files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Iuventa vyrovnala rekordéra, desiaty titul motiváciou navyše

Hádzanárky Iuventy Michalovce sú už po šiestykrát v rade a deviatykrát celkovo majsterkami Slovenska. Deviaty majstrovský titul zavŕšili Zemplínčanky minulý víkend v Šali, kde majú poriadne prívetivé prostredie. Z deviatich titulov sa totiž až sedemkrát tešili práve na pôde najväčšieho slovenského rivala. Získaným titulom tak Michalovčanky doplnili tretí pohár k obhajobe triple, keďže predtým sa tešili aj zo zisku Slovenského pohára (kde inde ako v Šali) a takisto aj z prvenstva v česko-slovenskej súťaži WHIL, v ktorej v tejto sezóne stratili iba tri body. „Iuvenťáčky“ sa tak stále vyhrievajú na česko-slovenskom výslní.

Deväť titulov za trinásť rokov

Deväť majstrovských titulov za trinásť rokov. Keď sa v sezóne 2002/2003 tešili hádzanárky Iuventy Michalovce zo svojho premiérového majstrovského titulu, nikto si vtedy nepomyslel, že už o trinásť rokov sa môžu vyrovnať rekordérovi zo Šale. Ten svoj počet dovtedajších siedmych titulov ešte navŕšil ďalšími dvoma, no na svoj desiaty majstrovský titul Šalianky čakajú už jedenásť rokov. Odvtedy sa veci zmenili a Michalovčanky sa každým rokom približovali k rekordérovi. Teraz ho konečne vyrovnali a budúci rok ho dokonca môžu prekonať, a splniť tak sen majiteľovi klubu Tiborovi Mačugovi. „Trošku vás poopravím, mojím snom nebolo Šaľu dobehnúť, ale ju predbehnúť,“ s úsmevom na perách po zisku deviateho titulu hovoril Tibor Mačuga, ktorý následne dodal. „Verím, že deviatym titulom sme stav vyrovnali a budúci rok už budeme na čele v zisku majstrovských titulov sami. Desiaty titul bude určite pre nás ďalšou motiváciou.“

Prvý titul získali Michalovčanky v roku 2003

Príchodu desiatej hviezdičky nič nebráni

Samozrejme, za dominanciou Iuventy Michalovce stojí aj firma Chemkostav, ktorá vytvára hráčkam najlepšie podmienky. Myslel si čelný predstaviteľ tejto firmy, že družstvo Šaľu dobehne takto rýchlo? „Ja osobne som veril, že Šaľu môžeme dobehnúť skôr. Bohužiaľ, zlomovým bol ročník 2008/2009, kedy hegemóniu Šale a Michaloviec prelomil ŠKP Bratislava. Práve tam sme stratili tri tituly. Nebyť toho, dnes sme mohli byť pred Šaľou,“ poznamenal Tibor Mačuga, ktorý je presvedčený o tom, že do loga klubu sa budúci rok môže vtesniť desiata hviezdička. „Ja v to pevne verím, že sa tak stane. Urobíme maximum preto, aby sme budúci rok slávili jubilejný desiaty titul,“ dodal na záver Tibor Mačuga.

Tibor Mačuga v objatí s trénerom Františkom Urbanom

Niekedy je možno dobré dostať po „hube“

V kabíne michalovských hádzanárok nebola po druhom finálovom zápase, ktorý nešťastne prehrali 23:26, najlepšia nálada. Za prehru si vtedy mohli hráčky favorita aj napriek viacerým okolnostiam, ktoré sa v Chemkostav aréne odohrali, iba samé. „Možno nás trošku nakopla aj domáca prehra. Niekedy je dobré aj dostať po „hube“, ako sa hovorí. Prehra nás naštartovala správnym smerom,“ skonštatoval po zisku svojho tretieho majstrovského titulu (dva získal ako hlavný tréner, jeden ako asistent trénera Packu) lodivod michalovskej Iuventy František Urban.

Michalovčanky v Šali doslova a do písmena dominovali v každom smere. V oboch zápasoch vyhrali o deväť gólov (mimochodom takýmto rozdielom vyhrali nad „chemičkami“ aj oba zápasy vo WHIL) a titul je teda v správnych rukách. „Štvrtý duel bol podobný tomu tretiemu. Začiatok síce bol vyrovnanejší, no do prestávky sme si vypracovali dostatočný náskok. Znervóznili sme tým domáce hráčky, my sme boli v pohode a myslím si, že náš triumf v tejto sérii je úplne zaslúžený a titul je tak v správnych rukách,“ hrdo poznamenal František Urban.

Ten vyzýval pred tretím zápasom k mobilizácii. Prišla? „Po všetkých stránkach áno! V týchto dvoch zápasoch v Šali sme boli po všetkých stránkach lepším tímom. Nerobili sme hlúpe chyby. Mali sme určite väčšiu koncentráciu, lepšie sme bránili a hlavne, v útoku sme premieňali šance,“ pokračoval František Urban podľa ktorého ďalších slov boli dve deväťgólové víťazstvá najlepšou odpoveďou na nešťastnú domácu prehru. „Je to určite satisfakcia. Tieto víťazstvá sme si určite užili a myslím si, že sme svojím neprajníkom dali jednoznačný odkaz.“

Naša poznámka

Šaľou sa prehnalo žlto-modré tornádo

Kuvičie hlasy najväčších kritikov po druhom finálovom zápase play-off o majstra Slovenska hovorili aj o konci nadvlády hádzanárok Iuventy, ktoré predtým slávili päť titulov v rade a v lige stratili akurát tri body. Je pravdou, že Michalovčankám tento zápas nevyšiel. Možno prehra 23:26 však bola najlepším motivátorom na ďalšie stretnutia v Šali. Iuventa v nich potvrdila jasnú dominanciu a po dvoch deväťgólových víťazstvách si vybojovala svoj deviaty majstrovský titul. Kto videl zápasy v Šali musel uznať, že to bolo absolútne zaslúžené. „Chemičky“ sa nezmohli doma prakticky na nič a ich palubovkou sa v sobotu a nedeľu doslova prehnalo „žlto-modré“ tornádo. Šaliankam nepomohli ani (ne)dovolené zbrane ako je výmena dresov krátko pred štvrtým zápasom, či trúfam si povedať, koordinované provokácie z hľadiska. Michalovčanky to z miery nevyviedlo a k dvom výhram a spečateniu titulu dokonca nepotrebovali ani pomoc mužov s píšťalkou, ktorá očividne Šaliankam prišla v oboch zápasoch hraných v Chemkostav aréne. Aj preto je Iuventa stále na výslní. Niektorí (nielen mimo Michaloviec) by ju už tam najradšej nevideli, no musia uznať, že aj teraz je to zaslúžené!

Peter Brendza



Uverejnené: 24.05.2016 18:00:14 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.