files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Historické víťazstvo v znamení ofenzívneho predstavenia

Futbalisti MFK Zemplín Michalovce sa konečne dočkali. Po výbornom ofenzívnom výkone zdolali vo štvrtom kole v súboji bezbodových celkov, ktoré uzatvárali tabuľku, FC ViOn Zlaté Moravce po góloch Stanislava Danka a Martina Regáliho 2:1 (1:1) a zaknihovali tak historické prvoligové víťazstvo, ako aj historické body.

Fortunaligový nováčik išiel k historickým zápisom postupne. V prvom kole odohral historický prvý duel v najvyššej súťaži, v treťom zaznamenal prvé góly, prvé body prišli o kolo neskôr. Od začiatku bolo zrejmé, že ide o veľa. Tak Michalovčania, ako aj Zlaté Moravce, boli totiž po troch kolách bez bodov a vedelo sa, že kto prehrá, bude uzatvárať tabuľku. To si domáci futbalisti dobre uvedomili a od začiatku do súpera poriadne búšili. „Začali sme veľmi aktívne. Už po siedmych minútach sme mali tri dobré šance,“ uviedol na úvod hodnotenia tréner MFK Zemplín František Šturma.

Jeho zverenci aj naďalej pokračovali v aktívnom presingu a v 26. minúte sa konečne dočkali, keď sa krásnou strelou presadil Stanislav Danko. „Súper dobre bránil, no my sme tvorili a ten úvodný gól sme si zaslúžili,“ pokračoval Šturma. Michalovčania si aj v ďalších minútach hry vypracovávali šance, no nedokázali ich využiť. Trest prišiel v závere prvého dejstva, keď sa z ničoho nič gólovo presadil Armando Mance. Gól do šatne nabudil hostí a v prvých minútach druhého dejstva sa Michalovčania k ničomu nedostali. „Bol to náš zámer. Hralo sa totiž v obrovskom teple, chlapci jazdili hore-dole, zákonite im tak chýbali sily. Chceli sme tak súpera trošku vytiahnuť z obrany,“ uviedol František Šturma.

Dve červené pre „horúce hlavy“

Dôležité momenty sa udiali krátko po hodine hry. Najskôr bol v 64. minúte vylúčený za druhú žltú kartu hosťujúci Dejan Školnik a o tri minúty neskôr rozhodol o víťazstve Michalovčanov Martin Regáli. „To vylúčenie zohralo dosť podstatnú rolu,“ podotkol po zápase asistent trénera FC ViOn Jozef Pavlík, ktorého družstvo dohrávalo dokonca iba v ôsmych v poli, keďže v samom závere videl druhú žltú kartu aj stopér Stefan Milojevič.

Červené karty však sedeli, keďže hráči „multinárodného“ mužstva ViOnu, ktorý sa v základnej zostave predstavil iba s jedným Slovákom – kapitánom Petrom Orávikom, si počas zápasu viackrát za nervozitu karty pýtali. „Červené karty boli z našej strany zbytočné. Prvá bola možno trošku prísna, druhá sedela,“ podotkol Jozef Pavlík, ktorý následne odpovedal aj na otázku, či „horúce hlavy“ jeho zverencov môžu byť aj z toho, že v kádri je až devätnásť legionárov a hráči si na ihrisku nerozumejú. „Možno je to aj v tom. Už od prípravy sa to s nami vezie. Stále skladáme káder, vždy niekto nový príde. Najdôležitejšie je, aby sme to konečne stabilizovali a s vybranými hráčmi išli ďalej. Tých zmien je totiž každý zápas dosť a chýba nám stabilita výkonov,“ uviedol asistent trénera Milka Djurovského, ktoré družstvo zostáva naďalej bez bodu na poslednom mieste tabuľky. „Pre mňa osobne to nie je nová situácia. Musíme ísť ďalej a pokúsiť sa získať prvé body v najbližšom zápase. Nie je to príjemná situácia, musíme sa nad tým všetkým zamyslieť a vyvodiť zo situácie dôsledky, ktoré by mohli družstvo nakopnúť. Momentálne si to teda všetko potrebujeme zanalyzovať,“ dodal na záver svojho hodnotenia Jozef Pavlík. 

