files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Ruské slovo

Ruština. Jazyk, ktorý v poslednom období získava  medzi žiakmi čoraz väčšiu popularitu. To, že svojich sympatizantov má aj v našom kraji sa potvrdilo na 3. ročníku krajského kola súťaže v prednese ruskej poézie a prózy.


Vysoký záujem o tento jazyk potvrdila aj účasť žiakov na tomto krajskom kole, ktorých bolo vyše 100. Súťaž pod názvom „Ruské slovo“ sa uskutočnila v piatok 9. apríla 2010 na ZŠ na Ulici T. J. Moussona v Michalovciach. Išlo o súťaž v prednese pôvodnej a vlastnej umeleckej tvorby v ruskom jazyku. Prvou bola kategória žiakov 2. stupňa základných škôl a druhou boli študenti stredných škôl. Súťažilo sa v dvoch disciplínach, a to v disciplíne pre jednotlivcom (prednes poézie, prednes prózy, spev - ruská pieseň) a v disciplíne pre kolektívy (dramatizácia, spev – ruská pieseň).
Kritériami, ktoré porota brala do úvahy bolo primeranosť a umelecko – estetická hodnota vybranej ukážky, pochopenie a úroveň jej umeleckej interpretácie a kvalita jazykovej interpretácie.
Záujem o prednes ruskej prózy potvrdila aj žiačka Alexandra Geročová zo ZŠ Pavla Horova, ktorá nám prezradila: „Táto súťaž ma veľmi zaujala, aj keď sa mi do toho veľmi nechcelo. Som veľmi rada, že som obsadila tretie miesto v kategórii próza. Už sa teším na reprezentáciu svojej školy v celoslovenskom kole tejto súťaže.“Ako sa pre Noviny Zemplína vyjadrila predsedkyňa krajského kola tejto súťaže pani PhDr. Anna Kaputová, tak organizátorov, ktorým je aj Ministerstvo školstva SR, teší hlavne to, že úroveň oproti minulým rokom stále stúpa. Ako podotkla: „ Je vidieť, že učitelia sa snažia, aby tento jazyk na našich školách nezanikol a dúfam, že na budúci rok sa úroveň aj záujem o túto súťaž ešte zvýši.“

Víťazi jednotlivých disciplín:


ZŠ:
Alexandra Bombárová a Niko Kolesár (próza), Stela Ballová a Nina Žolnová (poézia), Timea Burčíková a Nikola Rovňáková (spev), Alexandra Štefanisková a Miroslava Labačová (spev duo), žiaci 8. Ročníka ZŠ T. J. Moussona v Michalovciach (dramatizácia – divadlo)


SŠ: Barbora Černochová a Andrej Šatník (próza), Michaela Posypanková (poézia), Dávid Danočko (spev),Zuzana Čurmová a Silvia Kuželová (spev – duo), žiaci Gymnázia Pavla Horova v Michalovciach (dramatizácia – divadlo).


Je to postupová súťaž, a preto prví traja z každej kategórie sa zúčastnia na celoslovenskom kole, ktoré sa uskutoční v Košiciach 28. apríla 2010.                 (vk)

 



Uverejnené: 16.04.2010 10:21:03 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.