files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V Bežovciach veľký deň

Obec s tisíckou obyvateľov privítala minulý štvrtok vzácnu návštevu. Starosta obce Tomáš Tkáč spolu s riaditeľom ZŠ s MŠ Milanom Morovským, privítali na slávnostnom otvorení zrekonštruovanej školy a multifunkèného ihriska podpredsedu vlády Dušana Čaploviča a poslankyňu Národnej rady SR Ľubicu Roškovú, s ktorými spoločne prestrihli slávnostne pásku, ktorou oficiálne prebehlo otvorenie.


Viacero zrealizovaných projektov

V kalendárnom roku 2009 vypracovala ZŠ s MŠ v Bežovciach v spolupráci s obecným úradom viacero projektov. Finančne najväčším bol projekt s názvom „Zníženie energetickej náročnosti a rekonštrukcia strechy objektu ZŠ s MŠ“. Finančné prostriedky na tento projekt boli poskytnuté zo štrukturálnych fondov MVRR. Celkovo došlo k výmene strechy, výmene okien, zatepleniu celej budovy, nákupu školského nábytku, výmeny svetiel, kompletnému dovybaveniu počítačovej miestnosti a vytvoreniu jazykového laboratória. Celkové výdavky na tento projekt boli vo výške 437 tisíc Eur, pričom obec sa spolupodieľala 5% z celkovej sumy. Ďalším významným projektom bol projekt „Premena tradičnej školy na modernú“, ktorý je zameraný na využívanie inovatívnych foriem a metód výučby. Dotácia z Ministerstva školstva činila 125 126 Eur.
 
Priebežne s týmito sa uskutočnil aj projekt  „ Výstavba multifunkčného ihriska“ ktorý je súčasťou školského areálu a bol realizovaný v dvoch etapách. Prvú realizovala obec na vlastné náklady, výstavbou podlažia, zemných a podkladových prác a oplotenia. Druhú časť financoval Úrad vlády SR, ktorý vystaval povrch ihriska s umelým trávnikom spolu s mantinelmi.  Celkové náklady činili 74 410 Eur, dotácia z Uradu vlády SR bola 39 832 Eur.


Realizáciou ďalších dvoch projektov ( „Implementácia inovatívnych foriem a metód výučby na ZŠ Bežovce“ a „Modernizácia vzdelávacieho procesu na základných školách“ ) je škola úspešná hlavne pri tvorbe podmienok pre výučbu, kde získala postupne 36 ks PC zostáv, multifunkčné zariadenia, dataprojektory, notebooky a ďalšie programy pre zlepšenie vyučovacieho procesu žiakov.

Prilákať žiakov do školy

Obec Bežovce je spádovou oblasťou pre obce Pinkovce, Lekárovce, Záhor, ale aj napriek tomu by v škole radi privítali nových žiakov. „Som rád, že sa nám podarilo spolu s obecným úradom zrealizovať tieto projekty. Myslím, že teraz rodičia z blízkych obcí nebudú mať dôvod dávať deti do škôl v Sobranciach, ale budú môcť využiť aj našu školu, kde sú momentálne vytvorené veľmi dobré podmienky pre rozvoj ich detí“, prezradil riaditeľ ZŠ Bežovce Milan Morovský. Škola mala pred touto rekonštrukciou problémy hlavne s oknami, strechou, vývarovňou, osvetlením a pod. „Je to tak, výmena okien bola nevyhnutná, strecha taktiež zatekala, rekonštrukciu vývarovne sme realizovali paralelne s opravou školy. Tieto opravy dávajú škole nový rozmer“, dodal riaditeľ na záver.

Majú školu, myslia však už na ďalšie projekty

Štvrtok bude určite pamätným dňom pre všetkých Bežovčanov. Najviac však pre starostu obce Tomáša Tkáča, ktorý bol s týmto dňom nadmieru spokojný. „Aj napriek zlému počasiu som spokojný. Navyše nepamätám si, kedy bol v našej obci takýto vysoký štátnik, akým je pán podpredseda vlády Čaplovič. Aj to je určité zhodnotenie našej práce. Ja môžem len poďakovať všetkým, ktorí sa na týchto projektoch podieľali. Rekonštrukciou a zateplením základnej školy  by sme mali ušetriť až 60% každoročne vynaložených nákladov. Teší ma, že vybavením školy novými počítačmi vzrastie vzdelanostná úroveň našich žiakov. Každopádne žiaci a športová verejnosť naša a blízkeho okolia, budú môcť využívať ihrisko počas ďalších mesiacov. Bol už schválený prevádzkový poriadok ihriska, ktorý bude určovať samotné užívanie školou, aj občanmi“, uviedol starosta obce Bežoviec Tomáš Tkáč. Realizácii týchto projektov sa venovalo dosť času, samotný starosta však nechce zaháľať a už opäť pripravuje viacero zaujímavých projektov, ktoré by ešte viac zatraktívnili obec, ktorá mala ešte v roku 1990 viac než dvetisíc obyvateľov. Momentálne je to už len tisícka. „Samozrejme, pracujeme ďalej, týmto sa naša práca nekončí. Z dôvodu obavy pred vandalizmom, vzhľadom k novému ihrisku, sme už vypracovali projekt na kamerový systém. Ďalej môžem spomenúť projekt „Lokálnej stratégie obce“, ktorý zahŕňa ďalší rozvoj obce, rómsku problematiku, rozvoj infraštruktúry, kultúrneho domu a zdravotného strediska. Máme schválené ďalšie dva  projekty „Estetizácia centra obce“, kde chceme vytvoriť oddychovú zónu  s dovybudovaním chodníkov a námestia (celková hodnota financií na tento projekt je 564 tisíc Eur.) Zároveň chceme pokračovať v projekte odkanalizovania obce v dotácii 150 tisíc Eur z enviromentálnych fondov. Uvedené projekty budú uskutočnen ešte tohto roku", uzavrel starosta.

V peknej škole sa dobre učí

Škola dostala kompletne nový šat, ktorý ocenila aj poslankyňa Národnej rady SR Ľubica Rošková. „Som rada, že som bola pozvaná na otvorenie ZŠ v Bežovciach. Teším sa hlavne z toho, že ZŠ sa obnovila. Verím, že vynovenie zvonku prinesie aj obnovenie určitého „ducha“ aj vo vnútri, že aj pedagógovia aj deti budú teraz ešte lepšie pracovať a učenie im bude ísť od ruky, lebo v peknej škole sa dobre učí“. Realizácia projektov v rámci Zemplína nie je na takej úrovni, akú by Ľubica Rošková privítala. „Určite nie som vždy spokojná s tým, ako sa nám tu na Zemplíne darí. Bola by som veľmi rada, pokiaľ by nám prešlo, čo najviac projektov, ktoré si v rámci nášho regiónu podávame. Verím, že sa nám to aj podarí“, dodala Rošková na záver.
                                        Július Kmec
                     
julius.kmec@novinyzemplina.sk

 



Uverejnené: 20.04.2010 07:11:15 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.