files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Sme hrdí na naše mesto

 

770. výročie mesta Michalovce

Ako sme už napísali rok 2014 je pre Michalovce významný tým, že si v ňom mesto pripomína niekoľko významných výročí spojených s číslicou sedem. Pripomíname si 70 rokov od času, kedy Michalovce získali štatút mesta, v novembri si pripomenieme 70. výročie oslobodenia nášho mesta, 700. výročie prvej písomnej zmienky o michalovskom Rímskokatolíckom kostole narodenia Panny Márie a v neposlednom rade 770. výročie prvej písomnej zmienky o meste. K týmto významným historickým udalostiam sa viaže podujatie Slávni rodáci mestu. Takto pomenovali hlavní organizátori podujatie, ktoré sa uskutočnilo v piatok 31. októbra v mestskej športovej hale.

 

Oslavy začali už napoludnie bohoslužbou

Skvostnému večeru predchádzalo Tedeum - slávnostná bohoslužba v rímskokatolíckom Kostole narodenia Panny Márie, na ktorej sa zúčastnili okrem viacerých významných hostí aj potomkovia rodiny Sztárayovcov. Pricestovali z Budapešti a Bruselu na pozvanie primátora mesta aby sa mohli osobne zúčastniť vyvrcholenia osláv 770. výročia Michaloviec.  Slávnostnú omšu celebroval dekan Stanislav Pavúk v rúchu, ktoré pre dvornú dámu Annu Máriu Sztáray vyšívala dcéra Márie Terézie – Mária Kristína. Na omši sa výnimočne používal aj zlatý kalich, ktorý kostolu venoval gróf Imrich Sztáray v roku 1749.

Neskôr sa hostia presunuli do Zemplínskeho múzea kde sa uskutočnil slávnostný akt uvedenia publikácie Rod Sztáray a Michalovce. Výnimočnú udalosť umocnilo výnimočné prostredie portrétnej sály kaštieľa. Tu bola nová kniha, ktorú vydalo Mesto Michalovce v spolupráci so Zemplínskym múzeom, predstavená verejnosti.

V sprievode historika Martina Molnára sa potom zástupcovia rodu Sztáray vybrali na obhliadku Hrádku – kaplnky sv. Antona Paduánskeho, kde sú viacerí ich predkovia pochovaní.

Galavečer sa niesol pod taktovkou Jána Ďurovčíka.

V podvečer už prišiel na rad galaprogram Slávni rodáci mestu, v ktorom si plná mestská športová hala prišla na svoje. Účinkujúci, prevažne rodáci z nášho mesta, pod režisérskou taktovkou Jána Ďurovčíka, predviedli to najlepšie zo svojho umenia. Veľkolepá prehliadka spevu, tanca, hovoreného slova, ale aj vyznaní svojmu mestu, nenechala nikoho ľahostajným. Záverečná spoločná pieseň sa svojimi „anjelskými krídlami“ dotkla priamo sŕdc divákov a mnohí z nich, obzvlášť rodičia a starí rodičia protagonistov, si veru zotreli nejednu slzičku z tváre.

 

Pozrite si zostrih, ktorý hovorí o atmosfére, ktorá vládla počas celého galaprogramu.

Pohľad na Tedeum - slávnostnú bohoslužbu v kostole narodenia Panny Márie.

V sprievode historika Martina Molnára sa potom zástupcovia rodu Sztáray vybrali na obhliadku Hrádku – kaplnky sv. Antona Paduánskeho, kde sú viacerí ich predkovia pochovaní.

V Mestskej športovej hale sa prezentovali aj spoločnosti, ktoré patria k najvýznamnejším zamestnávateľom v meste. V tomto prípade vidíme stánok spoločnosti Bel Slovensko.

Ander z Košíc (na tomto večeri z Michaloviec) samozrejme nemohol chýbať na takomto podujatí.

Primátor mesta Michalovce Viliam Zahorčák a Peter Sztáray na slávnostnom Galavečere.

Na záver sa hosťom predstavili všetci účinkujúci. Standing ovation bol nekonečný! Mnoho rodičov účinkujúcich si počas programu a aj pri poslednom čísle zrejme aj poplakalo.

(red)



Uverejnené: 03.11.2014 16:45:26 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.