files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Peter Tirpák: Vo štvrťfinále očakávam vyrovnanú sériu

Najdôležitejšia časť sezóny pre michalovských hokejistov začína tento týždeň. Po skončení základnej časti je totiž na rade štvrťfinále play-off, v ktorom narazia na Liptovský Mikuláš. Ten je ich súperom vo štvrťfinále už po štvrtýkrát za päť sezón. V dvoch prípadoch sa z postupu do finále tešili Michalovčania, v minulej sezóne sa karta otočila a medzi štyroch najlepších v prvej lige postúpili Liptáci. Keďže tí skončili po základnej časti na treťom mieste a Michalovčania až na šiestom, sú miernym favoritom. Prognózy či štatistiky ale ešte nikdy o víťazovi nerozhodli, rozhoduje sa priamo na ľade. Paradoxom je aj to, že dosiaľ každá jedna z troch sérii medzi týmito súpermi skončila až na piaty zápas, v minulej sezóne dokonca každý skončil rozdielom jedného gólu (v dvoch prípadoch rozhodovalo predĺženie či samostatné nájazdy). Pred štvrťfinálovou sériou, ktorá začína vo štvrtok na Liptove, sme sa na chvíľu porozprávali s trénerom HK Dukla Michalovce Petrom Tirpákom.

Pán tréner, máte za sebou nie najúspešnejšiu základnú časť, v ktorej sa vám nedarilo podľa predstáv. Družstvo podávalo kolísavé výkony, čoho dôsledkom skončilo až na šiestom mieste. Ako by ste túto časť v skratke zhodnotili?

„Spokojní určite nie sme. Chceli sme skončiť vyššie ako na šiestom mieste. V závere základnej časti nás však trápili viaceré choroby alebo zranenia a aj to malo príčinu na konečnom umiestnení. Hlavným dôvodom však boli kolísavé výkony. Raz sme zahrali výborne a raz podpriemerne. Práve v tom druhom prípade nám poutekali dôležité body, ktoré nás napokon stáli lepšie umiestnenie. V našej hre sme mohli vidieť aj viaceré hrubé individuálne chyby. Vedenie klubu stanovilo cieľ umiestnenie do štvrtého miesta po základnej časti, čo sme nesplnili. Určite to však bolo v našich silách. Teraz je všetko za nami. Play-off je úplne iná súťaž a úspech v ňom môže dať zabudnúť na neúspešnú základnú časť.“

Na prelome druhej a tretej štvrtiny sa vám darilo najviac. Dosiahli ste sedem víťazstiev v rade, čo dalo reálny podklad na to, aby družstvo skončilo v prvej štvorke. O toto umiestnenie vás však obrali prehry v záverečnej štvrtine. Na ľade súpera ste nevyhrali sedem zápasov v rade a viackrát sa vám nedarilo ani doma. Aké boli podľa vás dôvody neuspokojivých výsledkov v závere základnej časti?

„Tie, ktoré som spomínal v predchádzajúcej otázke. Zasiahli nás zranenia či choroby. Nechcem sa na to príliš vyhovárať, no tie trápili skoro každého hráča v kádri, čo sa muselo prejaviť aj vo výsledkoch. Vo viacerých prípadoch sme mali problémy poskladať zostavu na zápas. Práve v tom vidím najväčší problém, že nám záverečná štvrtina základnej časti nevyšla. Miesto toho, aby sme bojovali o čo najlepšie umiestnenie, bojovali sme sami so sebou a so zraneniami a chorobami.“

Inkasovali ste až 141 gólov (druhý najvyšší počet z mužstiev postupujúcich do play-off), zatiaľ, čo tímy z absolútnej špice tabuľky ich dostali pod 100. Bola vážnym problémom tímu aj obrana?

„Bola, no netýka sa to iba obrancov, ale všetkých hráčov. Našou obrovskou slabinou bolo držanie si pred bránkového priestoru, z ktorého sme inkasovali veľmi veľa gólov. Vôbec sme nepomohli našim brankárom. Ako som však povedal, chyba nebola iba v obrancoch, ale vo všetkých hráčoch v kádri.“

Do mužstva v posledných týždňoch prišla pätica hráčov. Z Humenného, ktoré predčasne ukončilo sezónu to bol obranca Ladislav Hopkovič a útočník Martin Segľa, z extraligovej Nitry brankár Adam Trenčan, z maďarského Dunajvárošu ďalší obranca Miroslav Ďurák, no a z Nových Zámkov slovinský útočník Luka Bašič. Zvýšila sa ich angažovaním sila družstva?

„Jednoznačne! Ide o posily, ktoré nám dúfam pomôžu aj v play-off. Naša sila ich príchodom rozhodne stúpla.“  

Spomínate štvrťfinále play-off, poďme teda k nemu. V ňom vás čaká družstvo Liptovského Mikuláša. Čo na tohto súpera hovoríte?

„Skončili sme po základnej časti na šiestom mieste, takže si vyberať nemôžeme. Musím o nich povedať, že majú kvalitné mužstvo, ktoré je dobre vyvážené. Určite to nebude ľahký súper, no keď chceme odčiniť neúspešnú základnú časť, musíme cez nich postúpiť ďalej.“

Aké sú podľa vás silné stránky Liptákov?

„Práve to, čo som spomínal v predchádzajúcej otázke. Majú veľmi dobre vyvážené mužstvo. Obrovskou osobnosťou je tam Marek Uram, v obrane dominuje Tomáš Nádašdi. V bránke by sa mohol objaviť ďalší bývalý reprezentant Karol Križan, ktorého v predchádzajúcich týždňoch podpísali, je tam aj ďalší skúsený Jaroslav Jabrocký či ďalší útočníci ako Peter Bartík alebo Ján Cibuľa. Liptovský Mikuláš teda má skúsenosti viac ako dosť a práve to je ich ďalšia silná stránka.“   

Vo vzájomných zápasoch s týmto súperom ste až trikrát ťahali za kratší koniec (raz po samostatných nájazdoch). Na druhej strane, posledný zápas na ľade súpera ste vyhrali. Ako ste videli spomenuté štyri súboje s Liptovským Mikulášom?

„Jeden zápas sme u nich vyhrali, v druhom sme zase boli blízko k víťazstvu a prehrali sme až gólom v závere. Na druhej strane, oni sa u nás tešili dvakrát z víťazstva. Hlavne v tom prvom zápase na našom ľade boli lepším tímom, no na druhej strane, my sme dominovali v našom treťom vzájomnom súboji u nich. Ďalšie dva boli vyrovnané a takú očakávam aj štvrťfinálovú sériu.

S Liptovským Mikulášom sa stretávate už po štvrtýkrát v priebehu piatich sezón. Každá jedna séria sa vyznačovala vyrovnanosťou, pretože končila až rozhodujúcim piatym zápasom. Vy ste boli pri tíme pri všetkých týchto sériách buď v role športového manažéra alebo trénera. Ako si na ne spomínate?

„Všetky boli ako hovoríte vyrovnané a rozhodovali maličkosti. Dvakrát tie maličkosti hrali pre nás, raz bohužiaľ pre Liptákov. V minulej sezóne sa hrala séria na päť zápasov a dokonca v každom jednom rozhodol o víťazovi jeden gól. Boli to vyrovnané zápasy a také ako som spomínal očakávam aj teraz.“

Peter Brendza



Uverejnené: 09.02.2016 18:01:58 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.