files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Rok 2014 priniesol michalovskému hokeju viacero úspechov

V minulých dňoch sme vám priniesli analýzy dvoch z troch najsledovanejších michalovských športov. Posvietili sme si na to, čo sa udialo v roku 2014 v ženskej hádzanej, ako aj vo futbale, teraz je na rade ďalší populárny šport - hokej. Michalovský hokej patrí v posledných rokoch k najsledovanejším a najnavštevovanejším. Nebolo to inak ani teraz, keď Dukla opäť potvrdila svoju príslušnosť k absolútnej špičke prvej ligy a veľa nechýbalo, aby jej hráči dosiahli historický úspech. Nebolo to však len o nej. Z titulu majstra Slovenska sa tešili štyria odchovanci michalovského hokeja a posledné správy hovoria aj o rekonštrukcii staručkého „zimáka“, ktorý nový šat už doslova potrebuje.

Prievidza zlomila krk aj Ladislavovi Spišiakovi

Hokejisti HK Dukla Michalovce začali kalendárny rok 2014 tak, ako ten predošlý skončili, čiže prehrami. Po dvoch prehrách v samom závere roka 2013 zaknihovali ďalšie dve hneď v úvode toho nastávajúceho a družstvo tak v tabuľke kleslo na piate miesto, čo by po skončení základnej časti znamenalo, že play-off začne Dukla vonku. To predstavitelia klubu nechceli dopustiť a snažili sa mužstvo nabudiť finančnými postihmi. Ani štyri prehry v rade nezlomili krk trénerovi Ladislavovi Spišiakovi, no ten už v polovici januára Duklu neviedol. Osudná sa mu stalo prehra 3:5 na ľade slabučkej Prievidze, teda družstva, po ktorého prehre na jeho ľade skončil aj jeho predchodca Marián Horváth. Prievidžania sa tak môžu pochváliť tým, že odpálili dvoch michalovských trénerov.

Ani Ladislav Spišiak sezónu 2013/2014 na lavičke Dukly nedokončil

Tirpáková „metla“ opäť dobre zametala

Vedenie klubu pri Spišiakovom odchode argumentovalo tým, čo videli všetci. Dukla nedosahovala výsledky, no a v poslednom čase ponúkala jeden zlý výkon za druhým. Aj preto musela nastať zmena, ktorá sa dotkla trénerskej stoličky. Predstavitelia klubu sa po Spišiakovej náhrade príliš neobzerali a trénerskú taktovku zverili podobne, ako v októbri pri odchode Mariána Horvátha, do rúk asistenta Petra Tirpáka, ktorému vypomáhal Štefan Tóth. Športový manažér a tréner v jednej osobe družstvo viedol pred nástupom Ladislava Spišiaka a dosiahol s ním plný počet deväť bodov. Tak úspešný už pri svojom opätovnom nástupe nebol. Z prvých troch duelov dosiahol síce iba tri body, no výkony mužstva gradovali. Nič to však už nezmenilo na tom, že michalovská Dukla neobsadila po základnej časti miesto v prvej štvorke a play-off tak jej hráči začali na súperovom ľade.

Až Peter Tirpák (v červených rukaviciach) mužstvo výkonnostne "prebudil"

Do play-off s piatimi „extraligistami“

Už počas základnej časti sa často hovorilo o potrebnom posilnení kádra. Funkcionári klubu rozhodili viacero sieti a tentoraz sa zamerali aj na striedavé štarty, ktorými pohrdli sezónu predtým. Tentoraz v ich sieti uviazla až pätica hráčov z extraligových tímov. Na striedavý štart totiž Michalovčania podpísali najskôr „starých známych“ Žilinčanov Antona Čavrka a Jakuba Lineta, ktorí v metropole Zemplína pôsobili aj v predchádzajúcej sezóne a na ich dobre vytvorené meno sa tu nezabudlo. Najväčšou posilou mal byť útočník Miroslav Lažo, ktorý prišiel zo Skalice a od Záhorákov spolu s ním putoval aj ďalší útočník Branislav Jankovič. Posledným prírastok pred play-off bol útočník Popradu Samuel Takáč.

