files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Budkovčania nezabúdajú na svoju históriu

Obec Budkovce je so zhruba 1 500 obyvateľmi štvrtou najväčšou v michalovskom okrese (po Pavlovciach nad Uhom, Trhovišti a Nacinej Vsi). Nachádza sa v jeho južnej časti. Miestni obyvatelia majú veľkú úctu k histórii svojej obce. V tej sú zriadené gazdovský dom a pamätná izba. Nechýbajú ani pamätníky venované obetiam rôznych vojen. Budkovčanom však už dlhé roky akútne chýba kanalizácia. V tomto roku sa situácia postupne začne meniť k lepšiemu.

 


Jedna z najstarších obcí

„K Budkovciam sa viaže jedno z najstarších osídlení na Zemplíne. Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1220,“ povedal starosta Marián Uhrina, ktorý je vo funkcii tretie volebné obdobie. V dávnej minulosti (okolo 13.-15.storočia) tu žila i jedna z vetiev grófskej rodiny Wiczmándyových, ktorá tu má aj svoju kúriu. „Žije v nej jeden z potomkov tohto slávneho rodu,“ hrdo konštatoval najvyšší predstaviteľ miestnej samosprávy. Dôležité postavenie tu mala aj grófska rodina Budkayovcov. Od ich priezviska je zároveň odvodený názov obce. V dávnej histórii oba rody ovplyvňovali vývoj v bývalom Uhorsku. „Pôsobili tu vyše 500 rokov,“ doplnil.

Majú aj gazdovský dom

Budkovčania sa pýšia aj gazdovským domom. „Veľkú zásluhu na jeho vzniku má poslanec obecného zastupiteľstva Ján Rimár. Ide hlavne o to, aby sa ľudia oboznámili so životom našich predkov,“ uviedol. V priestoroch bývalej svadobnej miestnosti je viac ako 10-tisíc rôznych exponátov. Nájdete tu starodávnu izbu, staré váhy, hodnotné koryto, pomôcky včelárov, rybárov.... Skrátka, všetko od výmyslu sveta. Jednotlivé predmety darovali obyvatelia Budkoviec a okolitých dedín. Zhruba štvrtina exponátov je vďaka dotáciám z Košického samosprávneho kraja od minulého roka sprístupnená širokej verejnosti. Zvyšok sa konzervuje. V blízkej budúcnosti bude roztriedený a uložený na jednotlivých miestach.

Nechýba ani pamätná izba

Na obecnom úrade sa nachádza pamätná izba. Tá bola asi pred piatimi rokmi zriadená hlavne na podnet Mariána Uhrinu. Širokej verejnosti slúži prakticky každý deň. Sú v nej okrem iného fotografie tridsiatich slávnych budkovských rodákov. „Napríklad, sú tu snímky futbalového trénera Štefana Nadzama, niekdajšieho futbalového brankára Miroslava Semana, bývalého ministra obrany Andreja Sabola a ďalších ľudí,“ vyjadril sa starosta. Nechýbajú ani fotografické snímky všetkých doterajších budkovských starostov. Na rôznych informačných materiáloch je zároveň zachytený historický vývoj tejto dediny od dávnej minulosti, až po súčasnosť. „Na jednom z materiálov sú uvedené perspektívy Budkoviec do budúcnosti. Vychádzajú predovšetkým z programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja,“ podotkol M.Uhrina.  Spomínaný J.Rimár má veľkú zásluhu aj na vybudovaní pamätníka obetiam II.svetovej vojny. Bol postavený približne pred desiatimi rokmi. Predvlani pribudol aj pamätník venovaný ľuďom, ktorí prišli o svoje životy v 19.storočí počas východoslovenského roľníckeho povstania. „No a vďaka Jánovi Rimárovi vážne uvažujeme o postavení pamätníka obetiam I.svetovej vojny,“ načrtol ďalší plán. Kultúrny život obce už oddávna dotvára knižnica. Už zhruba štvrťstoročie je v rovnakom objekte, ako obecný úrad. Obsahuje takmer 19-tisíc knižných zväzkov. „Jej prevádzku financujeme z vlastných zdrojov,“ konštatoval. Aj napriek hlbokému kultúrnemu úpadku v spoločnosti vôbec nemá existenčné ťažkosti. Budkovčania jej služby s obľubou využívajú. Samospráva súčasne vydáva štvrťročník Budkovčan, v ktorom podrobne informuje o dianí v rôznych sférach života.    

