files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Deň sv. Floriána v Michalovciach

Sviatok Sv. Floriána sa slávi 4. mája. Tento deň sa stal aj sviatkom hasičov, vždy pripravených riskovať svoje zdravie a životy v boji s nebezpečným živlom. Tento sviatok si pripomenuli aj občania Michaloviec a na námestí, v centre mesta bol pre nich pripravený bohatý celodenný program.


Prečo Florián?

Svätý Florián žil v 3. storočí a ako kresťanský dôstojník chcel zachrániť 40 uväznených kresťanov. Zajali ho a pokúšali sa ho odviesť od viery. Keďže sa to nepodarilo ani mučením, dali ho s kameňom priviazaným na šiju hodiť do rieky, kde sa utopil. Voda ho však neprijala a vyplavila ho na blízku skalu. Spočiatku sv. Floriána uctievali pred povodňami, nakoľko vo vode našiel mučenícku smrť.  Rola ochrancu pred požiarmi sa mu začala prisudzovať až koncom XV. storočia. Túto zmenu vysvetľuje legenda: Keď u istého uhliara vypukol požiar a pri pokuse o jeho uhasenie sám spadol do ohňa, zúfalo vykríkol: "Svätý Florián, ktorý si sa vo vode stal mučeníkom, pošli vodu mne na pomoc a zachráň mi život!" Samozrejme, svätý Florián pomohol. Dážď okamžite uhasil oheň a uhliar sa zachránil.

Hasiči predvádzali

Tohto roku oslávili tento deň michalovskí hasiči v centre mesta, kde pripravili pre občanov bohatý program.  Už predpoludním sa na Námestí slobody stretli so školákmi, ktorým postupne predvádzali ukážky svojej hasičskej práce. Školáci si tak mohli pozrieť naživo vyprosťovanie zraneného z havarovaného vozidla, zabezpečovanie vozidla proti vzniku požiaru, ale aj likvidáciu požiaru najmodernejšou technikou.

Prítomná bola aj poslankyňa NRSR Ľubica Rošková, ktorá pokrstila dva prírastky michalovského vozového parku. V posledných dvoch rokoch sa postupne zmodernizovala a vymenila väčšina hasičskej techniky, a tak sa aj skvalitnila samotná práca hasičov.
Ako sme sa dozvedeli od prítomných detičiek, najviac sa im páčili požiarnické autá a samotné zákroky hasičov, ktoré, ako nám prezradili malí školáci boli „bombové“. Okrem samotných zákrokov hasičov a modernej techniky, mohli prítomní obdivovať aj staré hasičské zariadenie, ktoré slúžilo ešte dobrovoľným hasičom na dedinách v minulom storočí.

Zaujímavosťou je, že zatiaľ čo v minulosti bolo úlohou hasičov „iba“ hasiť a likvidovať požiar, tak v súčasnosti sa im povinnosti a kompetencie rozrástli . Pokiaľ na miesto nehody dôjdu hasiči skôr, ako záchranná služba, tak samozrejme, ich úlohou je stabilizovať zranených.

Zámerom tohto podujatia bolo ukázať prítomným možnosti hasičskej techniky a priblížiť deťom, ale aj dospelým, obetavú prácu hasičov. Nakoľko účasť na tomto podujatí bola počas celého dňa veľká, usporiadatelia boli s týmto dňom nadmieru spokojní a už teraz sa tešia na budúci rok.

                            Veronika Kmecová

 



Uverejnené: 11.05.2010 14:48:33 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.