files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Päť dôvodov neúspešnej sezóny michalovskej Dukly

V minulých dňoch sme vám priniesli naše hodnotenie sezóny hokejistov HK Dukla Michalovce, ako aj hodnotenie prezidenta klubu Alexandra Černegu. Ten vyslovil obrovské sklamanie, ako aj to, že viacerí hráči z tohtosezónneho kádra si miesto v tíme na ďalšiu sezónu nenájdu. Tentoraz vám prinášame päť dôvodov, ktoré podľa nás boli príčinou neúspešnej sezóny.

Problémová príprava

Začneme od konca. Účasť michalovských hokejistov vo štvrťfinále je po dvoch finálových účastiach určite málo. Viac čakal každý a preto to musíme nazvať neúspechom. Kde hľadať jeho príčiny? Jedna z hlavných sa ukázala už počas prípravy na novú sezónu. Družstvo začalo letnú prípravu na konci júla kondičným sústredením, no už predtým sa udiala jedna vec, ktorá mu určite nepomohla. Presne 30. júna, teda jeden deň pred začiatkom zmluvy, sa vzdal trénerského kresla kvôli lukratívnej ponuke z rumunského Brašova Miroslav Ihnačák a vedenie klubu sa tak muselo pustiť do hľadanie jeho náhrady. Ich voľba nakoniec padla na ostrieľaného Milana Staša, ktorý však mal málo času na naplánovanie svojej prípravy. V prvých dňoch na ľade sa vyskytol ďalší problém, porucha chladiarenského zariadenia na výrobu ľadu. To vypovedalo svoju funkciu a zákonite sa tak nemohol na štadióne tvoriť ľad. Zatiaľ, čo ich súperi naháňali kondíciu dvojfázovými tréningami, Michalovčania museli trénovať v azyle, čo im rozhodne na pohode nepridalo.

Nezvládnuté závery zápasov

Aj keď sezóna po dvoch finálových účastiach vyvolávala po posilnení optimizmus, fanúšik musel byť sklamaný. Dukla síce bola jeden čas aj na prvom mieste tabuľky, herne to však nebolo najlepšie a to si uvedomovali aj v klube. Ešte v polovici novembra sa po víťazstve nad Bardejovom (5:3) mužstvo predralo na čelo ligového pelotónu, no potom to s ním išlo akoby z kopca. Michalovčania síce oproti minulosti zbierali body so slabšími súpermi, no od výhry s Bardejovom nedokázali zdolať mužstvá bojujúce o prvú štvorku, a tak sa zákonite na nich začali doťahovať súperi z druhej štvorky. Kde hľadať príčiny toho, že Dukla nedokázala zdolať priamych konkurentov o prvú štvorku? Ten spočíval hlavne v kondícii, ktorá jej hráčom chýbala v záveroch zápasov. Videli sme to v domácom súboji s Detvou, Spišskou Novou Vsou či Bardejovom, kde súperi Michalovčanov jasne prekorčuľovali a otočili zápasy vo svoj prospech.

V play-off neprekročili svoj tieň

Chýbajúce body sa prejavili v tom, že michalovská Dukla obsadila po základnej časti piate miesto a vo štvrťfinále play-off začínala vonku. Na štvrtý Liptovský Mikuláš jej hráči strácali dva body, ktoré im tak chýbali po nezvládnutých záveroch zápasov. Rozhodujúce body „vojaci“ stratili v kľúčových mesiacoch december a január. Nepomohla ani výmena trénera, keď Milana Staša nahradil Štefan Tóth. Duklu to nenakoplo. Piate miesto po základnej časti nebolo žiadnou tragédiou. Takú istú priečku obsadili Michalovčania aj v minulej sezóne a nakoniec sa dostali až do finále. Tentoraz však ich hre niečo chýbalo a podobne to bolo aj v play-off, kde neprekročili svoj tieň. To bol hlavný rozdiel naproti minulej sezóne, kde Michalovčania vo vyraďovacej časti šliapali naplno a zvládli aj dva zápasy o všetko na súperovom ľade. Podobný zázrak už túto sezónu nezopakovali a piaty rozhodujúci zápas na Liptove prehrali.       

Extraligové posily nezabrali

Príčiny neúspechu určite možno hľadať aj v kádri, ktorý bol podľa mnohých v lete poskladaný najlepšie za posledné roky. Omyl! Hráči totiž nenaplnili to, čo sa od nich očakávalo. Výsledky síce boli, výkony však zaostávali. Vedenie klubu sa snažilo káder „okysličiť“ posilami z najvyššej súťaže, ktoré mali zaručovať kvalitu. Opäť omyl! Okrem obrancu Milana Bednára nezabrala ani jedna. Útočníci, ktorí prišli, mali potiahnuť hlavne v play-off, no tam nebodovali a zosunuli sa až do tretej či štvrtej formácie. Mimo tradičných ťahúňov nezabral nikto navyše a to bol takisto dôvod neúspechu. Do budúcnosti. Nie je všetko zlato, čo sa blyští a nie každý hráč hrávajúci v Extralige musí byť nadpriemerný.

Chýbalo hokejové srdce

A sme pri najdôležitejšom faktore, ktorý sa pričinil o to, že Michalovčania nezopakovali posledné dve sezóny, v ktorých postúpili do finále prvej ligy. Nebolo to ani vo vedení, ani v tréneroch. Jednoducho viacerí hráči neodovzdali na ľade to, čo sa od nich očakávalo. V tíme chýbajú domáce individuality, ktoré by družstvo potiahli. Proste srdciari, čo nechajú na ľade aj to posledné. Aj keď kvalitatívne káder možno mal na viac a podľa mien mal figurovať minimálne v prvej štvorke, hráči to na ľade nepotvrdili. Už z hľadiska sa zdalo, že chýbalo hokejové srdce. To si nemôžete kúpiť, to musí prísť priamo od aktérov na ľade. A práve to je memento do ďalšej sezóny. Káder je potrebné „okysličiť“ o novú krv. Práve o takú, ktorá by priniesla na ľad tie danosti, ktoré v tejto sezóne chýbali. Hokejového rozumu a kvality tu bolo dosť aj teraz. Niekedy to však na úspech nestačí...

PETER BRENDZA




Uverejnené: 25.03.2015 17:43:57 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
+421 917 203 776
redakcia@novinyzemplina.sk

Ivana Krásku 781/21
07101 Michalovce
Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.