Kompletná vybavenosť

No a poďme do nedávnej minulosti. Presnejšie k 80.- tym rokom minulého storočia. „V predchádzajúcom politickom systéme sa Budkovce stali strediskovou obcou,“ povedal. Boli centrom spádovej oblasti zahŕňajúcej Sliepkovce, Dúbravku, Slavkovce a iné dediny. Sústreďovala sa v nich hospodárska, kultúra, ale aj ďalšia činnosť. „A to aj preto, lebo naša obec je križovatkou štyroch ciest. Tie vedú do Michaloviec, Veľkých Kapušian, Hatalova a Slavkoviec,“ objasnil. Zároveň vyniká kompletným vybavením od obchodného strediska, cez základnú a materskú školu, poštu, lekáreň ,až po zdravotnícke stredisko. V budkovskom katastri sa nachádza aj prečerpávacia stanica spoločnosti Transpetrol, ktorá dáva prácu niekoľkým tunajším obyvateľom. „V minulosti tu dokonca sídlili i pobočky Všeobecnej úverovej banky a Slovenskej sporiteľne. Z ekonomických príčin však skončili s činnosťou,“ zaspomínal si.
   
Patrí im až 17 nehnuteľností

Miestna samospráva má čo robiť, aby zabezpečila bezproblémový finančný chod obce. „K nášmu majetku patrí, okrem iného, aj sedemnásť budov. Ich ročná údržba nás stojí veľa peňazí,“ uviedol M.Uhrina. Typickým príkladom je kultúrny dom (s rozsiahlou sálou, vrátane pódia), ktorý sídli v rovnakom objekte, ako obecný úrad. „V prepočte na slovenské koruny vynaložíme na ročnú prevádzku tohto zariadenia okolo 900-tisíc korún,“ poznamenal starosta. Pri organizovaní kultúrnych podujatí sa spomínané priestory vykurujú už s dvojdňovým predstihom. Kultúrne vyžitie je však pre človeka len a len prospešné, takže o odpredaji tejto časti rozsiahlej budovy sa zatiaľ neuvažuje. Ak by však niekto prišiel s dobrým podnikateľským zámerom, prenájom by nemusel byť utópiou. O odpredaji uvedených nehnuteľností zatiaľ samospráva neuvažovala. „Pod pojmom odpredaj si totiž väčšina ľudí predstavuje nehospodárne nakladanie s majetkom obce. Preto skôr prichádza do úvahy jeho prenájom,“ vysvetlil Marián Uhrina. V tejto súvislosti sa najviac spomína Dom služieb, ktorého prevádzka je vysoko stratová.   

Bude aj kanalizácia

Jednotlivé domácnosti sú už síce šesť rokov napojené na vodovod, no kanalizácia stále chýba. „Všetko sa však mení k lepšiemu. Máme už vybavené stavebné povolenie. V letných mesiacoch by mali vybrané firmy začať s jednotlivými prácami,“ poznamenal. Ťažko povedať, koľko kilometrov kanalizačného potrubia bude uloženého do zeme. Faktom však je, že celkove majú Budkovce asi 13 km miestnych komunikácií. „V porovnaní s pôvodným plánom došlo k veľkej zmene. Čistiareň odpadových vôd nebude stáť u nás, ale v susednom, šesť kilometrov vzdialenom Drahňove. To si samozrejme vyžiada aj viac financií,“ zdôraznil. Keďže v obci nežije viac ako 2-tisíc obyvateľov, nemá zákonné oprávnenie na čerpanie prostriedkov z Európskej únie. Stavebné práce teda finančne podporí ministerstvo životného prostredia prostredníctvom enviromentálneho fondu. Časť rozpočtového nákladu sa vykryje úverom. Predpokladá sa, že samospráva prispeje piatimi percentami z celkových výdavkov. Podľa prepočtov bude projekt stáť približne 80 miliónov Sk. 

Sú aj ďalšie plány

„V strede obce by sme chceli vytvoriť námestie,“ povedal. Starostu M.Uhrina mrzí, že pre nevysporiadané pozemky samospráva nemôže vytvoriť podmienky na rekonštrukciu miestnej základnej školy. „Dúfam, že tento problém vyriešime,“ dodal.
                                                  (janč)

 



Uverejnené: 20.04.2010 07:17:24 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.