files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Zanikajúce jazyky zachytené v jedinečnej hudobnej kompozícii

Lingvisti subjektívne odhadujú, že polovica zo šesťtisíc jazykov, ktorými sa v súčasnosti rozpráva zanikne do konca tohto storočia. Všimol si to aj francúzsky skladateľ Philippe Kadosch, ktorý zachytil niektoré z nich na svojom najnovšom albume Disappearing languages. Zaujal ho aj fakt, že ľudstvo v mene pokroku a evolúcie svojími skutkami spôsobí každých štrnásť dní zánik jedného jazyka.

Inšpirovalo ho to k hľadaniu a štúdiu niektorých z týchto jazykov, ich fonetike a ako sám hovorí, „ich zvuková paleta mi umožnila hrať sa s plasticitou slov a organizovať ich slabiky pomocou ich muzikálnosti.“ Výsledkom je album Disappearing Languages, ktorý je unikátnym projektom tohto francúzskeho umelca. Kadosch originálnym spôsobom hudobne prezentuje miznúce jazyky sveta z odľahlých a exotických oblastí sveta v autentickej zvukovej podobe.

Jeho úsilie pričiniť sa o zaznamenanie miznúcich jazykov ovplyvnil aj zaujímavý historický fakt. V roku 1799 navštívil známy prieskumník Alexander von Humboldt brazílsku dedinku Maipures. Tam objavil starého hovoriaceho papagája. Osadníci nevedeli povedať, čo papagáj hovoril, ale vedeli, že rozpráva jazykom kmeňa Aturés. Kedysi mocný národ v priebehu niekoľkých rokov úplne vyhynul. Spolu s nimi aj ich jazyk, Guahibo. Posledná bytosť, ktorá nim hovorila bol starý papagáj.

O nahrávke sa pozitívne vyjadril aj brazílsky skladateľ, gitarista a pianista Egberto Gismonti: „Bol som prekvapený hudobnými konceptami a kompozíciami v orchestráciách a aranžmánoch. Extrémne zaujímavé sú subtílne muzikálne ‚hnutia‘, ktoré zakažným odhaľujú nové a nové prekvapenia.“

Album Philippa Kadoscha a BabelEyes: Disappearing languages bol nahrávaný v Brazílii a Francúzsku a vychádza v týchto dňoch vo vydavateľstve Hevhetia. Na Slovensku si budú môcť záujemcovia vychutnať tento hudobný skvost naživo v košických Kasárňach/Kulturparku v júli tohto roka, počas Letného hudobného festivalu Hevhetia.



Uverejnené: 08.04.2015 09:19:34 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.