files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Projekt Laborec – Uh pomáha vodohospodárom i obciam

Laborec – Uh je skrátený názov projektu Integrácia princípov a praktík ekologického manažmentu do krajinného a vodohospodárskeho manažmentu na Východoslovenskej nížine. Tento projekt je realizovaný už od r. 2007 a jeho ukončenie sa predpokladá na r. 2012. Projekt zaberá územie takmer 30 - tis. ha a zahŕňa 28 obcí.


Územie projektu Laborec – Uh ohraničené riekou Laborec a riekou Uh, z východnej strany ho ohraničuje kanál Veľké Revištia – Bežovce a na severe tvorí hranicu južná hrádza Zemplínskej šíravy. Účelom projektu je uľahčiť vodohospodárom a farmárom prechod na prax integrovaného manažmentu ekosystémov. „Nie je to klasický investičný projekt. Z tohto projektu sa vytvárajú strategické plány, plán manažmentu povodia, aby sa dospelo k čistým povodiam riek- hospodárením a reguláciou tokov, aby sme dosiahli smernicu o vodách. Pre obce, ktoré sú tu, sa robí integrovaná stratégia rozvoja územia. Je to niečo také, ako plán hospodárskeho sociálneho rozvoja pre obce, ktoré sú tu,“ povedala Marcela Iškyová z Občianskeho združenia (OZ) Medzi riekami.

V rámci projektu je každoročne vyhlasovaný mikrograntový program, ktorý pomáha obciam pri rozvoji svojich území a podpore verejno-prospešných aktivít. Minulý rok bola z dvanástich žiadateľov podporená presná polovica, úspešne zrealizovaných bolo nakoniec len päť projektov. Medzi projektmi boli napr. zachovanie tradícií a prehliadka tradičných remesiel počas osláv v obci Stretava, vytvorenie oddychovej zóny v obci Ostrov či monitorovanie čiernych skládok v troch obciach žiakmi základnej školy v Palíne.
 
„Tento rok, 8. marca, sme vypísali výzvu na 2. kolo mikrograntovej schémy. Tento rok došlo k modifikácii financovania tejto schémy, pretože projekt síce dal väčšinu prostriedkov, ktoré sa zvýšili z minulého roku alebo ktoré sa našli na tento rok, ale žiadali sme aj obecné rozpočty, aby nám pris-
peli do tejto schémy, pričom sme žiadali 20 centov na obyvateľa. Zapojilo sa štrnásť obcí a tam je tá podmienka, že žiadateľom môže byť iba subjekt z týchto štrnástich katastrov, ktoré máme,“ spresnila Iškyová.
Administrátorom projektu je OZ Medzi riekami, ktoré vzniklo v januári tohto roka. Má dvanásť členov, z toho sedem obcí. Krátko po registrácii podalo OZ žiadosť o schválenie projektu Nadácii otvorenej spoločnosti, ktorá im projekt úspešne schválila. 68 tisíc € bude použitých na rôzne aktivity na území projektu Laborec – Uh.

    Monika Paľovčíková

 



Uverejnené: 25.03.2010 08:20:23 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.