files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V Bánovciach pracujú naplno

V tomto roku sa v obci vzdialenej 13 kilometrov juhovýchodne od Michaloviec začalo s výstavbou chodníkov pri hlavnej ceste. Mala by byť dokončená v budúcom roku. Miestna samospráva sa však môže pochváliť aj ďalšími úspešnými projektmi.


Zvýšia bezpečnosť chodcov

„Stavanie chodníkov po ľavej strane hlavnej cesty v smere od Trhovišťa bolo začaté asi pred mesiacom. Po pravej strane nebudú z dôvodu plánovaného projektu výstavby kanalizácie,“ povedala starostka Ľudmila Ďurčáková. Chodníky pribudnú najmä kvôli nevyhovujúcej ceste v strede obce. Je kľukatá a úzka. Najmä za tmy sa stáva nebezpečnou. Vtedy sú chodci málo viditeľní. Riziko zrážky s motorovým vozidlom je obrovské. Nehovoriac o tom, že v blízkosti problémového miesta je park s detskou oddychovou zónou a autobusová zastávka. „Preto sa výstavba chodníkov zo zámkovej dlažby začala práve na tomto úseku. Postupne prejde do ďalších častí dediny,“ objasnila. 

O rok zahlásia hotovo

Podľa pôvodných plánov mali byť vybudované chodníky dlhé 1 200 m. „Z programu rozvoja vidieka sme však namiesto 199-tisíc € dostali niečo cez 180-tisíc €. Preto budú chodníky zhruba o 300 až 400 metrov kratšie,“ zdôvodnila. V tomto roku nepríde na obecný účet plná suma peňazí. Preto sa projekt dokončí v r.2011. Z tohto projektu sme dostali peniaze aj na miestnu komunikáciu, ktorú sme rekonštruovali  v celej  dĺžke cca 1 km.  

Cesta sa rozpadáva

Problémom je zhoršujúci sa technický stav hlavnej komunikácie. Po zime sa na niektorých miestach vytvorili hlboké diery a výtlky. Pritom bola zrekonštruovaná len pred piatimi rokmi. „Ešte rok je tento úsek v záruke. Preto sme požiadali správu ciest o reklamáciu. Tú adresovala Vyššiemu územnému celku Košice, ktorý jednotlivé stavebné práce zabezpečoval. Verím, že našu sťažnosť zoberie na vedomie,“ priblížila problematiku. 

Nepriaznivý populačný vývoj

V Bánovciach nad Ondavou v súčasnosti žije 720 obyvateľov. Populačný vývoj však nie je priaznivý. „Ročne zomrie približne desať občanov. Narodia sa v priemere len dve až tri deti,“ uviedla neradostnú štatistiku. Navyše, mladí ľudia po ukončení škôl odchádzajú do zahraničia. „V súčasnosti sú mimo Slovenska asi dvadsiati,“ dodala. Zdôraznila, že v prípade lepšej ekonomickej  situácie by zostali v obci.

Škôlku nezrušia

Tým pádom by tunajšia materská škola nemala ťažkosti s naplnením. „Škôlka má kapacitu na 27 detí. V súčasnosti ju však navštevuje len 14 detí. Je to už na hranici únosnosti,“ poznamenala. V dôsledku toho obec vykrýva ekonomické straty súvisiace s malou vyťaženosťou tohto predškolského zariadenia. „Ročne je to v prepočte na slovenské koruny zhruba 150-tisíc korún,“ vysvetlila. Napriek tomu chce samospráva zachovať škôlku. „Vďaka nej majú matky postarané o deti, keď sú v práci. Okrem toho, ak raz škôlku zrušíte, ťažko sa obnovuje,“ vyjadrila sa. V prípade nevyužitia by totiž budova chátrala. Následná rekonštrukcia by stála nemalé prostriedky.  

Majú aj Úniu žien 

V Bánovciach n/O., ako v jednej z mála dedín Michalovského okresu, funguje miestna organizácia Únie žien Slovenska. „Máme 50 členiek prevažne v strednom a dôchodkovom veku. Vyvíjame pestré aktivity,“ povedala predsedníčka Ľudmila Geročová. „Organizácia vznikla v roku 1992. Niečo podobné tu fungovalo aj v bývalom režime, a to pod názvom Slovenský zväz žien,“ priblížila časť histórie. Založenie únie malo opodstatnenie. „Miestne ženy mali nedostatok sebarealizácie, hlavne na kultúrnom poli,“ objasnila. Situácia sa však vďaka únii zmenila.