Miroslav Lažo nezostal svojej povesti nič dlžný ani v Michalovciach

Dve výhry v zápasoch o všetko

Posilnená Dukla tak išla do play-off s cieľom aspoň trochu dať zabudnúť na nepodarenú základnú časť. V prvom kole vyraďovacej časti ju čakala Detva, ktorú nechcel asi nikto. Vzhľadom na úzke klzisko, ktoré „Podpoľancom“ zväčša pomáhalo a takisto aj nevľúdne prostredie na ich štadióne, sa v Dukle obávali, ako to s družstvom zatrasie. Michalovčania ale aj napriek tomu, že začínali u súpera, splnili to, s čím do Detvy na úvodný dvojzápas išli. Vyhrali jeden zápas a doma mohli rozhodnúť. To sa však nestalo, pretože po výhre 2:1 po samostatných nájazdoch prišla vysoká prehra 3:8 (hoci po desiatich minútach domáci viedli 3:0...). O postupujúcom tak musel rozhodnúť zápas o všetko v Detve, kde Michalovčania zvíťazili výsledkom 2:1 (takýmto výsledkom sa skončili štyri z piatich duelov najvyrovnanejšej štvrťfinálovej série) a v sérii tak zvíťazili 3:2. V semifinále narazili na Trnavčanov, proti ktorým sa im v sezóne nedarilo. Podobne, ako proti Detve, s nimi totiž trikrát ťahali za kratší koniec. Potvrdilo sa ale, že play-off je inou súťažou. Po dvoch zápasoch v „slovenskom Ríme“ bol stav série vyrovnaný a Michalovčania mohli opäť doma rozhodnúť. Nestalo sa však. Aj na Zemplíne totiž triumfovali oba tímy (najskôr Trnava 4:2, potom Dukla 8:2) a o tom, kto postúpi do finále tak musel opäť rozhodnúť zápas o všetko. Aj v tom boli úspešnejší Michalovčania a po výhre 6:3 sa po roku opäť mohli tešiť na finále prvej ligy.

Po Detve vyhrali Michalovčania zápas o všetko aj v Trnave

Opäť nestačili na Bardejov 

V ňom zase narazili na Bardejov, ktorý siahal po majstrovskom hetriku. Finálová séria bola určite vyrovnanejšia, ako tá predošlá, v ktorej zvíťazili Bardejovčania hladko 4:0. Tentoraz mali poriadne na mále a iba šťastena viackrát rozhodla o tom, že si po výhre 4:1 na zápasy pripíšu na svoje konto tretí prvoligový titul v rade. Rozhodli maličkosti a obrovská dávka šťasteny. Prvý duel vyhrali Bardejovčania doma futbalovo 1:0, no v druhom už lepší Michalovčania nenechali nič na náhodu a po výhre 6:3 vyrovnali sériu. Tá sa za vyrovnaného stavu sťahovala do Michaloviec a bolo jasné, že ani tu sa nerozhodne. Nerozhodlo sa síce, no michalovské zápasy poriadne napovedali o tom, kto sa bude tešiť. Absolútne vyrovnaný tretí finálový duel museli rozhodnúť po remíze 2:2 až samostatné nájazdy, v ktorých boli úspešnejší hostia, no a Michalovčania si kalich horkosti vypili vo štvrtom stretnutí. Dvanásť minút pred koncom síce viedli 3:1, duel sa však skončil remízou 3:3 a v predlžení rozhodol Bardejovčan Hričina, o tom, že Bemaco bude mať doma prvý mečbal. Ten jeho hráči aj využili a po výhre 5:2 sa tak tešili z prvoligového hetriku.

