files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Čo nás čaká v roku 2015 v oblasti športu?

Nedávno skončený rok 2014 môžeme z pohľadu michalovského športu hodnotiť veľmi pozitívne. Radosť fanúšikom nerobili len hádzanárky Iuventy, futbalisti MFK Zemplín, či hokejisti HK Dukla, ale aj menšie športy, v ktorých sa metropola Zemplína zviditeľnila takisto. A aký bude rok 2015? Dúfajme, že aspoň taký úspešný, ako bol ten predošlý. Poďme sa spolu pozrieť na najväčšie športové lákadlá a témy, ktoré by mali v roku 2015 rezonovať. 

Vybojujú si postup do najvyššej súťaže?

Túto otázka si kladie michalovský športový fanúšik pred každou začínajúcou sezónou. Naše mesto úspešne reprezentujú v najvyššej súťaži akurát hádzanárky Iuventy Michalovce, ktoré patria nielen k slovenskej, ale dokonca k česko-slovenskej hádzanárskej špičke. V ostatných športoch sa jej dočkali iba florbalisti a hádzanári, ktorí takisto úspešne reprezentovali metropolu Zemplína v najvyššej Extralige. O miestenku medzi najlepšími sa už niekoľko rokov pokúšajú futbalisti MFK Zemplín. Z úst predstaviteľov vedenia klubu síce o najvyššej súťaži príliš nepočujeme, ale infraštruktúrou, zabezpečením či prácou s mládežou už Michalovčania prerástli druhú futbalovú súťaž. Všetko to však musia premeniť aj na ihrisku. V jari na to budú mať ideálnu možnosť. Aktuálny líder DOXXbet ligy skupina Východ sa totiž pobije o postup do Fortuna ligy, kde bude jeho pravdepodobne najväčším protivníkom líder ligy zo západu Skalica.

O postup do najvyššej súťaže sa budú snažiť tak futbalisti MFK Zemplín ...

O víťazstvo v druhej najvyššej súťaži sa v tejto sezóne pokúšajú aj hokejisti HK Dukla Michalovce. „Strieborný princ“ posledných dvoch sezón poškuľuje po vyššej pozícii a ako sa vyjadril prezident klubu Alexander Černega, druhých miest už bolo dosť. V Dukle chcú viac a radi by si zahrali extraligovú baráž. V prebiehajúcej sezóne to síce zatiaľ Michalovčania nepotvrdzujú, no ako vieme, o všetkom sa rozhodne v play-off, kde nie je nemožné nič. Otázka teda znie. Podarí sa aspoň jednému z týchto klubov postup do najvyššej súťaže?

... ako aj hokejisti HK Dukla Michalovce

Obháji Iuventa tripple?

Minulý rok bol veľmi úspešný aj v ženskom hádzanárskom klube Iuventa Michalovce. Jej hráčky nielenže získali za sebou štvrtý majstrovský titul, ktorý bol pre nich v poradí už siedmym, ale darilo sa im aj na ďalších frontoch. Po piatich rokoch znova získali prestížny ligový pohár v česko-slovenskej súťaži WHIL a radovali sa aj z triumfu v Slovenskom pohári.

Ako prvé sa teda na Slovensku aj v Čechách dočkali prestížneho „tripple“, čiže v jednej sezóne zisku troch domácich pohárov. Našliapnuté k tomu majú Michalovčanky aj v sezóne 2014/2015. Zverenky trénera Borysa Petrovského zimujú v spoločnej česko-slovenskej súťaži WHIL na prvom mieste, teda majú reálnu šancu na obhajobu prvenstva. Tú si držia aj v následnom slovenskom play-off, kde budú opäť potvrdzovať pozíciu favorita. No a favoritom budú aj v Slovenskom pohári, ktorého finálový turnaj sa uskutoční v závere apríla (konkrétne 25. a 26.) práve v ich domovskej Chemkostav aréne. Zemplínčanky teda opäť majú šancu získať „tripple“ a svoj úspech posunúť ešte ďalej, keďže môžu obhájiť to, čo sa v minulosti nepodarilo ešte nikomu ani získať. Podarí sa im teda obhajoba „tripple“?

Nadviažu na úspešný piaty ročník?

Dorastenecký futbalový turnaj Michalovce Cup získal v predošlých rokoch poriadny cveng, ktorý na Slovensku nemá prakticky žiaden iný turnaj. Hlavne posledné tri ročníky ukázali, že aj do Michaloviec môže prísť európska mládežnícka špička. Dôkazom je účasť talianskeho giganta Juventusu Turín, ukrajinského Šachtaru Doneck, poľskej Legie Varšava, no hlavne španielskych megaklubov FC Valencia, FC Barcelona a Real Madrid. „Biely balet“ dokonca v ostatných dvoch ročníkoch triumfoval.

Potom, čo sa v metropole Zemplína uskutočnil prestížny duel dvoch španielskych veľkoklubov FC Barcelona a Realu Madrid, ktorému nik nepovie inak ako El Clásico, stoja pred michalovskými funkcionármi ďalšie výzvy. Organizátori totiž pripravujú šiesty ročník tohto turnaja a uvidíme, aká účasť ho vyšperkuje. Nadviažu teda na úspešný piaty ročník?