Veľmi pestré aktivity

V tunajšom Literárnom múzeu básnika Pavla Horova (rodáka z Bánoviec n/O.) zorganizovala besedy hlavne s regionálnymi spisovateľmi. „Raz v roku organizujeme výjazdy na predstavenia do košického alebo prešovského divadla. V spolupráci so Zemplínskym osvetovým strediskom sme robili kurz studenej kuchyne, pečenia  perníčkov a zhotovenia vianočných ikebán. Dokonca, ešte pred rokom sme sa venovali brušným tancom a predtým sme cvičili zase „sedem tibeťanov,“ konštatovala Ľ. Geročová, ktorá riadi organizáciu od jej vzniku. V roku 2009 na podnet krajskej organizácie Únie žien Slovenska  prevzala predsedníčku Plaketu predsedu KSK z rúk JUDr. Zdenka Trebuľu za dlhoročnú aktívnu dobrovoľnícku prácu. Úniu žien financuje aj samospráva. Ročne dáva na jej činnosťou viac, ako 150 €. Inak, výška členského príspevku je iba 1 euro.

Na P. Horova nezabúdajú

Bánovce n/O. sa pýšia už spomínaným Literárnym múzeom (sídli v rovnakom objekte ako obecný úrad). Vzniklo v roku 1987 na počesť významného básnika a prekladateľa Pavla Horova. Práve v septembri tohto roku si pripomenieme 35.výročie jeho úmrtia. „V tejto súvislosti dávame dokopy spomienkový program. Už tradične budeme spolupracovať s michalovskou Zemplínskou knižnicou Gorazda Zvonického, Zemplínskym osvetovým strediskom  a Domom Matice slovenskej v Michalovciach,“ uviedla Ľ.Geročová, ktorá je v múzeu sprievodkyňou. Význam osobnosti P.Horova si Bánovčania pripomínajú každoročne aj v obecných novinách a reláciou v miestnom rozhlase.  

Zaujímavé múzeum 

V múzeu je podstatná časť expozície venovaná P.Horovovi. Navštevujú ho hlavne žiaci zo stredných a základných škôl v okolí.  „Nechýba ani autentická pracovňa tohto literáta. Je tu aj knižnica s dielami rôznych spisovateľov. Múzeu ju darovala básnikova manželka,“ zdôraznila. V minulosti patrilo Literárne múzeum pod Zemplínske múzeum v Michalovciach. Už viac, ako 10 rokov sa o tento významný objekt stará obec. Budova je majetkom obce a bola postavená v roku 1937. Pochopiteľne, už ju nahlodal zub času. „Vďaka terajšej starostke došlo v uplynulých 2 rokoch k výmene okien. Súčasne je pripravený projekt obnovy vonkajších priestorov, ktorý sa bude týkať aj obecného úradu,“ uzavrela rozprávanie Ľudmila Geročová.
 
Prioritou kanalizácia

Vráťme sa však na samosprávnu pôdu. Starostka Ľudmila Ďurčáková nastúpila do funkcie v januári 2007. Stanovila si viacero plánov. „Prioritou sa stala výstavba kanalizácie. Projekt realizujeme spoločne so samosprávou v susednom Trhovišti. Mala by ho financovať Východoslovenská vodárenská spoločnosť v Košiciach,“ priblížila. V súčasnosti je vydané územné rozhodnutie. Vodárenská spoločnosť však čaká na vhodné finančné výzvy. Podľa optimistických plánov by mohla byť kanalizácia dokončená o dva-tri roky.
   
Urobil sa kusisko práce

„Zabezpečili sme výmenu okien a elektrických rozvodov v budove obecného úradu.  Nový šat dostali podlahy,“ pochválila sa. Takisto sa vymenili okná v Múzeu P.Horova. Už za predchádzajúceho starostu boli v polovici dediny inštalované úsporné svietidlá. Po nástupe Ľ.Ďurčákovej boli domontované vo zvyšnej časti obce. Obec z dotačných peňazí kúpila rozhlasovú ústredňu. Dokončená bola hasičská zbrojnica. Počas 2  rokov sa postavili na futbalovom ihrisku šatne pre hostí a prekrylo sa javisko, ktoré sa využíva na miestne oslavy, ale aj ako tribúna počas zápasov. Pre nízky počet detí sa zredukovali priestory materskej školy. Uvoľnená plocha slúži na skla- dovacie účely. Navyše, samospráva každoročne usporadúva obecné oslavy, stavanie mája, country bál, uvítanie deti do života a v jeseni si uctia dôchodcov kultúrnym programom a darčekom. „Na mieste bývalého smetiska obec spolu s školským úradom v Trhovišti zrealizo-
vala oddychovú zónu, keltský stromový horoskop s 22 druhmi stromov,“ dodala. Každý strom charakterizuje povahu človeka podľa keltského horoskopu. Vďaka tomu deti lepšie spoznávajú rôzne druhy drevín. V blízkosti uvedeného stromového horoskopu pribudli preliezačky, lavičky, pieskovisko a ohnisko. V pláne je i postavenie altánku.                                                           (janč)



Uverejnené: 18.05.2010 10:33:35 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.