files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V Šamudovciach nesedia so založenými rukami

Šamudovce so zhruba 600 obyvateľmi ležia juhovýchodne od Michaloviec. Takmer polovicu zo spomínaného počtu obyvateľov tvoria Rómovia. Od okresného sídla je táto obec vzdialená 7 kilometrov. Naplno v nej pracujú ľudia zamestnaní formou aktivačných prác. V pláne je aj pokračovanie v budovaní kanalizácie.

 
Inovujú školu 

Aktivačné práce vykonávajú približne štyridsiati obyvatelia. Majú väčšinou rómsky pôvod. Tí starší majú remeselné zručnosti, ktoré nadobudli v bývalých zamestnaniach. S technickými predpokladmi u mladších je to horšie. Tie už totiž nemali kde získať. „V súčasnosti aktivanti kosia trávu na miestnom cintoríne. Zároveň na tomto mieste vysádzajú živý plot,“ priblížil časť ich pracovnej náplne starosta Vladimír Paulov, ktorý nastúpil do svojej funkcie  1.decembra 1994. Nedávno uvedená skupina občanov dala nový obklad na budovu tunajšej základnej školy. Súčasne vymenili technicky nevyhovujúce okná za plastové. V čase našej návštevy partia pod vedení naslovovzatého odborníka Miroslava Horvátha dávala nový sokel na spodnú časť vynoveného školského objektu. 

Demontujú sušiareň 

„Okrem toho, občania zamestnaní formou aktivačných prác demontujú bývalú budovu tabakovej sušiarne,“ pokračoval v rozprávaní najvyšší predstaviteľ šamudovskej samosprávy. Sušiareň bola postavená z veľmi kvalitných tehál. „Tie plánujeme použiť pri rekonštrukcii zastaranej strechy kultúrneho domu (pozn.red. - je súčasťou priestorov, v ktorých sídli obecný úrad),“ poznamenal V. Paulov. Na tieto účely chce obec použiť prostriedky Fondu sociálneho rozvoja, ktorému predložila príslušný projekt. Aktivanti nelenili ani v zime. Počas januárovej kalamity pomáhali pri odpratávaní obrovských háld snehu.


 
Pozitívny efekt

Vráťme sa k aktivačným prácam, ktoré sú určené občanom bez akýchkoľvek skúseností so zamestnaním. Tie starosta oceňuje. „Vďaka tomuto spôsobu spolupráce spoznávame mentalitu týchto ľudí. Tí si zároveň osvojujú pracovné návyky a pracovnú disciplínu,“ priblížil výhody. S ich správaním nie sú väčšie ťažkosti. Uvedomujú si, že tento typ činnosti im len a len pomáha. „Pracovný čas nemajú vymedzený. Robia podľa potreby,“ konštatoval.

Kus práce

V minulosti obecný úrad naplno využíval verejnoprospešné práce, ktoré sú vlastne predchodcom aktivačných prác. „V rámci verejnoprospešných prác  miestni obyvatelia postavili dom smútku. Urobili nové oplotenie okolo cintorína. Zrekonštruovali sídlo obecného úradu,“ vyjadril sa.    

Nežijú v chatrčiach

Pozitívne je, že tunajší Rómovia nežijú v polorozpadnutých chatrčiach. Ich obydliami sú prevažne staršie rodinné domy v tvare štvorca.
V súčasnosti je „módnym“ trendom budovanie nájomných bytov, pre toto etnikum. „O výstavbe bytoviek zatiaľ neuvažujeme. Nemáme totiž vhodné pozemky,“ vysvetlil.

Stavanie kanalizácie pokračuje

Už od roku 1999 samospráva pracuje na projekte budovania kanalizácie. Vybrané firmy však začali so súvislejšími stavebnými prácami len pred štyrmi rokmi. Dlhé roky obecný úrad riešil vypracovanie projektovej dokumentácie, vybavovanie stavebného povolenia a iných nevyhnutných úradných úkonov. Doteraz sa na budovaní preinvestovalo takmer 12 miliónov slovenských korún. Išlo o zdroje Enviromentálneho fondu životného prostredia. „Z tejto sumy sa postavilo osem kilometrov dlhé prívodné potrubie z Michaloviec,“ povedal. V pláne je aj vybudovanie prečerpávacej stanice, ktorá bude v katastri Šamudoviec. V samotnej dedine sa vloží do zeme kanalizačné potrubie v asi dvojkilometrovej dĺžke. Starosta odhaduje, že ďalšia časť stavebných prác si vyžiada takú istú sumu, aká sa doteraz preinvestovala.

Dokončenie v nedohľadne

Určenie termínu dokončenia projektu výstavby kanalizácie je veľmi obtiažne. Bude závisieť od rýchlosti prísunu potrebných finančných prostriedkov. „Stavebné povolenie nám platí do budúceho roka,“ dodal. Je však veľký predpoklad, že Šamudovčania si ho budú musieť už po druhýkrát od začiatku budovania kanalizácie predĺžiť. „Po vložení kanalizačného potrubia by sme sa chceli konečne pustiť do výstavby chodníkov. O to viac, že príslušný projekt bol spracovaný ešte v roku 1997,“ priblížil ďalší plán.     

Až tri Božie chrámy

Hoci Šamudovce nepatria k veľkým obciam, pýšia sa náboženskou zaujímavosťou. „Máme tu až tri kostoly, a to gréckokatolícky, evanjelický a pravoslávny. Tieto Božie chrámy nikdy nie sú prázdne, keďže ich navštevujú aj ľudia zo susedných Krásnoviec,“ podotkol. 
               (janč)

 



Uverejnené: 05.05.2010 18:05:44 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.