Dočká sa „zimák“ rekonštrukcie?

Michalovce sa môžu pýšiť aj modernými športovými stánkami. Jedným z najkrajších na Slovensku je futbalový štadión a moderný šat má aj Chemkostav aréna, kde hrajú svoje domáce duely hádzanárky Iuventy. Hokejisti HK Dukla za svojimi športovými kolegami v tomto smere výrazne zaostávajú. Ich štadión totiž moderné prvky vôbec nespĺňa. Mesto síce vynaložilo finančné prostriedky na opravu šatní, strechy či mantinelov, no navonok „zimák“ pôsobí veľmi zastaralo a pýta sa jeho rozsiahlejšia rekonštrukcia.

Tej by sa michalovský zimný štadión mal dočkať už čoskoro. Mesto totiž chystá za pomoci finančných prostriedkov zo slovenského hokejového zväzu jeho modernizáciu, ktorá by mala stáť 1,9 milióna eur. Rekonštrukcia by mala začať už na jar tohto roku, hneď po ukončení verejného obstarávania a podľa toho, kedy príde sľúbená dotácia.

Dôjde k „oživeniu“ mužskej hádzanej?

Hádzaná je v súčasnosti najúspešnejším michalovským športom. Môžu za to hádzanárky Iuventy, ktoré sa už sedemkrát tešili z majstrovského titulu. V minulosti však dobré meno mestu robila aj mužská hádzaná, ktorá sa dlhé roky hrala na najvyššej česko-slovenskej úrovni. V posledných rokoch však jej sláva zbledla. V roku 2010 sa zdalo, že sa to môže zmeniť. Našla sa totiž firma winLand, konkrétne jej majiteľ Stanislav Hudák, ktorý chcel mužskej hádzanej pomôcť.

Družstvo sa prihlásilo do prvej ligy, z ktorej hneď po roku postúpilo do Extraligy. V nej síce Michalovčania získali historickú bronzovú medailu, no následne prišiel kvôli ekonomickým problémom jej zánik. V lete sa objavili myšlienky o jej oživení, no tie napokon padli a michalovskí muži tak na hádzanárskej mape chýbajú už druhú sezónu. Všetko sa však môže zmeniť a obdobné myšlienky o jej znovuzrodení sa môžu objaviť aj počas tohto leta.

Uvidia Michalovce opäť oba tenisové turnaje?

V posledných rokoch bolo počuť o Michalovciach aj prostredníctvom tenisových turnajov. V roku 2007 sa prvýkrát na dvorcoch Scorp uskutočnil ženský turnaj pod názvom Michalovce Cup s dotáciou 10.000 dolárov (mimochodom jeho víťazkou sa stala slovenská fedcupová reprezentantka Kristína Kučová), potom ho mohli diváci vzhliadnuť ešte aj v rokoch 2008 a 2009. Následne prišiel jeho zánik, no Michalovce bez tenisového turnaja neostali. Od roku 2010 totiž mohli pravidelné vidieť, s výnimkou roka 2012, mužský turnaj, ktorý takisto niesol názov Michalovce Cup a bol s dotáciou 10.000 dolárov.

Tiborovi Lesniakovi (v strede) sa podarilo v roku 2014 do Michaloviec dotiahnúť tak ženský...

V roku 2013 sa organizátor turnaja Tibor Lesniak vyjadril, že by bol veľmi rád, keby sa oba turnaje uskutočnili v Michalovciach súčasne v jednom roku. Svoj sľub naplnil a aj vďaka mestu a sponzorom sa Michalovce na dva týždne stali tenisovým mesto, keďže sa po sebe uskutočnili dva turnaje. Najskôr prišiel v polovici júla na rad mužský, po ňom sme mohli vzhliadnuť aj ženský. Zopakuje sa to aj v roku 2015?

... ako aj mužský turnaj

Dočká sa Memoriál Tomáša Jakubču ďalšej hviezdnej účasti?

Na záver očakávaní a lákadiel nemôžeme vynechať ani hádzanársky turnaj žien Memoriál Tomáša Jakubču. Ten v roku 2014 napísal svoje dvadsiatu prvú kapitolu a opäť sme na ňom mohli vidieť aj svetovú hádzanársku špičku. Už druhý rok po sebe sa v Michalovciach objavila najlepšia hádzanárka sveta za rok 2012 Alexandra Nascimento, ale v metropole Zemplína sa ukázali aj ďalšie hviezdy hádzanárskeho neba. Aké kvalitné družstvá uvidíme v Michalovciach v lete 2015?

V roku 2013 sme tu mohli napríklad vidieť okrem iných aj jednu z najkrajších hádzanárok sveta Rumunku Adrianu Nechita, ktorá hájila farby HCM Baia Mare

Peter Brendza 



Uverejnené: 02.01.2015 20:20:29 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.