files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Iuventa s piatym triumfom vo WHIL

Nenechali nič na náhodu. Hádzanárky Iuventy Michalovce nečakali na duel posledného kola, ani sa nespoliehali na sily iných (hoci mohli) a hladkou výhrou na pôde Sokola Poruba 32:24 (14:12), kde v tejto sezóne nevyhral nik iný, si zabezpečili svoj piaty triumf v dvanásťsezónnej histórii WHIL. Zemplínčanky tak vrátili pohár pre najlepší slovensko-český celok opäť na Slovensko. Naposledy sa z triumfu tešili ešte v roku 2009, následne sa vo WHIL tešilo iba za riekou Morava, keď bola dvakrát prvá Slavia Praha a po jednom triumfe si na svoje konto pripísali Veselí nad Moravou a Baník Most. Zverenky trénera Jána Packu tak už pred posledným kolom, v ktorom privítajú v sobotu 12. apríla o 18.00 Jindřichúv Hradec, majú istotu prvenstva a po tomto súboji si prevezmú víťazný pohár, ako aj zlaté medaily.

Michalovčanky mali dve kolá pred koncom základnej časti dvanásteho interligového ročníka pred druhým Mostom náskok troch bodov a na spečatenie triumfu teda potrebovali vo zvyšných dvoch kolách jeden bod. Získať však nemuseli ani ten, keďže Most prehral so Slaviou Praha (24:33) a Zemplínčankám by tak na titul stačila v Ostrave aj prehra. Tie však nenechali nič na náhodu a po suverénnom výkone zvíťazili 32:24, a pripravili tak Porube prvú domácu prehru v tejto sezóne. „Bol to veľmi dôležitý zápas,“ rozhovoril sa tréner Ján Packa, ktorý po dvoch strieborných priečkach tentoraz doviedol Iuventu na vrchol. „Chceli sme potvrdiť víťazstvo vo WHIL už v Porube a nečakať na posledné kolo. Bolo to dôležité z psychologického, ako aj taktického hľadiska, aby nik tento náš triumf nespochybňoval. To sa nám nakoniec podarilo a veľmi sa tomu teším. V samotnom priebehu zápasu sme boli lepším tímom. Po dôkladnej analýze nášho januárového súboja s týmto tímom sme sa dobre pripravili, keď sme eliminovali ich všetky najväčšie zbrane. Nechcel by som chváliť len jednotlivkyne, za predvedený výkon si zaslúži pochvalu celý kolektív,“ vrátil sa Ján Packa ešte k ostravskému duelu. Skúsený lodivod až takýto výrazný rozdiel nečakal. „Určite nie. Počas zápasu sme viedli už o desať gólov a to som rozhodne nečakal. Očakával som však náš dobrý výkon a ten dievčatá naozaj podali. A keby sme premenili aj ďalšie šance, ktoré sme mali, naše víťazstvo mohlo byť ešte výraznejšie,“ smelo dodal lodivod michalovskej Iuventy.   

V titul veril od začiatku

Michalovské hádzanárky tak vrátili interligové prvenstvo po štyroch rokoch opäť na Slovensko. Po prvom ročníku 2002/2003, kedy sa radovalo rakúske Hypo Niederosterreich, prišli chvíle slovenských tímov, keď sa v ostatných šiestich ročníkoch tešila dvakrát Šaľa (2004, 2008) a štyrikrát práve Zemplínčanky (2005, 2006, 2007,2009). Po ich poslednom triumfe sa však pohár dostal aj za rieku Morava, keď ho v sezóne 2009/2010 uchmatla Slavia Praha a aj v zostávajúcich troch sezónach sa tešili české tímy (ešte raz Slavia Praha, HK Veselí nad Moravou a Baník Most).

