files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V Palíne rekonštruujú školský objekt

Obec Palín s takmer 900 obyvateľmi leží na polceste medzi Michalovcami a Veľkými Kapušanmi. Miestna samospráva vypracovala niekoľko zaujímavých rozvojových projektov. Časť z nich už začala aj realizovať.

 


Nelichotivý stav

Na začiatku tohto volebného obdobia sa obec pustila do postupnej rekonštrukcie objektov Základnej školy s materskou školou (ZŠsMŠ). Vo veľmi zlom technickom stave bola najmä strecha. Voda stekala aj do elektrického vedenia, čo už bolo životu nebezpečné. „Regionálny úrad verejného zdravotníctva nám dokonca pohrozil zastavením prevádzky škôl,“ neradostne si zaspomínal starosta Ing.Štefan Fiľ, ktorý je vo funkcii prvé volebné obdobie. Nelichotivý stav samospráve rozhodne nebol ľahostajný. „Prvý projekt za 15 miliónov slovenských korún sme predložili cez Krajský školský úrad v Košiciach. Bol však neúspešný. Dokonca ho ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja nemalo ani len zaregistrovaný. To znamená, že kdesi v Košiciach sa stala chyba,“ vrátil sa do minulosti.
Keďže situácia bola veľmi vážna, nebolo na čo čakať. „Na jednom zo zasadnutí obecného zastupiteľstva sme sa rozhodli, že opravy striech zafinancujeme z vlastných zdrojov,“ konštatoval prvý muž obce. Bola vybudovaná nová sedlová strecha, ako najnutnejšie riešenie akútneho problému zatekania do vnútorných priestorov školy.  Za tieto práce obec zaplatila viac, ako dva milióny Sk. Obec zároveň predložila ministerstvu výstavby a regionálneho rozvoja projekt ďalšej rekonštrukcie ZŠ s MŠ za takmer 21 miliónov korún. Pred rokom bol schválený. V decembri minulého roka obec podpísala s ministerstvom zmluvu o realizácii jednotlivých prác. Dvadsať percent z uvedenej sumy sa použilo na vynovenie školskej infraštruktúry. V rámci toho sa zakúpili nové počítačové zostavy, lavice, tabule, ako aj skrinky v šatniach, vrátane lavičiek a športového náradia.
Stavebná časť rekonštrukcie sa začala v januári tohto roka. „Zahŕňa zateplenie objektov základnej školy, materskej školy, telocvične, takisto školskej jedálne s kuchyňou, vrátane vnútorného vybavenia,“ poznamenal Š. Fiľ. Súčasťou prác je zateplenie fasád, strechy, výmena okien, výmena kotlov v kotolni. Rekonštrukcia školských budov by mala byť dokončená v septembri tohto rok.

Rekonštrukcia centra

Obec usilovne pracuje aj na realizácii projektu revitalizácie centra obce (za centrum sa pokladá občianska vybavenosť – kultúrny dom, kostoly, zdravotnícke a nákupné stredisko, školy atď).
„Časť obnovovacích prác sme už urobili. Z vlastných prostriedkov sme si svojpomocne vynovili kultúrny dom. Inovovali sme fasádu, vymenili okná. Na tunajšom cintoríne sme osadili lavičky,“
uviedol najvyšší predstaviteľ Palína. Hlavným cieľom je však rozsiahlejšia obnova dediny. „V súčasnosti čakáme na to, ako dopadne príslušný projekt, ktorý sme podali v prvej polovici marca,“ vyjadril sa. Zahŕňa rekonštrukciu chodníka od zdravotníckeho strediska po ZŠsMŠ. Takisto vybudovanie nového chodníka pri prostrednej autobusovej zastávke, smerom k škole, aby prechod cez cestu pre žiakov školy mohol byť premiestnený z neprehľadnej zákruty v križovatke do prehľadnejšej časti cesty, čím sa zvýši bezpečnosť prechádzania deti cez cestu do školy a zo školy.  Súčasne sa rozšíria miestne komunikácie vedúce k škole, pri ktorých sa urobí odstavná plocha pre automobily. „Ide o to, že v súčasnosti už takmer všetci rodičia vozia deti do škôl autom. Ráno to tam vyzerá ako na autostráde, pričom automobily často parkujú priamo v školskom areáli. Tomu chceme predísť,“ načrtol plány. 

V rámci revitalizácie sa už v strede Palína osadilo niekoľko nových lavičiek. Sú v príjemnom prostredí, ktoré dotvára zeleň. Pribudnú tu však aj ďalšie dreviny. „Pri bývalej budove materskej školy plánujeme vybudovať oddychovú zónu s lavičkami a dobudovaním detského ihriska,“ priblížil. V spomínanej budove je už zriadená posilňovňa a dve stolnotenisové herne. Zastarané priestory však dostanú nový šat. V rámci revitalizácie centra obce budú osadené tri nové autobusové zástavky. Celkove si všetky revitalizačné práce vyžiadajú takmer 498-tisíc €. Päť percent z tohto rozpočtového nákladu zaplatí obecný úrad.

 

Multifunkčná budova

OcÚ perspektívne plánuje aj dokončenie rozostavanej budovy v strede Palína. Z rôznych príčin sa na stavbe už osem rokov nepracuje. Ak však samospráva zareaguje na vhodnú výzvu, stavebný ruch môže po dlhom čase znova ožiť. „Keď raz stavbu dokončíme, do nových priestorov je plánované aj kompletné presťahovanie obecného úradu (pozn.red. - sídli v značne zastaranom dome),“ objasnil. V novej budove by mali byť aj čitáreň, knižnica, priestory voľného času pre občanov obce  a sociálny byt pre prípad potreby zriadenia opatrovateľskej služby. V blízkosti nedokončenej stavby je schátraný dom s pohostinstvom. „Máme už vybavené búracie povolenie,“ dodal. Takže táto „barabizňa“ už nebude v budúcnosti kaziť vzhľad obce. K perspektívnym plánom patrí odvodnenie a odkanalizovanie obce a rekonštrukcia ďalších miestnych komunikácií a chodníkov.

              (janč)



Uverejnené: 10.04.2010 10:01:59 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.