Historické body tešia, musia pracovať na koncovke

Na rozdiel od súpera, michalovskému trénerovi po sobote niekoľko vrások z čela zmizlo. Prišlo totiž historické víťazstvo, na ktoré sa už čakalo. To „zapríčinilo“ aj postup MFK Zemplín v tabuľke a momentálne sú „šturmovci“ na deviatom mieste, pred Trnavou, Ružomberkom a práve Zlatými Moravcami. „Za prvé víťazstvo a body sme veľmi radi. Mňa teší, že tá cesta, ktorou sme sa vybrali minulé leto, teda hrať kombinačný futbal, sa nám vypláca. Musíme však byť veľmi trpezliví, pretože hráči sú mladí. Toto víťazstvo je pre nich povzbudením. Išli sme v jeho ústrety a keby sme vyhrali aj o päť gólov, nebolo by to prekvapením,“ vyjadril sa tréner MFK Zemplín František Šturma, ktorého mrzela koncovka jeho zverencov. Tí totiž v stretnutí „spálili“ hromadu čistých šancí a na potvrdenie víťazstva tak museli čakať až do záverečného hvizdu hlavného rozhodcu. „Je to jeden z našich problémov. My si v každom zápase vypracujeme šance, nedokážeme ich ale využiť. Na gól potrebujeme veľa šancí. V koncovke nám chýba pokoj. Musíme na tom pracovať.“  

Vypíše konkurz na stopéra?

František Šturma urobil oproti zápasu tretieho kola v Podbrezovej tri zmeny v základnej zostave. Tie mu aj vyšli, keďže práve Stanislav Danko a Martin Regáli rozhodli o víťazstve Michalovčanov. „Som rád, že títo hráči sa o svoju šancu popasovali a na ďalší týždeň mi zamotali hlavu. Tieto starosti sú však príjemné, oproti tým, aké máme so zranenými hráčmi,“ poznamenal Šturma. Tomu tretia zmena oproti zápasu v Podbrezovej už nevyšla. Bolo ňou totiž nezaradenie do stopérskej dvojice kapitána Michala Galla ale Španiela Joana.

Šturma však po viacerých chybách španielskeho zadáka, na ktorého vrub išiel aj inkasovaný gól, počas polčasovej prestávky striedal a do hry poslal opäť Galla. „Pred inkasovaným gólom urobil asi štyri hrubé chyby, ktoré si nemôžeme dovoliť. Pri góle nechal súperovho strelca, s ktorým mal hrať osobne, samého. To už bol posledný klinec a rozhodli sme sa urobiť zmenu. Miesto neho prišiel Mišo Gallo a ten si svoju úlohu zastal,“ zdôraznil michalovský tréner, podľa ktorého slov sa mužstvo musí poobzerať po novom stopérovi. „Už sa to stalo po niekoľkýkrát. Či už tam hrá jeden alebo druhý, vždy prichádzajú chyby a nám tak unikajú body. Tie chyby sú veľké a musíme sa popozerať po hráčovi do stredu obrany, pretože kvalitný stopér nám stále chýba.“

Aktuálna tabuľka

1. AS Trenčín 4 4 0 0 5:0 12
2. DAC 1904 Dunajská Streda 4 2 2 0 6:3 8
3. MŠK Žilina 3 2 1 0 10:3 7
4. MFK Skalica 4 2 1 1 5:3 7
5. ŠK Slovan Bratislava 4 2 1 1 5:4 7
6. Spartak Myjava 4 2 0 2 6:7 6
7. FK Senica 4 1 2 1 3:4 5
8. ŽP Šport Podbrezová 3 1 1 1 6:4 4
9. MFK Zemplín Michalovce 4 1 0 3 4:9 3
10. MFK Ružomberok 3 0 1 2 3:6 1
FC Spartak Trnava 3 0 1 2 3:6 1
12. FC ViOn Zlaté Moravce 4 0 0 4 3:10 0

Peter Brendza



Uverejnené: 10.08.2015 15:28:47 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.