files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Zaznamenali prílet nielen bocianov, ale aj iného vtáctva

Po dlhej zime  v uplynulých dňoch do Michaloviec opäť zavítali prvé bociany.  Skorá jar ich prilákala k návratu späť na ich miesta. Prvé dva bociany boli zaznamenané 17. marec 2010 na hniezde v michalovskom okrese, v obci Iňačovce.


Prvé údaje o príchode bocianov na územie Slovenska sú z 23. 2. 2010, a to pri Devinskej Novej Vsi pri Bratislave. Posledné marcové dni sme mali možnosť v okolí Michaloviec zahliadnuť bocianov už na viacerých miestach. Bociany už v týchto dňoch začali hniezdiť na komínoch, stĺpoch či menej vysokých stromoch. Hniezda si zvyknú  stavať zo suchých konárov, vetvičiek, sena i trávy uložených vo vrstvách. Bocian biely je jeden z vtáčích druhov, ktorý žije v blízkosti ľudí. Väčšina týchto operených vtákov „bocianov bielych“ trávi chladné mesiace vo Východnej a Južnej Afrike. V Afrike nezvyknú hniezdiť tak stabilne, ako v Európe. Bociany patria medzi prvé typické sťahovavé druhy vtákov, ktoré sa k nám vracajú po zimnom období. Sú ohrozené a patria k  vzácnym a chráneným druhom živočíchov.
V podobnom čase prilietajú aj bociany čierne, ktoré v michalovskom okrese hniezdia najviac v starších porastoch lesov okolo rieky. „Samozrejme, bociany nie sú prvé vtáky, čo k nám prilietajú. Už začiatkom februára k nám prilietajú trasochvosty biele a hneď po nich napr. škovránky poľné a cibiky chochlaté. Vo februári vrcholí ťah divých husí. Cez náš okres tiahnu pravidelne divé husi bieločelé, ktoré  sú najpočetnejšie a aj siatinné“, poznamenal Ján Uhrín a dodáva : „Koncom marca sa rozbehol ťah jednych z najväčších európskych vtákov – žeriavov popolavých, ktoré sa nakrátko zastavujú v Chránenom vtáčom území „Senianske rybníky“. Teraz ich počet odhaľujeme na 2 000 jedincov, každý večer nocujú na vlhkých lúkach. V takom istom čase sa tiež rozbehol ťah rôznych druhov kačíc. Teraz na zaplavených poliach a lúkach môžeme vidieť až deväť druhov kačíc. Medzi nimi i globálne ohrozené chochlačky bielooké, či kačice ostrochvosté ktoré sú u nás vzácne.“
                        Martina Králiková



Uverejnené: 08.04.2010 18:34:17 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.