files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Cirkevná základná škola sv. Michala v zaujímavom medzinárodnom projekte

Cirkevnej základnej škole sv. Michala (CZŠ) bol schválený projekt „Comenius“ v júni 2009. Do jeho realizácie sa pustili ešte v septembri 2009. Všetky aktivity, ktoré sú stanovené v projekte sa majú splniť do júla 2011, musia byť zrealizované v požadovanom termíne a ku každej úlohe napísané záverečné správy pre národné agentúry.

Deň partnerských krajín

V sobotu, 24. apríla, prebiehala jedna z plánovaných aktivít „Deň partnerských krajín“, na ktorú si žiaci a učitelia pripravili vlastné plagáty, informácie o kultúrnych, historických pamiatkach, zvykoch, dôležité historické dátumy a množstvo iných zaujímavých vecí a informácií, ktoré mali spestriť celkovú atmosféru tohto dňa. Takisto nechýbala ochutnávka tradičných jedál. Týmito podujatiami sa žiaci a učitelia snažili prezentovať dané krajiny rodičom, ale aj všetkým návštevníkom, ktorí sa rozhodli v sobotu navštíviť CZŠ. Nezabudlo sa ani na budúcich najmenších žiakov tejto školy, ktorí si pozreli kreslené rozprávky. V školskej jedálni si žiaci pripravili v anglickom jazyku zábavnou formou prezentáciu mesta Michalovce. „Žiaci, ktorí sa snažia v projekte najviac spolupracovať a pomáhať, za odmenu vycestujú do zahraničia. Najbližšie vycestujú štyri dievčatá siedmeho ročníka, riaditeľ a niektorí učitelia.“, povedala Romanyszynová.

Priblíženie informácií o projekte

Do projektu „Comenius“ sú zapojené vrátane CZŠ aj školy v Poľsku, Bulharsku, Estónsku, Turecku, Španielsku a Taliansku. Úlohou CZŠ je na základe podkladov, ktoré im pripravili partnerské krajiny odprezentovať vždy danú krajinu. „Takéto projekty môžu byť bilaterálne ak sú zapojené iba dve školy, alebo multilaterálne. Aby projekt prešiel a bol úspešný, tak musia byť zapojené aspoň tri školy“, uviedla Romanyszynová.

Hlavný cieľ

„Hlavným cieľom podprogramu Comenius je zvyšovať kvalitu a posilniť európsku dimenziu školského vzdelávania, a to predovšetkým medzinárodnú spoluprácu škôl. Cieľom projektu je dosiahnuť zmenu formy výučby na školách, ktorá povedie k modernizácii zapojením moderných technológií do vyučovania. Škola tým získala šesť stolných počítačov a jeden dataprojektor. Učitelia majú k dispozícii dva notebooky, čím sa zabezpečí aktívne využívanie modernej IKT vo vzdelávacom pro- cese “, uviedla Gočová. V tomto projekte je najhlavnejšia poľská škola, pretože je to koordinátor. Zastrešuje celý projekt a má na starosti všetky naplánované aktivity, ktoré si všetky krajiny naplánovali. Úlohy musia splniť v stanovenom termíne. Poľská škola zabezpečuje, aby naplánované zahraničné cesty, ktoré sú nazvané „mobility“, boli zrealizované. Každá škola dostáva príslušnú výšku peňazí na účet, ktoré využíva na realizáciu zahraničných ciest.

Priebeh zahraničných ciest

„Je to projekt pre žiakov a učiteľov. Máme plánovaných dvanásť mobilít pre žiakov a tiež pre učiteľov. Zúčastnili sme sa už dvoch zahraničných ciest. Prvá naša cesta bola Poľsko, kde vycestovali dvaja učitelia a šiesti žiaci. Žiaci boli ubytovaní v rodinách a učitelia v hoteli. Išlo o zoznamovanie sa s poľskou školou, ich zvykmi, tradíciami a regiónom. Pripravili nám svoje tradičné jedlá, ktoré sme mali možnosť ochutnať. Pozreli sme si priebeh vyučovacích hodín, kultúrne a historické pamiatky a navštívili sme aj rodný dom Jána Pavla II. vo Wadoviciach. Pobyt v Poľsku sa niesol v predvianočnej atmosfére, takže sme mali aj predvianočnú štedrú večeru“, povedala Romanyszynová. Už začiatkom marca absolvovali druhý pobyt za hranicami, a to v Bulharsku, v meste Sofia. Tam takisto navštívili kultúrne pamiatky a historické múzeum. Mohli vidieť, ako sa vyučuje na ich školách. Bulhari pre nich pripravili v národnej reštaurácii špeciálnu tradičnú bulharskú večeru. V najbližšom termíne má CZŠ naplánovanú návštevu Estónska. V tomto školskom roku je to ich posledná pracovná návšteva.

Martina Králiková



Uverejnené: 06.05.2010 14:23:37 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.