files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Jubilejný 20. regionálny snem ZMOS-u

V tomto roku Združenie miest a obcí Slovenska oslavuje 20. výročie svojho vzniku a pri tejto príležitosti sa aj v Michalovciach konal 20. regionálny snem ZMOS Zemplín – michalovský región, ktorý mal okrem pracovnej časti aj slávnostnú.


Štvrtok, 15.apríla, sa stretli poprední predstavitelia tohto apolitického orgánu spolu s predstaviteľmi miest a obcí tohto Regionálneho združenia Zemplín. V pracovnej časti sa prítomní venovali vyhodnoteniu minulého roku, správe o hospodárení plánu činnosti na rok 2010, ale aj príprave 20. celoslovenskému snemu, ktorý sa bude konať v máji tohto roku v Bratislave.

Po pracovnej časti nasledovala časť slávnostná, ktorej sa zúčastnili aj podpredseda vlády  SR Dušan Čaplovič, poslankyňa NRSR Ľubica Rošková, poslanec NRSR Pavol Džurina, predseda ZMOS Michal Sýkora, primátor Michaloviec Viliam Záhorčák a ďalší významní hostia. Prítomní boli aj zástupcovia regionálnych združení Vranov, Sobrance, Trebišov  a hostia z okresu Vyškov v Českej republike z Drahanskej vrchoviny, ktorý je dlhoročným partnerom. Nasledoval slávnostný príhovor primátora Michaloviec Viliama Záhorčáka, ktorý je zároveň aj predsedom Regionálneho ZMOS-u Zemplín-michalovský región. V  úvode vyzval prítomných k minúte ticha na počesť tých, ktorí sa významnou mierou pričinili o fungovanie tohto združenia a dnes už nie sú medzi nami a zároveň išlo aj o uctenie si nešťastia, ktoré postihlo Poľsko. V skratke oboznámil prítomných s postupným vývojom tohto združenia, až do súčasnosti.

A čo si myslí osobne o 20- ročnom fungovaní tohto združenia Viliam Záhorčák?

Ako sa pre Noviny Zemplína vyjadril : „ Nepoznám celú genézu od zrodu ZMOS-u, pretože do komunálnej politiky som vstúpil v roku 1998 ako poslanec, ale odkedy to poznám a odkedy sa o to intenzívne zaujímam, hlavne posledné 4 roky kedy som vo funkcii primátora, tak to vnímam ako skutočne dobré, že pred časom vynikla myšlienka vytvoriť takúto stavovskú organizáciu – vytvoriť ZMOS, pretože má skutočne význam pre samosprávu. Spoločne sa presadzujú záujmy mies a obcí. Keď chce človek niečo presadiť a je na to sám, tak sa mu to presadzuje ťažšie, ako keď je na to spojenectvo. ZMOS má teda určite svoj zmysel.“

Na slovíčko s Michalom Sýkorom ( predseda ZMOS )

Čo pre Vás znamená toto 20-ročné pôsobenie ZMOS?

„Je to obdobie spomienok, ako sme tu začínali a tvorili organizáciu. Je to obdobie radosti, že sme sa stabilizovali, že sme organizácia stabilná, že sme spolu mestá a obce, že sme spolu partia úžasných ľudí.“

S akými predsavzatiami vstupujete do ďalšieho obdobia?

„Určite udržať to, čo sme doteraz vybudovali. Jednu veľkú organizáciu, ktorá združuje 96% miest a obcí na Slovensku na dobrovoľnom princípe. So svojimi partnermi vyrokovať také podmienky, aby sa mestá a obce mohli ďalej zveľaďovať,  rozvíjať a uspokojovať každodenné potreby svojich obyvateľov. Keď som začínal, tak som vravel, že sme ako lachetnica na rozbúrenom mori a  my musíme túto plachetnicu dostať do prístavu. Tá plachetnica už síce je v prístave, ale stále je na vlnách ktoré sa s ňou pohrávajú.“
Postupne tomuto združeniu zablahoželali všetci prítomní hostia a ich želanie všetkého dobrého sa striedali s vystúpeniami umeleckých  telies a folklórnych skupin z obcí tohto regiónu. Vystúpila napríklad ženská spevácka skupina Ondavčanka z Bánoviec nad Ondavou, Čemerňanka z Pustého Čemerného, Oceľare z Falkušoviec a mnoho iných.

Hlavnou časťou tohto podujatia, bolo odovzdávanie ocenení tým, ktorí  v priebehu fungovania ZMOS-u Zemplín stáli pri zrode, pomáhali, boli partnermi, ale aj tým, ktorí sú dlhodobo na svojich pozíciách a obhajujú záujmy svojich občanov.

Ocenení boli a ďakovné listy si prebrali :
- Dexia banka, a.s. Slovensko
- Košický samosprávny kraj
- Mestský úrad Michalovce
- Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Michalovce
- Mikroregión Dráhanská vrchovina
- Združenie miest a obcí južného Zemplína
- Združenie miest a obcí vranovského regiónu
                            Veronika Kmecová



Uverejnené: 21.04.2010 21:36:11 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.