files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Extraliga ich láka, potrebujú však splnenie jednej podmienky

Vyzerá to tak, že po dvoch rokoch budú Michalovce opäť na extraligovej florbalovej mape. Potom, čo muži FBK Michalovce účinkovali v sezóne 2012/2013 medzi slovenskou smotánkou, sa tentoraz do najvyššej súťaže kvalifikovali ženy Eastern Wings Michalovce. Zverenky trénera Dariusa Síheľského obsadili v prvej lige žien druhú postupovú priečku a vybojovali si tak možnosť štartovať v extraligovom ročníku 2015/2016.

Michalovčanky so striebornými medailami

Mladé družstvo Michalovčaniek, v ktorého kádri pôsobia iba dievčatá s rokom narodenia 1990 a mladšie, tak dosiahlo obrovský úspech. „Určite nás tohtosezónne vystúpenia tešia a sú pre nás do určitej miery prekvapením,“ rozhovoril sa manažér Eastern Wings Gerhard Puchír, po ktorého iniciatíve sa družstvo v sezóne 2013/2014 prihlásilo do druhej najvyššej ženskej súťaže. Po dvoch sezónach v prvej lige prichádza postup vyššie. „Už pred dvoma rokmi sme stavali káder s cieľom, aby sme sa raz pozreli aj do najvyššej súťaže. V podstate nám vtedy o to išlo. Postaviť káder, ktorý by raz mohol hrať v Extralige. Nečakal som však, že to pôjde takto rýchlo. Minulý rok nám do Spišskej Novej Vsi odišla brankárka a najlepšia hráčka, takže sme to museli stavať na novo. Aj preto je ten postup pre mňa osobne miernym prekvapením. Dievčatá si to však za vydarenú sezónu zaslúžili,“ podotkol manažér ženského družstva, ktorý je navyše aj prezidentom klubu.

Pomohli úspešné dohrávky

Mimochodom, kedy začal veriť v postup do najvyššej súťaže? „Bolo to po odohratí všetkých herných restov, ktoré sme mali z decembra či januára. V tabuľke sme síce v týchto mesiacoch boli na piatom, šiestom mieste, mali sme však najmenej odohratých zápasov. Pri pohľade nato, kto nás v dohrávkach čakal a takisto aj nato, aké zápasy mali naši protivníci, sme si hovorili, že to môže vyjsť. Po odohratí dohrávok sme už boli na druhom či treťom mieste a Extraligu sme tak mali na dosah,“ podotkol Gerhard Puchír. Plány Michalovčaniek poriadne naštrbila domáca februárová prehra 1:3 s priamym konkurentom FBK Quick Sport Banská Bystrica. „Ten zápas nám vôbec nevyšiel a bol asi v sezóne najhorším z našej strany. Táto prehra ma veľmi trápila. Keby sme vtedy s Banskou Bystricou vyhrali, tak na posledný turnaj ideme prakticky s istotou Extraligy a určite by sme prvú ligu vyhrali. Na náš mladý tím však vtedy zrejme prišla ťarcha úspešného výsledku a navyše si dievčatá mysleli, že sa Bystrica porazí aj sama.“

Účasť v Extralige má jednu podmienku

Michalovčanky napokon obsadili konečné druhé miesto, o skóre za prvou Banskou Bystricou. To im zabezpečilo postup do najvyššej súťaže, ktorú chcú hrať, ale... „Určite nás láka účasť v najvyššej súťaži. Má to však jednu podmienku, ktorú sme predostreli aj vedeniu zväzu, či ligovej súťaže. Ide o štart dievčat do osemnásť rokov. Tie doteraz hrať Extraligu nemohli a keďže my máme v kádri viacero takých dievčat, chceme aby sa pravidlá v tomto smere zmiernili. To však nie je iba naša požiadavka, ale aj klubov, ktoré hrajú Extraligu aj teraz, ako aj Banskej Bystrice či Kysuckého Nového Mesta, ktoré do Extraligy chcú ísť takisto. Keby sme hrali Extraligu bez spomenutých dievčat, tak by sme v nej mali obrovské problémy. V súčasnosti totiž v tíme máme viacero mladých dievčat, ktoré nespĺňajú tieto podmienky. Ako však hovorím, je to požiadavka viacerých klubov, takže verím, že sa to bude riešiť,“ zdôraznil Gerhard Puchír.

Nechcú napodobniť mužov

Manažér ženského tímu verí, že si ženské družstvo Extraligu na druhú sezónu zahrá. „Na 99% ju hrať budeme. Ide len o splnenie tej jedinej podmienky, ktorú máme a s ktorou sa na predstaviteľov najvyššej súťaže obrátili aj ďalšie tímy. Po zmiernení súčasného pravidla nám už nič nebráni v tom, aby sme ju hrali. Vybojovali sme si ju, a tak v nej chceme aj hrať. Určite je pre nás výzvou a určite sa v nej chceme ohriať viac, ako pred dvoma rokmi muži, ktorí tam vydržali iba jednu sezónu,“ podotkol ešte Gerhard Puchír. Ten vo funkcii manažéra tímu pôsobil aj pri mužoch, takže to pre neho nebude nič nové. „To nie. Čo sa týka zabezpečenie, viem, čo nás tam môže čakať. Určite to bude niečo nové pre dievčatá. Doteraz hrali zápasy turnajovým spôsobom, teraz to už bude inak, pretože Extraliga sa hrá podľa vyžrebovania doma - vonku každý s každým, čiže nie turnajovým spôsobom,“ uviedol Puchír, ktorý sa na záver vyjadril aj k ambíciám zvereniek trénera Dariusa Síheľského. „Určite nebudú tie najvyššie. V desaťčlennej Extralige by sme sa chce pohybovať v strede tabuľky. Káder bude pravdepodobne nezmenený a šancu dostanú tie dievčatá, ktoré si najvyššiu súťaž vybojovali. Naším cieľom, keď už tam budeme, je to, že sa tam chceme zastabilizovať na dlhší čas, aby sa nám nestalo to, čo mužom, ktorí vypadli hneď po roku.“   

Konečná tabuľka prvej ligy žien

    Z V R P Skóre Body
1. 1. FBK Quick Sport Banská Bystrica 21 15 1 5 116 : 45 31
2. Eastern Wings Michalovce 21 15 1 5 107 : 61 31
3. MKŠS FBK Kysucké Nové Mesto 21 14 2 5 92 : 45 30
4. FBK Harvard Partizánske 21 9 3 9 79 : 75 21
5. ŠK 1. FBC Trenčín 21 8 4 9 91 : 76 20
6. ŠK Lido Women 21 9 1 11 70 : 69 19
7. FbO Florpédo Bratislava 21 8 0 13 69 : 108 16
8. 1. SC Malacky 21 0 0 21 30 : 175 0

Súvisiaci článok

Florbalistky Eastern Wings Michalovce s extraligovou miestenkou!

PETER BRENDZA



Uverejnené: 19.03.2015 09:24:12 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
+421 917 203 776
redakcia@novinyzemplina.sk

Ivana Krásku 781/21
07101 Michalovce
Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.