files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Technické služby už začali s kosením

V závere apríla Technické a záhradnícke služby (TaZS) mesta Michalovce začali s kosením verejných priestranstiev. Najprv kosili úseky, na ktorých sa konal jarný jarmok a sprievodné jarmočné podujatia.

„Pokosili sme centrálny mestský park. Takisto priľahlé ulice - Obchodnú, Markušovu, Sládkovičovu a iné,“ začal s rozprávaním vedúci údržby verejnej zelene TaZS Daniel Terezka. Na rad prišli aj príjazdové cesty vedúce do centra mesta. Konkrétne, trávnaté úseky na Štefánikovej a Užhorodskej ul. Zároveň časti priestranstiev na Hviezdoslavovej a Masarykovej ul.

Kosiť treba 91 hektárov

„Aj v tomto roku, teda podobne, ako vlani, zabezpečuje kosbu jedenásť-dvanásť pracovníkov. Starajú sa o mestskú plochu s rozlohou 91 hektárov,“ pokračoval dlhoročný zamestnanec technických služieb. Pri minuloročnom systéme práce tento počet nebol adekvátny. Ľudia sa sťažovali, že niektoré trávnaté porasty sú už neúmerne vysoké. Fakt bol však ten, že pri uvedenom počte ľudí sa ten-ktorý úsek kosil iba raz za šesť týždňov. „V tomto roku sme sa personálne posilnili,“ podotkol. Menej výkonní pracovníci odišli. Nahradili ich fundovanejší zamestnanci, ktorí budú pracovať v dvojzmenných prevádzkach. Vďaka tomu sa viditeľne zvýši intenzita kosenia. Táto skutočnosť je o to potešiteľnejšia, že tohtoročná vlhká jar (na rozdiel od vlaňajšej mimoriadne suchej), vytvára oveľa lepšie podmienky na rast trávy. Tá sa najintenzívnejšie vyvíja v jarných mesiacoch. V auguste a septembri sa jej rast (v súvislosti s blížiacou sa jeseňou), podstatne spomaľuje. „Kosba zvyčajne trvá do polovice októbra,“ dodal.

Kosené najslnečnejšie miesta

„Vždy najprv kosíme miesta, na ktoré najviac dopadá slnečné svetlo. Na tých totiž tráva rastie najrýchlejšie,“ vysvetlil systém práce. Potom prichádzajú na rad medziblokové priestory na sídliskách, ale aj rôzne ďalšie mestské pozemky,“ objasnil. Patria k nim rozličné zelené pásy, ihriská, parky a centrálna mestská zóna.

Rozkopané miesta problémom

Najväčším problémom sú rozkopané miesta. Niektoré firmy ich nedajú do pôvodného stavu. Po čase zarastajú trávou. „Kosenie takýchto dier nám spôsobuje značné ťažkosti. Rýchlejšie sa nám kazia stroje. Naše kosačky spotrebujú oveľa viac pohonných látok,“ sťažoval sa.
V prípade záujmu TaZS môžu pokosiť aj súkromné plochy. „Príslušná osoba sa môže obrátiť na mňa. V prípade kladného stanoviska nasleduje obhliadka predmetného miesta,“ priblížil časť postupu. Na základe toho sa určuje typ stroja, ktorý sa použije na kosenie. Od toho sa odvíja aj suma za poskytnutie služby. Tú technické služby vykonajú až po uhradení príslušnej sumy peňa-zí.                                               (janč)



Uverejnené: 11.05.2010 09:04:28 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.