files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Zaujalo nás. Legionári na trénerských stoličkách. Ako sú úspešní v Michalovciach?

Stará športová pravda hovorí, že legionár musí byť lepší, ako domáci hráč. Len vtedy môže družstvo napredovať a byť lepšie. Realita je navyše taká, že pokiaľ chce klub v slovenských podmienkach byť lepší a byť konkurencieschopný aj tímom z iných krajín, legionári v jeho farbách chýbať nesmú. Ako je to však s trénermi? Majú s nimi majitelia väčšiu, či menšiu trpezlivosť a ako sa vyrovnávajú s michalovským prostredím? Hovorí sa, keď sa darí, je za tým celé družstvo, no keď sa nedarí, zväčša za to môže iba kormidelník. V troch najznámejších michalovských športových kluboch by o tom vedeli hovoriť dosť. Dva z nich - hádzanársky klub Iuventa Michalovce a futbalový MFK Zemplín Michalovce siahli pri svojich ambíciách aj na zahraničných lodivodov, a práve kormidelníci zo zahraničia viedli ich lode aj na začiatku sezóny 2014/2015.


Vlastimil Petržela vydržal v MFK Zemplín skoro dve celé sezóny

Najznámejší prípad, ktorý preslávil Michalovce aj vo svete futbalu, bolo angažovanie známeho českého lodivoda Vlastimila Petrželu, ktorý predtým napríklad viedol pražskú Slaviu, ale najznámejšie jeho pôsobisko bolo v ruskom Zenite Petrohrad. Aj preto jeho spojenie s Michalovcami v prvom rade vyvolávalo prekvapenie. V lete roku 2010 sa to však stalo realitou. Petržela sa ihneď pustil do práce. Klub bol dovtedy síce stálym účastníkom druhej ligy, no chcel viac. Za pôsobenia českého lodivoda sa v prvom rade výrazne sprofesionalizoval. Kádrom prešiel doslova a do písmena uragán, pretože v ňom neostal kameň na kameni. Za sezónu a pol sa v ňom zmenilo prakticky všetko. A výsledok? V prvej sezóne síce oku lahodiaci futbal, no štvrté miesto, v druhej sezóne po výbornom štarte, keď bolo družstvo po prvej tretine súťaže dokonca na prvom mieste, stred tabuľky a zmizol aj ten oku lahodiaci futbal. V apríli roku 2012, teda skoro dva roky po Petrželovom príchode, došla vedeniu klubu trpezlivosť a "český mág" v Michalovciach skončil.

František Šturma je kormidelníkom MFK Zemplín od začiatku sezóny 2014/2015

Českou cestou sa vedenie michalovského futbalu rozhodlo ísť aj pred začiatkom tejto sezóny a tentoraz sa zdá, že táto cesta môže mať svoj šťastný koniec. Michalovskí funkcionári siahli po Františkovi Šturmovi, ktorý v sezóne 2010/2011 robil asistenta práve Vlastimilovi Petrželovi. Ten dostal prvú veľkú šancu a chopil sa jej viac, ako dobre. Ním vedené družstvo sa totiž s predstihom stalo víťazom východnej skupiny druhej najvyššej súťaže a v ďalších týždňoch sa reálne môže pobiť o miestenku v najvyššej súťaži.


József Vura sa dlho v Michalovciach neohrial a veľmi skoro sa tak lúčil

A ako je to s druhým michalovským klubom, ktorý siahol po zahraničnom trénerovi? V michalovskej ženskej hádzanej sa dosiaľ vystriedali traja zahraniční kormidelníci (jeden z nich dokonca dvakrát), no prevratný úspech nedosiahli a ani jeden z nich sa tu netešil z majstrovského titulu. Všetkých doterajších sedem totiž Michalovčanky získali so Slovákmi na lavičke. Nečudo tak, že ani jeden z trojice zahraničných lodivodov nevydržal na horúcej trénerskej stoličke v momentálne najlepšom slovenskom ženskom hádzanárskom celku, viac ako rok. Zahraničným priekopníkom bol v michalovskej ženskej hádzanej Ukrajinec Jurij Garkavenko. Ten prišiel do klubu ešte za čias, keď klub niesol iný názov, ako Iuventa (vtedy ŠK Zekon Michalovce). Bolo to ešte v decembri 1998. Garkavenko však nádeje funkcionárov nenaplnil a po štyroch mesiacoch sa jeho účinkovanie na trénerskej stoličke v Michalovciach skončilo. O desať rokov neskôr, konkrétne v novembri roku 2009, siahli michalovskí funkcionári po ukrajinskom trénerovi opäť. Vtedy zaspatého trojnásobného slovenského majstra mal zobudiť Borys Petrovskyj. Po troch mesiacoch sa však zobudilo vedenie klubu a Petrovskyj skončil.    

Borys Petrovskyj v dvoch michalovských misiách neuspel

Zahraničnou cestou sa vedenie Iuventy rozhodlo ísť aj pred sezónou 2011/2012. Pred jej začiatkom prišlo k podpisu zmluvy s Maďarom Józsefom Vurom, od ktorého sa čakalo, že družstvo pozdvihne. Maďarská cesta ale úspešná takisto nebola. Medzi trénerom a hráčkami viazla komunikácia a to bol začiatok Vurovho predčasného konca v Michalovciach. Po neúspechu v semifinále Slovenského pohára, na konci decembra, sa porúčal aj Vura. Ten ambície nenaplnil a po pol roku v Iuvente skončil. Zatiaľ posledným pokusom funkcionárov klubu ísť zahraničnou cestou bol po druhýkrát Borys Petrovskyj. Ten sa s klubom na svojom opätovnom návrate dohodol pred touto sezónou. Na trénerskej stoličke aktuálneho slovenského majstra však už nepôsobí. Začiatkom februára ho totiž vedenie klubu aj napriek tomu, že družstvo bolo bez prehry na prvom mieste tabuľky, pre nepresvedčivý herný prejav opäť odvolalo. Slabou Petrovského útechou bolo to, že zo všetkých zahraničných lodivodov v michalovskej ženskej hádzanej vydržal najdlhšie. O čosi viac, ako sedem mesiacov...

Pri pohľade na tieto fakty môžeme skonštatovať, že zahraničným trénerom v Michalovciach zatiaľ ruže nekvitli. So špecifickým prostredím sa spomenutí lodivodi vyrovnávali rôzne a viac sa zatiaľ darilo tým, ktorí pôsobili, či pôsobia na lavičke MFK Zemplín Michalovce. Ich česká cesta zatiaľ bola úspešnejšia, ako ukrajinská a maďarská v podaní michalovskej Iuventy.

PETER BRENDZA



Uverejnené: 23.03.2015 20:29:58 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
+421 917 203 776
redakcia@novinyzemplina.sk

Ivana Krásku 781/21
07101 Michalovce
Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.