files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Hádzanárske Sečovce sú opäť na nohách, ŠK Noxwel hrá o Extraligu

Bývalá bašta slovenskej hádzanej znova ožíva a počas nasledujúceho víkendu zabojuje o návrat do najvyššej súťaže. Sečovskí hádzanári, ktorí sa v dobe svojej najväčšej slávy tešili z dvoch slovenských titulov, znova zapĺňajú tamojšiu halu a toto malé mestečko opäť ožíva mužskou hádzanou. Počas nasledujúceho víkendu muži ŠK Noxwel začínajú barážový boj o Extraligu. Druhý tím východnej skupiny prvej ligy (prvá rezerva Tatrana Prešov do boja o postup zasiahnuť nemohla) v priamom súboji  vyzve víťaza západnej skupiny ŠKH Agrokarpaty Pezinok. Prvý duel sa odohrá túto sobotu 16. mája o 17.00 hod. v Sečovciach, odveta nasledujúci víkend na západe Slovenska. Po týchto dvoch zápasoch bude jasné, kto nahradí zostupujúci Martin v najvyššej Extralige.

Nováčik si počínal viac ako dobre

Obaja účastníci barážových duelov postúpili s obrovským prehľadom. Zatiaľ, čo Pezinčania vyhrali svoju základnú skupinu so sedemnásťbodovým náskokom (stratili iba tri body, keď raz prehrali a raz remizovali), Sečovčania nazbierali v osemnástich dueloch dvadsať bodov za desať výhier a osem prehier. Na nováčika súťaže veľmi dobrá bilancia. „Síce sme boli nováčikom prvej ligy, no v družstve sme mali aj hráčov, ktorí okúsili už aj najvyššiu súťaž, takže nám skúsenosti nechýbali,“ rozhovoril sa lodivod ŠK Noxwel Sečovce Slavomír Seman, ktorý bol v dobe, keď zažívala sečovská hádzaná „boom“ priamym aktérom na palubovke. Po rokoch najväčšej slávy však začala sečovská hádzaná upadať a v roku 2007 jej zazvonil umieračik. Po štyroch rokoch prišiel prvý pokus o jej obnovenie, no Sečovčania odohrali v prvej lige iba sezónu 20011/2012 a družstvo znova zaniklo. Trvalo ďalšie dva roky, kým sa ambiciózny projekt opäť rozbehol.

Hádzanári ŠK Noxwel chcú zabojovať o najvyššiu súťaž

Rozbeh v závere jesene

V sezóne 2014/2015 si opäť zahrali prvú ligu a hneď vo svojej premiérovej sezóne klopú na extraligovú bránu. V prvej lige boli ich súpermi rezerva Tatrana Prešov, Levoča a Bardejov. Všetky tímy sa stretli spolu šesťkrát, trikrát doma a trikrát vonku. Keďže Prešovčania o postup do Extraligy bojovať nemôžu, barážová miestenka mohla prischnúť iba zvyšnej trojici, z ktorej si najlepšie počínali práve hráči ŠK Noxwel. „Úvod sezóny nám príliš nevyšiel. Hneď na úvod sme doma podľahli Prešovu a následne vybuchli aj v Bardejove. Malo to jednoduchú príčinu, chlapci dva roky súťažne nehrali a potrebovali si zvyknúť,“ uviedol lodivod sečovských hádzanárov. „Postupne sme sa rozbehli. V závere jesene prišla naša päťzápasová víťazná séria, po ktorej si chlapci začali veriť. Postupným dopĺňaním kádra rástla jeho kvalita. Povyhrávali sme niektoré dôležité zápasy s našimi priamymi konkurentmi, keď sme napríklad dvakrát vyhrali u priameho súpera o barážovú priečku v Levoči, čo spôsobilo, že sme sa od nich odpútali,“ zdôraznil tréner, ktorého zverenci skončili po základnej časti na druhom mieste a na svojho najväčšieho súpera v boji o barážovú miestenku Levoču predbehli o deväť bodov.

