojicu talentovaných hráčov, v ktorých podľa jeho slov bola budúcnosť klubu. Vtedy iba sedemnásťročný brankár Miloš Bréda a stredopoliari Róbert Kovaľ so Stanislavom Dankom tak putovali prakticky z mladšieho dorastu ihneď do prvého tímu. Odvtedy sa ich kariéra rozvíjala rovnakým smerom. Nakukli do tréningov prvého tímu a pomaly dostávali príležitosti aj v majstrovských zápasoch. Český lodivod ich podľa vlastných slov nechcel úplne „zahubiť“ a tak príležitosti dávkoval postupne. Prešli tri roky a kariéra týchto talentovaných futbalistov sa začala postupne rozchádzať. Zatiaľ čo Róbert Kovaľ hrával čoraz viac, ďalší stredopoliar Stanislav Danko bol opačný prípad a viac sedel na lavičke náhradníkov. Jeho kariérny rast sa naplno zastavil minulú jeseň, keď za trénera Jozefa Bubenka najskôr začínal na lavičke náhradníkov a v niektorých posledných dueloch jesene bol dokonca iba na tribúne. „Určite to nebolo pre mňa nič príjemné. Dostal som sa do veku, v ktorom by som mal už pravidelne hrávať, žiaľ od trénera som nedostával príležitosti. Postavil ma iba na niekoľko zápasov, v závere sezóny som hral už len sporadicky,“ zdôraznil Stanislav Danko. Ten za posledný rok vypadol aj z mládežníckych reprezentácii. Čím si vysvetľuje to, že hrával čoraz menej? „Neviem čim to bolo, asi som u trénera nemal dôveru. Ťažké srdce však na trénera Bubenka určite nemám. Jednoducho dôveroval iným hráčom, čo som musel rešpektovať,“ podotkol rodák z neďalekých Pozdišoviec, ktorý za posledný rok viac minutáže dostal iba v štvrtoligovej rezerve.

Posledný z Petrželovho trojlístka

Šanca na futbalový reštart sa tomuto hráčovi naskytla začiatkom januára tohto roku, kedy aj napriek výbornej jeseni po dohode s vedením klubu Jozef Bubenko na lavičke MFK Zemplín skončil. Navyše tím opustilo viacero hráčov, čo ešte viac ponúknutú šancu zvýraznilo. Nový lodivod Ondrej Duda už hneď pri nástupe zdôraznil, že tento šikovný stredopoliar šancu určite dostane. „Tieto slová ma samozrejme potešili. Potrebujem totiž naberať herné skúsenosti a na lavičke, či nebodaj tribúne ich nenaberiem. Budem vďačný za každú jednu šancu, ktorú mi tréner dá a verím, že ho nesklamem,“ uviedol Stanislav Danko, ktorý je posledným hráčom z vtedajšieho „Petrželovho trojlístka zlatíčok“, čo ešte v Michalovciach ostal. Brankár Bréda sa totiž na novej zmluve s klubom nedohodol a v súčasnosti háji farby takisto druholigovej Rimavskej Soboty, no a Róbert Kovaľ na začiatku roka prestúpil do Dukly Praha.

Zatiaľ triafa presne iba proti Šali

Slová Ondreja Dudu sa naozaj naplnili. V týchto dňoch dvadsaťročný Danko totiž nechýbal v základnej zostave v oboch jarných dueloch, kedy MFK Zemplín remizoval v Šamoríne (2:2) a minulú sobotu triumfoval na domácom trávniku proti Šali (2:0). Skóre duelu otvoril práve Stanislav Danko. „Strelený gól ma veľmi potešil. Budem rád, keď to takto bude ďalej pokračovať.“  Pre stredopoliara MFK Zemplín bol gól do siete Šale iba jeho druhým v mužskej kategórii. Mimochodom svoj premiérový presný zásah zaznamenal 27. októbra 2012 v domácom duely taktiež proti Šali. Vtedy síce taktiež otváral skóre zápasu, no Michalovčania nakoniec prehrali 1:2. Sobotňajší gól teda chutil oveľa viac. „Určite! Som veľmi rád, že som pomohol mužstvu k trom bodom,“ poznamenal Stanislav Danko. A čo hovorí tento stredopoliar nato, že zatiaľ triafa presne iba proti Šali? „No keby sme v súťaži hrali iba proti nej, asi by som bol najlepším strelcom súťaže,“ so smiechom dodal rodák z Pozdišoviec, ktorý následne už s vážnejším hlasom dodal. "Určite by som chcel aby sa to zmenilo a skóroval by som aj proti ďalším súperom, ako je Šaľa. Verím, že to príde."

Pôjde v stopách „Kofiho“?

Najbližším cieľom ešte stále talentovaného futbalistu zostáva naplno sa udomácniť v základnej zostave druholigistu od Laborca a v budúcnosti sa nebráni ani možnosti posunúť sa ďalej. Rád by totiž nasledoval kroky svojho vrstovníka Róberta Kovaľa, ktorý sa svojimi výkonmi posunul do najvyššej českej súťaže, kde momentálne pôsobí v Dukle Praha. „Samozrejme, že by som rád išiel v jeho stopách a pozrel sa aj do zahraničia. Urobím preto všetko, aby som sa najskôr napevno usadil v zostave MFK Zemplín a potom nie je vylúčené ani to, že môžem pôsobiť aj inde. To je však hudba budúcnosti,“ uzavrel našu debatu stredopoliar MFK Zemplín.  

Peter Brendza



Uverejnené: 18.03.2014 15:40:29

Fatal error: Allowed memory size of 536870912 bytes exhausted (tried to allocate 32 bytes) in /data/c/c/cce2f648-a924-4e5d-bcd4-7adf9f66146e/chemkostavarena.sk/sub/novinyzemplina/clanky.php on line 623