files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Martin Bumbera: "Všetky medaily si cením rovnako"

Začiatok trénerskej kariéry ako z najlepšieho sna. Na začiatku letnej prípravy pred sezónou 2013/2014 sa stal bývalý brankár HC winLand Michalovce Martin Bumbera asistentom trénera v Iuvente Michalovce, s ktorou sa hneď tešil z troch zlatých medailí. Najskôr na sklonku minulého roka oslávil zisk Slovenského pohára, v apríli mal obrovskú radosť zo zisku prvenstva vo WHIL a nedávno mal zase radosť opäť, keď sa slávil zisk majstrovského titulu. Krátko potom, čo oslavy majstrovského titulu pominuli, sme sa rozhodli úspešnému asistentovi položiť niekoľko otázok týkajúcich sa nielen Iuventy, ale aj chlapčenského klubu MHK junior Michalovce, ktorý je nasledovníkom už zaniknutého HC winLand.

Vrátim sa ešte k vášmu účinkovaniu v tíme HC winLand Michalovce. Potom, čo mužský tím zanikol, vy ste sa rozhodli ukončiť hráčsku kariéru a dali ste na trénerskú cestu. Neľutujete tento krok a necnie sa vám za hráčskou kariérou?
"Žial, po zaniknutí HC winLand som ja a viacerí chlapci, čo so mnou hrávali, bol nútený zavesiť "halovky" na klinec. Už počas svojej hráčskej kariéri som úspešne absolvoval viacero skúšok a získal trénerskú licenciu, a bolo jasné, že pri hádzanej zostanem ako tréner. Samozrejme, bolo mi za hráčskou kariérou ľúto to nepopieram, ale aj počas pôsobenia v Iuvente som sa zapájal do tréningového procesu, čiže boli chvíle, keď som si zachytal do sýtosti."

Po zániku mužskej hádzanej zavesil "halovky" na klinec

Ktorú z týchto medailí si ceníte viac?
"Nerobím rozdiely! Zo všetkých sa teším rovnako. Cením si všetky, ktoré som získal. Tu bronzovú, ako ešte aktívny hráč, tie ostatné zlaté už na druhej strane bariéry, ako asistent trénera."

Hneď nato, ako ste ukončili hráčsku kariéru pre vás prišla obrovská výzva. Pôsobenie v Iuvente, kde ste dostali ponuku na asistenta trénera. Váhali ste dlho, kým ste na túto ponuku kývli?
"Pôvodne som sa chcel venovať chlapcom, ktorých družstvá sa po vzniku HC winLand podarilo opať naštartovať. Prišla však ponuka z Iuventy a po skĺbení civelného zamestnania s prácou asistenta v Iuvente som na ponuku kývol."

V prvý rok vášho pôsobenia na lavičke Iuventy ste sa tešili z troch pohárov. Ktorý bol podľa vás najťažšie vybojovaný?
"Na všetky sme sa poriadne nadreli. Dnes sa už chce každý súper vytiahnuť na Iuventu, preto či je to pohár, WHIL alebo play - off o majstra, všetky poháre si cením rovnako."


Prvý rok ako tréner a hneď trikrát zlato. Začiatok trénerského remesla ako z ríše snov...
"Veru. Taký žačiatok je ako z rozprávky, len netreba zaspať na vavrínoch a stále na sebe pracovať."

Čo je podľa vás na trénerskom remesle najťažšie?
"Trenerský chlebík je veľmi náročný. Dnes ste trénerom, no zajtra ním už nemusíte byť. Keď vyhrávate fanúšik vás miluje, no keď prídu prehry, ako prvý je na vine tréner."

Vynikajúcu trénerskú školu dostávate od hlavného trénera Jána Packu. Ako sa s ním spolupracuje?
"Jankovi Packovi vdačím tento rok za veľmi veľa. Patrí mu môj obdiv a veľká vďaka. Veľmi veľa som sa od neho naučil a som nesmierne rád, že s ním môžem spolupracovať. Mne sa s ním spolupracuje veľmi dobre a vieme sa porozprávať nielen o hádzanej, ale aj o bežnom živote."

Na starosti máte hlavne brankárky. Ako hodnotíte ich výkony počas sezóny?
"Brankárky v Iuvente podávali počas celej sezóny stabilné výkony, čiže mňa ako trénera brankárok to veľmi tešilo, že dokázali v ťažkých chvíľach družstvo podržať."

Vy spolupracujete aj s ďalším hádzanárskym klubom v Michalovciach, MHK junior. Mládež sa hlavne v chlapčenskej kategórii v minulosti poriadne zanedbala. Naštartovala sa až po vzniku klubu HC winLand. Ako funguje dnes?
"Áno, počas fungovania mužskej zložky sa nám podarilo oživiť aj mládež, čo ma teší viac, že sa nám ju aj po zániku HC winLand podarilo zachrániť, za čo vdačíme hlavne mestu Michalovce na čele s primátorom Viliam Zahorčákom, ktorý nám v ťažkých chvíľach podal pomocnú ruku, ďalej rodičom a nadšencom tohto športu. Patrí im veľká vďaka. Chlapci fungujú s trenérom Marcelom Ciberem. Ja sa im snažím venovať, ak mi to čas dovolí, popri civilnej práci a práci v Iuvente sa venujem hlavne brankárom."

Kedy by podľa vás mohol prísť reštart buď mužskej alebo aspoň dorasteneckej hádzanej?
"Tak to netuším, možno raz práve éra týchto chlapcov, ktorí su momentálne žiaci naštartujú opäť mužskú hádzanu. Bolo by to super, keby stála na odchovancoch."

Peter Brendza  



Uverejnené: 03.06.2014 21:40:17 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.