Podľa trénera Slavomíra Semana, keď už sú Sečovčania v baráži, chcú v nej uspieť

Bude fanúšik ôsmym hráčom?  

Obrovskú silu dávala sečovským hádzanárom domáca pôda. Na nej v deviatich zápasoch sedemkrát vyhrali a iba dvakrát ťahali za kratší koniec. „Domáca palubovka bola pre Sečovčanov vždy silná. Tá bola hybnou silou mužstva aj vtedy, keď hrali Extraligu, či HIL-ku. Aj vtedy sem súperi chodili s obrovskými obavami, pretože v Sečovciach sa vždy hralo každému ťažko. Aj teraz bol náš domovský stánok dôležitý, pretože sme tu získali viacero dôležitých bodov,“ podotkol na margo úspešnosti v domácich súbojoch tréner ŠK Noxwel Slavomír Seman. Ten verí, že domáca pôda bude dôležitým meradlom aj v barážových súbojoch proti víťazovi západnej skupiny Pezinku. „Dúfam, že nás v sobotu príde podporiť plná hala a diváci vytvoria tú pravá hádzanársku atmosféru. Čo počúvam, ľudia sa na zápas už tešia. Keď sa pamätám, fanúšik bol vždy naším ôsmym hráčom na palubovke a ja verím, že to tak bude aj v sobotu,“ vyjadril presvedčenie tréner sečovských hádzanárov. Jeho zverenci v baráži o Extraligu narazia na poriadne zdatného súpera. Je ním ŠKH Agrokarpaty Pezinok, ktorý v minulej sezóne účinkoval v najvyššej súťaži a po roku sa tam chce vrátiť. Pezinčania západnú skupinu zvládli impozantne, keď v štrnástich zápasoch stratili iba päť bodov. „Určite nás nič ľahké nečaká. Teraz neviem povedať, akú úroveň mala západná skupina. Čo som sa rozprával s niektorými ľuďmi, hovorili, že naša skupina bola mierne ťažšia. V tomto sa však nechceme nejako uspokojiť. Do dvojzápasu musíme vstúpiť sústredene a aktívne. Čo sa týka kádra nášho súpera, je tam viacero hráčov so skúsenosťami z najvyššej súťaže. Čo viem, majú tam aj niektorých hádzanárov z bratislavského ŠKP, ktorí v Pezinku hosťujú. Je to 50 na 50, takže uvidíme, čo prinesú zápasy. Súperovou výhodou je to, že hrajú bez pauzy, zatiaľ čo mi sme dva roky súťažne nehrali. Máme však skúsené družstvo, ktoré verím, že nesklame. Ja to vidím dosť vyrovnane a nech postúpi ten lepší.“ 

Sečovčania veria v silu ich domácej palubovky (foto: internet)

Už keď sú tam, chcú uspieť

Aj keď si nováčik na prvoligovej scéne zo začiatku príliš veľké ciele nekládol, s jedlom rastie chuť. To je aj prípad hádzanárov ŠK Noxwel, ktorí keď sa už do baráže dostali, nechcú to zabaliť a ich cieľom je teda zabojovať o najvyššiu súťaž. „Už pred sezónou sme hovorili o tom, že chceme o barážovú miestenku zabojovať. Tak sa aj stalo. Teraz, keď sme sa už dostali takto ďaleko, chceme uspieť. Ideme skúsiť tento dvojzápas vyhrať a pobiť sa tak o najvyššiu súťaž,“ dodal na záver kormidelník sečovských hádzanárov Slavomír Seman.  

Program baráže o postup do extraligy (hrá sa na odvetu):

prvý zápas (16. 5.): 17.00 hod. ŠK Noxwel Sečovce - ŠKH Agrokarpaty Pezinok

odveta (24. 5.): 14.00 hod. ŠKH Agrokarpaty Pezinok - ŠK Noxwel Sečovce

Peter Brendza 



Uverejnené: 14.05.2015 17:04:46 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.