files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Juniorky Slovenska v závere týždňa v Michalovciach o postup na MS

Juniorské hádzanárske reprezentantky Slovenska odštartovali pred týždňom v pondelok v Michalovciach poslednú fázu prípravy na kvalifikačný turnaj o postup na augustový svetový šampionát v Južnej Kórey. Zverenky trénera Róberta Popluhára sa v rámci prípravy stretli v piatok o 18.00 hod. so ženami domácej Iuventy (28:32), v sobotu o 18.00 hod. si zmerali sily s rovesníčkami Ukrajiny (33:24) a v nedeľu o 10.30 hod. absolvovali s rovnakým súperom (23:25) v Chemkostav aréne odvetu.

 
Po týchto previerkach sa juniorky opäť stretnú v Michalovciach v stredu 19. mája 2010, kde sa začne záverečná fáza prípravy na kvalifikačný turnaj o postup na MS 2010 v Južnej Kórey. Samotný kvalifikačný turnaj sa uskutoční v Michalovciach od 21. do 23. mája 2010. Okrem domáceho Slovenska sa zúčastnia aj Fínsko, Bielorusko a veľký favorit Čierna Hora. Naše reprezentantky sa najprv predstavia v piatok 21. mája o 18.00 hod. proti Bieloruskám, v sobotu v rovnakom čase si zmerajú sily s Fínkami a napokon v nedeľu o 10.30 hod. ich čaká očakávaný šláger proti Čiernej Hore. Postup do Južnej Kórey si zabezpečí iba víťaz skupiny. „Našim jednoznačným cieľom je vyhrať skupinu a kvalifikovať sa na MS, aj keď si uvedomujem, že to bude veľmi náročné s ohľadom na kvalitu súperov. Favoritom skupiny je jednoznačne družstvo Čiernej Hory. Hráčky ako Knezevičová, Lazovičová či Mehmedovičová pravidelne nastupujú za Budučnost T-Mobile Podgorica  a zahrali si aj vo finále ženského PVP proti dánskemu Vejenu. Taktiež sme ich mali možnosť vidieť hrať za seniorskú reprezentáciu práve proti našej, kde potvrdili svoje kvality. Bielorusko som videl len na DVD a môžem konštatovať, že to bude pre nás náročný zápas. Fínsko som nevidel hrať, ale mal by to byť outsider tejto kvalifikačnej skupiny,“ povedal na margo kvalít súperov tréner juniorského tímu Slovenska Róbert Popluhár.

Najpočetnejšie hráčske zastúpenie vo výbere trénera Róberta Popluhára má usporiadateľská Iuventa Michalovce. Popri štvorici Lucia Gubíková, Lenka Kvetková, Dominika Horňáková a Marianna Rebičová sú kmeňovými hráčkami zemplínskeho klubu aj Patrícia Wollingerová a Annamária Birkušová, ktoré v uplynulej sezóne hosťovali v Štarte Trenčín.

Nuž a práve Michalovčanky by mali patriť medzi opory nášho národného družstva. Medzi najskúsenejšie bude určite patriť pivotka Dominika Horňáková, ktorá v drese tohto tímu nepretržite reprezentuje už od roku 2006. „V národnom drese sa nedelíme podľa klubovej príslušnosti. Všetky tvoríme jeden tím a je úplne jedno, kto odkiaľ pochádza. Na reprezentačné akcie sa zakaždým teším, pretože tvoríme výborný kolektív, čosi sme už spolu odohrali a hlavne teraz máme pred sebou veľký cieľ, ktorým je postup na augustové majstrovstvá sveta v ďalekej Južnej Kórei. To je motivácia ako hrom,“ zdôraznila devätnásťročná pivotka Michaloviec, ktorá dres ženského tímu oblieka už tretiu sezónu a logicky bude považovaná za líderky nášho juniorského tímu. „Je fajn, že sa kvalifikácia koná v Michalovciach. Tunajšie prostredie dokonale poznám, z tribún ma budú hnať moji známi a rodina. V reprezentačnom drese som doteraz ešte na michalovskej pôde nenastúpila, preto to bude pre mňa určitá novinka, ale veľmi sa teším," doplnila Dominika Horňáková, podľa ktorej je cieľom nášho národného výberu postup na svetový šampionát v Ázii, ale zodpovedne sa treba pripraviť na všetkých súperov. „Ako hlavný favorit sa javí družstvo Čiernej Hory, z ktorého viaceré dievčatá už obliekajú dres silného ženského tímu tejto balkánskej krajiny. Sila Fínska a Bieloruska nám nie je veľmi známa, ale predpokladám, že to budú nepríjemní súperi. Kľúčovým preto bude posledný zápas turnaja medzi nami a Čiernou Horou. Verím, že to bude neoficiálne finále a že sa po jeho skončení budeme radovať z postupu,“ dodala Dominika Horňáková.