Iuventa skončila v posledných troch ročníkoch na druhom mieste a teraz sa konečne posunula o stupienok vyššie. Je to po tých troch tretích miestach zadosťučinenie? „Nielen pre mňa, ale aj pre dievčatá či vedenie klubu je to určite zadosťučinenie. Určite si to ľudia, ktorí tu robia hádzanú zaslúžia. Teraz si to môžeme v poslednom kole užiť, trošku pooslavujeme a následne nás čaká boj o slovenský titul,“ podotkol Ján Packa, ktorého zverenky sa na prvé miesto v tabuľke prepracovali po výhre v poslednom jesennom kole v Jindřichovom Hradci a odvtedy prvú priečku v tabuľke neopustili, keď v jarnej časti stratili body iba po prehre v Prahe proti Slavii. Kedy začal tréner veriť v piaty triumf a ktorý zápas bol podľa neho najdôležitejší? „Niektoré zápasy boli naozaj ťažké. Kritický bol podľa mňa náš domáci duel so Šaľou, kde sme už prehrávali o osem gólov, no nakoniec sme vyhrali. Keď sme sa dostali na prvé miesto, od tohto momentu sme museli potvrdzovať svoju pozíciu. Bolo to tak každý jeden zápas, pretože tých deväť tímov je vyrovnaných. Nebolo ľahké vyhrať ani v Zlíne, ani v Olomouci, či Písku. Najdôležitejšie víťazstvo bolo v Moste a takisto náš domáci duel s Partizánskym, ktorým sme potvrdili naše prvé miesto. Keď si pozriem spätne celú sezónu, myslím že sme podávali najvyrovnanejšie výkony. Počas sezóny sme sa museli vysporiadať s viacerými problémami a pre mňa osobne to bola jedna z ťažších sezón. Mali sme veľmi veľa zranení a zranené hráčky bolo veľmi ťažké nahradiť. Aj preto ma ten „česlo-slovenský“ titul teší ešte viac a veľmi si ho cením.“    

Dva ciele už splnili, chcú aj majstrovský titul

Hádzanárky Iuventy tak v tejto sezóne zaknihovali už druhý triumf. V závere minulého roka sa totiž tešili v Šali zo zisku Slovenského pohára a triumfom v interlige tak splnili aj svoj druhý tohtosezónny cieľ. Pred nimi ostáva tretí najdôležitejší cieľ, obhajoba majstrovského titulu. V slovenskom play-off sa Michalovčanky v posledných troch rokoch tešili z titulu a nestratili v ňom ani jeden zápas. Tentokrát ich však čaká určite ťažšia cesta, ako to bolo minulé sezóny, keďže ďalšie dva slovenské tímy Šaľa a Partizánske zaznamenali herný progres o čom sa na vlastnej koži mohli presvedčiť aj Zemplínčanky. „Určite máme záujem o trebel. Slovenský pohár už máme, interligový titul takisto a teraz je pred nami ešte jeden dôležitý cieľ, majstrovský titul, ktorý je pre mňa osobne vyššie, ako ostatné triumfy. Pre nás by to bol už štvrtý titul v rade a iný cieľ ani nemôžeme mať. Senec by nám v semifinále veľké problémy narobiť nemal a uvidíme kto bude našim finálovým súperom, či to bude Šaľa alebo Partizánske,“ dodal na záver tréner Iuventy Ján Packa.

Listina víťazov WHIL (V zátvorke umiestnenie Iuventy)
2002/2003: Hypo Niederosterreich (3.).
2003/2004: Duslo Šaľa. (4.).
2004/2005: Iuventa Michalovce.
2005/2006: Iuventa Michalovce.
2006/2007: Iuventa Michalovce.
2007/2008: Duslo Šaľa. (2.).
2008/2009: Iuventa Michalovce.
2009/2010: Slavia Praha. (6.).
2010/2011: Slavia Praha. (2.).
2011/2012: HC Britterm Veselí nad Moravou (2.).
2012/2013: DHK Baník Most (2.).
2013/2014: Iuventa Michalovce.

PETER BRENDZA



Uverejnené: 08.04.2014 19:57:35 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.