Michalovská Dukla opäť strieborná

Miroslav Ihnačák „zdupkal“, jeho nástupcom Milan Staš

Dvojnásobne strieborný princ druhej najvyššej hokejovej ligy tak zaznamenal druhú úspešnú sezónu v rade, hoci to počas nej vyzeralo všelijako. Výborným záverom ale jeho hráči dali zabudnúť na základnú časť. Po skončení ich účinkovania sa vyskytovala otázka, kto Duklu povedie v nastávajúcej sezóne. Už počas finálových duelov sedel v hľadisku Miroslav Ihnačák a tip práve na neho bol správny. Temperamentný lodivod sa teda do metropoly Zemplína vrátil aj po tretíkrát, no neodkaučoval ani čo i len jediný prípravný zápas. Koncom júna totiž začal koketovať s rumunským Brašovom a nakoniec sa s prezidentom klubu Alexandrom Černegom dohodli na rozviazaní kontraktu (mimochodom Ihnačák v Brašove skončil už v októbri a momentálne vedie ďalší prvoligový tím HC 46 Bardejov...). Vedenie klubu sa pustilo do hľadania jeho náhrady a ich voľba nakoniec padla na ďalšieho Košičana Milana Staša.


Spojenie Ihnačák - Černega dlho nevydržalo

Boj o vrchné priečky tabuľky

Ten sa okamžite pustil do roboty, no počas prípravného obdobia mu to okolnosti sťažovali, ako sa len dalo. Káder sa skladal za pochodu (ostali opory z minulej sezóny Šechný, Drotár, Urban, Fedor, Kubát, Majerník, Čížek...). Opustilo ho len niekoľko hráčov a na druhej strane vedeniu klubu sa podarilo podpísať obrancu s obrovskými skúsenosťami Marcela Šterbáka a popri ňom aj najlepšieho strelca minulej sezóny prvej ligy Igora Halása. Dukle však komplikoval prípravu pokazený kompresor na chladenie ľadu, kvôli ktorému museli jej hráči hľadať azyl na trénovanie inde. Nakoniec sa to všetko skoro po troch týždňoch urovnalo a Michalovčania tak mohli doma odohrať prvé prípravné zápasy. Počas sezóny sa im darí striedavo a dosahujú výsledky, s ktorými nie je spokojný asi nikto. Aj napriek tomu sa stále držia v prvej štvorke a majú reálnu šancu aj na lepšie umiestnenie. Ako sme sa však presvedčili aj v minulých sezónach, o úspechu, či neúspechu, sa nerozhoduje v dlhodobej časti, ale v play-off. Uvidíme teda, či sa Michalovčanom podarí aspoň zopakovať finálovú účasť z dvoch predošlých sezón.

Michalovskú Duklu teda vedie Milan Staš

Boltun a Hinďoš s titulom majstra SR

Okrem michalovskej Dukly sa darilo aj mládežníckemu klubu HK Mládež Michalovce. Jeho dorastenci dlhú dobu siahali na prvenstvo v prvej lige, nakoniec obsadili striebornú priečku za Trnavou. Úspechy klubu neunikli ani pozornosti hokejového zväzu a HK Mládež sa v internom rebríčku všetkých klubov na Slovensku posunul zo sedemnásteho na desiate miesto. Čo sa týka úspechu majú veľmi dobrý rok za sebou aj dvaja odchovanci michalovského hokeja Peter Boltun a Matej Hinďoš, ktorí sa s tímom HC Košice tešili z majstrovského titulu. Neboli však jedinými Michalovčanmi, ktorí boli ovenčení zlatou medailou. V Dukle Trenčín sa totiž z juniorského titulu tešil brankár Martin Babják a v doraste zase obranca Nicolas Varga.

Peter Boltun...


... a Matej Hinďoš sa tešili z majstrovského titulu

Dočká sa „zimák“ nového šatu?

V závere roka 2014 sa začalo výrazne hovoriť aj o téme, ktorá poteší každého hokejového fanúšika. Hokejový štadión by totiž mal prejsť rozsiahlou rekonštrukciou. Staručký „zimák“ už nový šat potrebuje a vedenie hokejového klubu spolu s mestom dosiahlo u Slovenského zväzu ľadového hokeja finančné prostriedky na jeho rekonštrukciu. Tá by sa mala týkať celého objektu a stáť by mala 1,9 milióna eur. S rekonštrukciou by sa malo začať už v marci tohto roka, podľa toho, kedy dôjdu sľúbené financie a kedy bude ukončené verejné obstarávanie.

Peter Brendza



Uverejnené: 04.01.2015 10:35:38 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.