files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Hokejová mládež znova napredovala

Michalovský mládežnícky hokej má za sebou veľmi úspešnú sezónu 2013/2014. Dorastenci HK Mládež v prvej lige prakticky celú sezónu siahali na postup do Extraligy, darilo sa aj ďalším žiackym tímom, no najväčšiu radosť robili predstaviteľom klubu výrazné individuality, ktoré sa v mládežníckych kategóriách prebojovali do reprezentácie chlapcov a dievčat, a niektorí sa dokonca tešili aj z titulov majstra Slovenska.

Majstri Slovenska v projekte Korčuľuje celé Slovensko

Majstri Slovenska

Predstaviteľov klubu tešilo, že túto sezónu mali vo svojich tímoch 230 detí, čo je historicky najväčší počet od vzniku klubu v roku 2003. Navyše v HK Mládež sa môžu pochváliť aj ziskom titulu majstra Slovenska. Tréneri klubu sa totiž podieľali na tom, že prváci z 8. ZŠ sa stali majstrami Slovenska v korčuľovaní, keď zvíťazili v projekte Slovenského hokejového zväzu Korčuľuje celé Slovensko. „Veľmi radi sme sa do tohto projektu zapojili, keďže nám ide o to, aby deti športovali. Do našej internej súťaže sa zapojili deti z 8. ZŠ a 5. ZŠ, no a v budúcej sezóne by sme to chceli rozšíriť na všetky michalovské základné školy. Tento projekt sa nám vracia tým, že deti ostanú na štadióne. Až štyria chlapci z tímu 8. ZŠ sa totiž zapojili do našej prípravky a chcú hrať hokej. To bolo celou alfou a omegou, a som rád, že sa nám to podarilo realizovať. Asi takto je najlepšie deťom priblížiť hokej. Nie cez nejaké plagáty, ale cez súťaže, v ktorých majú na úspech,“ poznamenal manažér HK Mládež Jozef Kužma, podľa ktorého slov sa klub zapojil okrem projektu Korčuľuje celé Slovensko aj do podobného projektu pre materské školy.

Dorastenci HK Mládež siahali na postup do Extraligy

Posun v rebríčku klubov

To, že HK Mládež napredoval, ocenili aj predstavitelia SZĽH. Tí každoročne zostavujú rebríček klubov a najväčší posun vpred zaznamenali práve Michalovčania, ktorí sa posunuli zo sedemnásteho na desiate miesto.Náš progres ma veľmi teší. Tento rebríček vytvára Slovenský zväz ľadového hokeja a sú v ňom začlenené všetky mládežnícke kluby. Na východnom Slovensku sme dokonca skončili tretí a predbehli sme aj niektoré extraligové kluby, čo je podľa mňa vynikajúci úspech,“ zdôraznil Jozef Kužma.

Naša ďalšia otázka smerovala k tomu, čo vlastne funkcionári zväzu hodnotili? „Berie sa do úvahy dosť veľa vecí, od počtu detí v klube, počtu detí na zápasoch, keď sme napríklad v prípravkách nehrali desať plus jedna, ale pätnásť plus dva, kde sa už vytvára nejaká konkurencia, cez kvalifikáciu trénerov, hodnotenie tréningového procesu, kde chodili zväzoví tréneri na tréningy a hodnotili tréningový proces, dôležitým faktorom bol aj počet reprezentantov v klube. My máme zastúpené všetky kategórie a to pravdepodobne tiež malo svoj vplyv na náš posun v rebríčku,“ uviedol Jozef Kužma, ktorý by bol rád, aby sa klub v prvej desiatke udržal aj v nasledujúcich sezónach. „Základ sú deti a ich trénovanosť, no ciele určite sú a keď sme sa už raz do najlepšej desiatky na Slovensku dostali, radi by sme sa tam aj udržali.“  

Výrazné individuality

Michalovské mládežnícke hokejové tímy v nedávno skončenej sezóne veľký úspech nedosiahli, no aj podľa slov samotných predstaviteľov klubu zaznamenali progres a to je najdôležitejšie. Dorastenci dlhú dobu bojovali o postup do Extraligy, ktorý im unikol iba o vlások, keď v prvej lige obsadili druhé miesto. Niekoľko pekných výsledkov zaznamenali aj juniori a nestratili sa ani žiaci. Klub však môže byť hrdý aj na svojich odchovancov, ktorí mu takisto robili dobré meno. V minulých dňoch či týždňoch sme spomínali, že majstrami Slovenska v tíme HC Košice sa stala dvojica Matej Hinďoš - Peter Boltun.

Talentovaný brankár Erik Želinský

Tí však neboli jedinými odchovancami michalovského hokeja, ktorí sa tešili z majstrovského titulu. „V Dukle Trenčín získal v kategórii juniorov majstrovský titul náš brankár Martin Babjak a v kategórii dorastu ďalší náš odchovanec Nicolas Varga. Finále juniorskej ligy v drese Banskej Bystrice si zase zahral Samuel Koziot a český titul v kategórii staršieho dorastu získal Samuel Solenský, ktorý je v slovenskej reprezentačnej šestnástke kapitánom družstva. Darilo sa však aj ďalším individualitám. Teší nás napredovanie Nicol Čupkovej, v zámorí nám zase dobré meno robí Martin Boboš, ktorý je blízko k draftovaniu do niektorého z tímov NHL. Na Slovensku si zase pýta pozornosť brankár Erik Želinský, ktorý háji farby HC Košice, ako aj náš dorastenecký golman Tomáš Tkáčik, o ktorého sa zaujímajú viaceré tímy z dorasteneckej Extraligy. V reprezentačnej osemnástke dievčat sa už napevno usídlila Lenka Čurmová a miesto v reprezentácii do pätnásť rokov majú aj Dominik Verbický s Radoslavom Mesárošom,“ sypal mená z rukáva manažér HK Mládež Michalovce Jozef Kužma, ktorý by bol rád, keby v budúcej sezóne opäť vyskočili nejaké individuality, ale aj vtedy, keď sa bude dariť aj mládežníckym tímom. „Dorast bude opäť silný. Viacerí chlapci síce z neho odišli k juniorke, no máme silnú generáciu deviatakov, ktorí ho vhodne doplnia. Aj v nastávajúcej sezóne teda v tejto kategórii budeme mať vysoké ambície. To sa však týka aj juniorky, ktorú posilnila silná generácia s ročníkom narodenia 1997. Tá siahala minulú sezónu v doraste na postup a boli by sme radi, keby sa chlapci presadili aj v juniorke. Uvidíme, ako to bude s touto súťažou vyzerať. V tomto čase sa totiž do nej prihlásilo iba osem tímov, z toho päť je zo západu Slovenska. Uvidíme, ako si poradí zväz s touto situáciou a aké bude vyžrebovanie, či systém súťaže. To, že v lige je prihlásených až päť tímov zo západu Slovenska pre nás totiž vytvára veľmi vysoké finančné nároky na cestovanie, keďže najbližšieho súpera budeme mať po Prešove pravdepodobne až v Martine...“

Peter Brendza



Uverejnené: 22.05.2014 15:21:14 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.