Oporou na brankárskom poste bude michalovská odchovankyňa Lucia Gubíková, ktorá má síce iba 17 rokov, ale dres juniorského tímu obliekla už na svetovom šampionáte hráčok do 18 rokov, ktorý sa konal v roku 2008 v Bratislave. Lucia mala vtedy pätnásť rokov, nesklamala a aj preto odvtedy nepretržite reprezentuje. „Na previerky v najcennejšom drese sa zakaždým veľmi teším, teraz ešte o to viac, že sa kvalifikácia koná u nás v Michalovciach. V roku 2009 som podobné podujatie v kadetskom výbere takisto absolvovala na domácej pôde a vtedy sme postúpili. Rovnaký scenár očakávam aj tentoraz,“ s úsmevom poznamenala Lucia Gubíková, ktorá aj napriek svojmu veku nastúpila v uplynulej sezóne vo všetkých zápasoch ženského tímu Iuventy vo WHIL, národnom play-off i Pohári víťazov pohárov.

Lucia priznáva, že účinkovanie v ženskom tíme Michaloviec jej výkonnostne pomohlo. Po boku skúsenej Ingrid Kudročovej sa vyprofilovala na oporu Iuventy a tieto skúsenosti chce pretaviť aj do pôsobenia v juniorskom tíme Slovenska. „Takisto mi pomáhajú reprezentačné štarty, kde sa často stretávame proti súperom zo zahraničia. Je to určite iné a lepšie, ako nám môže dať trebárs domáca dorastenecká súťaž,“ doplnila Lucia Gubíková.

Sedemnásťročná brankárka Slovenska si netrúfala odhadnúť šance nášho tímu v kvalifikácii, ale domáce prostredie velí myslieť na postup. „Veľmi silná bude zrejme Čierna Hora, proti ktorej sme hrali aj vlani na európskom šampionáte v Maďarsku a prehrali sme tam o jediný gól 23:24. Fínsko a Bielorusko nepoznáme, hráme však doma, preto musíme byť úspešné,“ dodala.   

Program kvalifikačného turnaja o postup na MS 20 v Južnej Kórey, piatok 21. 5. 2010 o 15.30 hod.: Čierna Hora - Fínsko, 18.00 hod.: SLOVENSKO - Bielorusko, sobota 22. 5. 2010 o 15.30 hod.: Bielorusko - Čierna Hora, 18.00 hod.: SLOVENSKO - Fínsko, nedeľa 23. 5. 2010 o 10.30 hod.: SLOVENSKO - Čierna Hora, 12.30 hod.: Fínsko - Bielorusko. 

Nominácia - Juniorky SR do 20 rokov, brankárky: Lucia Leviczká (ŠKP Bratislava), Simona Súlovská (HK DANLOG Partizánske), Lucia Gubíková (Iuventa Michalovce), krídla: Selma Blažeková (HK DANLOG Partizánske), Annamária Birkušová, Lucia Dudová (obe HK Štart Trenčín), Katarína Zaškvarová (TJ Záhoran Senica), pivotka: Katarína Kankulová (HK DANLOG Partizánske), Martina Tulipánová (UDHK Nitra), Dominika Horňáková (Iuventa Michalovce), spojky: Martina Košíková, Klaudia Michnová (obe HK DANLOG Partizánske), Simona Szarková (HK Slovan Duslo Šaľa), Eva Minarčíková, Iveta Mičiniková (obe MHK Bytča), Sofia Demajová (UDHK Nitra), Patrícia Wollingerová, Michaela Pojezdalová (obe HK Štart Trenčín), Lenka Kvetková, Marianna Rebičová (obe Iuventa Michalovce), Anna Ganzerová (Sokol Poruba/ČR).        (juke)



Uverejnené: 17.05.2010 15:37:56 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.